vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Ministrul Transporturilor, interpelat privind calea ferată Vâlcea – Vâlcele

Senatorul vâlcean Romulus Bulacu cere ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, termene clare pentru lucrarea de cale ferată Vâlcea Vâlcele, a cărei realizare este prevăzută în Master Planul General de Transporturi.  

Lucrări părăsite după 1989. Sursa foto: Trivo.ro

Senatorul liberal Romulus Bulacu este interesat de termenele propuse în îndeplinirea acestui obiectiv important pentru judeţul Vâlcea, potrivit publicației voceavalcii.ro.

”În Bugetul Transporturilor 2019, aţi prevăzut la Capitolul Infrastructură feroviară alocarea sumei de 30,00 milioane lei, pentru demararea celor 30 de km aferenţi liniei noi de cale ferată, Vâlcea-Vâlcele. Având în vedere că ne aflăm deja la mijlocul lunii septembrie şi că prin răspunsurile pe care mi le-aţi oferit anterior aţi anunţat încheierea supravegherii şi monitorizării stabilităţii terenului, vă rog să-mi comunicaţi răspunsul pentru următoarele întrebări:
1. Dacă aţi făcut demersurile necesare începerii construcţiei efective pentru linia ferată Vâlcea-Vâlcele sau în ce fază a proiectului vă aflaţi?
2. Care sunt termenele propuse în îndeplinirea acestui obiectiv important pentru judeţul Vâlcea?”, întreabă senatorul Romulus Bulacu într-o interpelare.

Vâlcea – Vâlcele este un proiect început pe vremea lui Nicolae Ceaușescu care urmează să scurteze considerabil durata de deplasare între București și Râmnicul Vâlcea. Deşi statul român a investit peste 100 de milioane de euro în acest proiect, șinele au dispărut, podurile s-au degradat, iar gările sunt în paragină.

Lucrările de monitorizare,  încheiate

Statul a cheltui în ultimii ani un milion de lei doar pentru monitorizarea vechii linii de cale ferată Vâlcele – Râmnicu Vâlcea, a cărei construcție a fost începută în 1979, în timpul regimului Nicolae Ceaușescu. Potrivit planurilor ministerului de resort, activitățile de proiectare și execuție pentru linie sunt prevăzute acum abia “pentru perioada 2021-2030”. Linia dinspre Vâlcele (județul Argeș) către Râmnicu Vâlcea, cu o lungime de 39 kilometri, a fost începută în 1979, fiind proiectată pentru a decongestiona traficul către vestul țării și pentru a realiza o legătură rapidă între București – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, pe Valea Oltului. Construcția liniei a fost extrem de dificilă din cauza reliefului de deal, care a necesitat o serie de viaducte și lucrări complexe. Deși nefinalizată, linia a fost deschisă traficului în 1989, dar ulterior a fost închisă din cauza numeroaselor alunecări de teren.  Proiectul „Linie nouă de cale ferată Vâlcele – Râmnicu Vâlcea” a fost inițiat de CFR în 1996, prin organizarea unei licitații publice în valoare de 138 milioane dolari, câștigată de firma SECOL SpA Italia. În 1996, CFR a semnat cu asocierea dintre compania italiană Secol și societatea americană Royal Inter Trade un contract de realizare a liniei de cale ferată Vâlcea-Vâlcele și de refacere, consolidare și supraînălțare a căii ferate în zona Porțile de Fier I, la o valoare de 138 milioane dolari. Ulterior, Guvernul a decis însă să renunțe la proiect, iar SNCFR a reziliat unilateral contractul, antreprenorul italo-american obținând însă la Înalta Curte de Casație și Justiție o hotărâre definitivă și irevocabilă de realizare a lucrării, cu daune de 1.000 dolari pentru fiecare zi de întârziere plătite de partea română.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole