vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Miting la Guvern, organizat de cinci confederații sindicale. Ce solicită ceferiștii

Un miting la Guvern va avea loc miercuri, în organizarea a cinci confederații sindicale reprezentative la nivel național. La protest vor fi prezenți și reprezentanți ai ceferiștilor.

miting la Guvern greva generală la CFR Călători proteste sindicale la CFR

Organizatorii acţiunilor de protest sunt Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian.

Acţiunile de protest au loc simultan în Piaţa Victoriei, dar în locuri distincte, în contextul restricţiilor în vigoare, potrivit unui comunicat dat publicității de Blocul Naţional Sindical. Revendicările celor cinci confederaţii sindicale sunt comune: majorarea salariului minim la un nivel decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă şi aplicarea corectă a legislaţiei, se menţionează în comunicat.

Miting la Guvern. Se cere deblocarea negocierilor colective

”Nemulţumirile sindicale sunt determinate de măsurile adoptate de actualul guvern şi refuzul constant al dialogului social. Costurile crizei sanitare şi economice sunt trecute exclusiv în seama lucrătorilor şi a categoriilor celor mai vulnerabile, în timp ce privilegiaţii îşi conservă şi extind beneficiile. Menţinerea salariului minim la un nivel atât de scăzut, în condiţiile în care în ultimii doi ani toate ţările europene au crescut semnificativ salariile minime, măreşte ecartul salarial faţă de Europa, condamnând în continuare România la subdezvoltare, iar românii la sărăcie şi migraţie. Preţurile în schimb cresc accelerat, numai preţul la energie înregistrând un salt de circa 18%. La aceasta se adaugă lipsa interesului faţă de măsurile de protecţie socială destinate lucrătorilor care îşi pierd locul de muncă, nivelul ajutorului pentru şomaj fiind complet inadecvat pentru a reprezenta o plasă de siguranţă până la găsirea unui nou loc de muncă”, se precizează în comunicatul BNS.

Chiar şi în cazul sectoarelor de activitate sau întreprinderilor care au avut rezultate bune şi foarte bune în perioada pandemiei, angajaţii nu pot beneficia de o recompensă echitabilă a efortului lor, din cauza menţinerii blocate a negocierilor colective, ca efect al Legii nr. 55/2020 şi al nemodificării Legii dialogului social, potrivit BNS.

Ceferiștii cer din nou desființarea ARF

Reprezentanţii ceferiștilor vor picheta și ei, din nou, sediul Guvernului, în intervalul orar 11,00-13,00. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că aplicarea legii statutului personalului feroviar a fost amânată până anul viitor, că Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) nu a reuşit să finalizeze nicio licitaţie privind achiziţia de material rulant, că instituţiile publice cu atribuţii nu se implică în mod real în modernizarea şi reabilitarea infrastructurii feroviare, deşi mai sunt doar doi ani până când piaţa de transport feroviar de persoane va fi liberalizată în totalitate.

Referitor la lipsa acută a materialului rulant, Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR) şi vicepreşedinte al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, a declarat pentru Bursa că înfiinţarea ARF a fost inutilă, în condiţiile în care compania publică dispunea de un serviciu privind întocmirea caietelor de sarcini, caiete pentru realizarea cărora funcţionarii Autorităţii au pierdut peste un an şi jumătate. (A.B.)

CFiR, singura platformă de resurse umane care se ocupă strict de domeniul feroviar și cel al transportului urban pe șină, organizează ediţia a IV-a a Târgului de Carieră Feroviară în România în datele de 20-21 aprilie, online.

Angajatori
ColaboratoriParteneri Media
facultatea de transporturi UPBlogo CFDP

MAI MULTE DETALII

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole