vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Ministrul Educației: Există „anumite discuții” la Ministerul Transporturilor privind studenții pe calea ferată

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni seara că nu se elimină transportul gratuit pentru elevi, existând anumite discuţii la Ministerul Transporturilor în ceea ce priveşte accesul gratuit al studenţilor la călătoriile pe calea ferată.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Hotărâri de Guvern feroviare
Studenții spun că aduc venituri CFR Călători

“Nu se elimină transportul gratuit pentru elevi. Există transportul local şi există naveta, care se decontează. Pentru studenţi sunt anumite discuţii, doar la nivelul Ministerului Transporturilor, pentru moment, este vorba de accesul la călătorii gratuite pe calea ferată. Nu a luat nimeni în considerare eliminarea totală a gratuităţii”, a precizat Sorin Cîmpeanu la un post TV, potrivit Agerpres.ro.

Întrebat ce poziţie va susţine în Guvern în legătură cu transportul studenţilor pe calea ferată, acesta a răspuns că poziţia sa este una în interesul educaţiei.

“Poziţia mi-am exprimat-o în mod reperat şi este aceea pe care o puteţi presupune: în interesul educaţiei. De altfel, e aceeaşi poziţie pe care mi-am exprimat-o, chiar dacă asta a supărat multă lume, când am spus că înţeleg importanţa fiecărui domeniu, înţeleg şi regret pierderile pe care le suferă fiecare domeniu, însă dacă mă întrebaţi ca ministru al Educaţiei, susţin deschiderea cu prioritate a şcolilor, în faţa deschiderii oricăror alte entităţi, a căror importanţă nu o contest, dar fiind ministrul Educaţiei evident voi susţine în primul rând interesele educaţiei”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Protest al studenților

Nemulțumiți că nu vor mai putea merge nelimitat pe calea ferată, Asociațiile studenților au emis luni un protest. “Deși domnul prim-ministru și echipa sa nu și-au găsit timp de la învestirea Guvernului să discute problemele și prioritățile studenților, acesta își continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenți”, susține Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), într-un comunicat.

Reacția vine după ce premierul Florin Cîțu a transmis ca posibilă măsură de limitare a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021 reducerea subvenției pentru transportul studenților. Același punct de vedere l-a transmis și președintele PNL Ludovic Orban.

“Constatăm că domnul Florin Cîțu revine repetitiv asupra eliminării gratuității studenților la transportul feroviar, amintind aici amendamentul depus de către Florin Cîțu împreună cu Eugen Teodorovici în anul 2017. Ulterior, senatorul Florin Cîțu de atunci a renunțat la amendament pe considerentul că impactul bugetar este redus. Ne întrebăm astfel: în contextul în care subvenția nu a crescut din 2017 până în prezent, ce a determinat răzgândirea prim-ministrului?

Deși domnul prim-ministru Cîțu declara în 2018 faptul că deficitul CFR Călători ar fi cauzat de subvenția pentru studenți, adevărul este că subvenția nu doar că nu reprezintă o cheltuială pentru CFR Călători, ci este o măsură care reduce acest deficit. Coroborând beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenți, printre care creșterea echității accesului la învățământul superior, a mobilității studenților în scopuri didactice și de dezvoltare profesională, beneficiile aduse mediului și încheind cu sprijinul esențial acordat CFR Călători prin această măsură, sunt imperioase menținerea acestui drept și încetarea oricăror demersuri de limitarea acestuia”, transmit reprezentanții studenților.

În acest context, ANOSR îndeamnă studenții să trimită o adresă la cabinetul prim-ministrului, prin care să solicite oprirea oricăror acțiuni de limitare a acestui drept.

Introducerea gratuității a dus la dublarea biletelor date studenților

Compania de stat CFR Călători a oferit studenţilor peste 780.000 de bilete gratuite în lunile februarie şi martie, după intrarea în vigoare a măsurii privind gratuitatea la transportul feroviar, de aproape două ori mai mult decât biletele cu reducere vândute studenţilor în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor trimise de companie la solicitarea News.ro.

”În lunile februarie şi martie a.c., în baza HG 42/ 2017, le-au fost emise studenţilor peste 780.000 de bilete gratuite şi un număr de peste 11.300 abonamente lunare. În aceeaşi perioadă a anului 2016, peste 417.000 bilete cu reducere şi peste 1.050 de abonamente le-au fost emise studenţilor”, au declarat reprezentanţii companiei, potrivit News.ro.

Concluziile au fost confirmate și de un studiu al Autorității pentru Reformă Feroviară. Studenții au beneficiat în 2018 de facilități de călătorie cifrate la 288 milioane lei. În primele opt luni ale anului 2019 facilitățile primite de cursanții universitari s-au cifrat la 62% din totalul facilităților achitate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Potrivit analizei, începând cu 1 februarie 2017 s-a constatat o creștere a contravalorii facilităților de care beneficiază anumite categorii sociale pentru transportul pe calea ferată, când a intrat în vigoare HG nr.42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi.

Grosul facilităților merg către călătoriile studenților, potrivit ARF. „De menționat este faptul că în anul 2019, în perioada ianuarie-august din totalul sumelor platite pentru facilități, un procent de 62% reprezintă plata facilităților de care beneficiază studenții”, se arată în document. Mai multe detalii despre subiect aici.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole