vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Metroul înfipt cu 60 de km/oră în parapetul de beton al depoului Berceni va fi dat jos

Trenul de metroul fabricat de CAF Spania, înfipt acum un an în parapetul de beton al depoului Berceni din Capitală, va fi dat jos în maximul trei luni de zile, după semnarea contractului cu o firmă de profil.

 

Plasă pusă de Metrorex peste resturi

Câteva informații pe această temă  au fost furnizate miercuri de liderul sindicatului Metrorex, Ion Rădoi, într-o conferință de presă organizată de acesta la fața locului. Trenul, înfipt la capătul liniei după ce a rupt tampoanele masiv de beton din capătul liniei, este mascat cu plase ce ascund  dezastrul. Vagoane orientate ascendent, ca și cum ar vrea să urce pe un plan închinat, bucăți sparte de beton vopsit în dungi negru – galben, amestecate cu resturi de boghiuri, toate acestea zărindu-se printre plase, sunt indiciile dezastrului de acum un an. După spusele sindicaliștilor trenul, greu de zeci de tone, scăpat de sub control, s-a indreptat cu o viteză de 60 de kilometri la oră, spre capătul liniei. Mecanicul acestuia s-a refugiat spre primul vagone pentru a scăpa de impactul iminent. Norocul angajaților Metrorex a fost că o decizie de ultim moment a fost ca garnitura să fie trasă pe o linie de margine, în loc de una centrală, aflată pe direcția unei săli de mese în care se găseau la acel moment angajații.

Ion Rădoi a anunţat miercuri  că trenul „zburător” din depoul Berceni va fi dat jos în maximum trei luni după atribuirea unui contract scos la licitație în acest sens de către conducerea Metrorex. Metroul este blocat în parapetul din depou din ianuarie 2018.

Trenul, a cărei valoare se ridică la 6,5 milioane de lei, nu va mai fi folosit ulterior. Potrivit lui Rădoi, spaniolii de la CAF nu au plătit până în prezent nicio despăgubire pentru distrugerea trenului sau a amenajărilor și instalațiilor de la capătul liniei.

O primă concluzie a autorităților în ianuarie 2019 arăta că o cauză primară „o constituie absența din Manualul Mecanicului a unor reglementări adecvate, referitoare la modul în care se face operarea în regimul de remorcare cu o garnitură cuplată de tip BM3-CAF cu locomotivă de manevră”.

Reprezentanţii AGIFER adaugă că producerea incidentului a avut la bază o funcționare inadecvată în logica software, fiind influențată de insuficienta definire a sarcinii de muncă. Potrivit lor, cei doi mecanici ai trenului au fost surprinşi de reacţia vehiculului şi creşterea necontrolată a vitezei convoiului de manevră.

“Activitatea de manevră s-a desfăşurat respectând prevederile Ghidului operativ de intervenţie la trenurile tip BM3-CAF, ghid elaborat de Metrorex SA pe baza informaţiilor din Manualul Mecanicului elaborat de către CAF şi a experienţei în exploatarea acestor tipuri de vehicule. Existenţa unor zone insuficient acoperite și lipsa de claritate din Manualul Mecanicului privind felul în care trebuie organizată remorcarea TEM, în cadrul activității de manevră ale acestora cu ajutorul locomotivelor LDH, au influențat producerea incidentului”, se mai arăta în raportul AGIFER.

Instituția a recomandat ca Metrorex să se asigure că producătorul TEM BM3-CAF va reevalua software-ul vehiculului, astfel încât acesta să asigure un nivel de siguranţă adecvat, inclusiv în cazul operării acestuia în regimul de remorcare. Metrorex să se asigure că producătorul TEM BM3-CAF va completa Manualul Mecanicului cu operaţiile care sunt necesare a a fi efectuate la operarea în regim de remorcare, în cazul în care garnitura de tip BM3-CAF este cuplată cu o locomotivă de manevră.

Metroul a rupt tampoanele de la capătul liniei

Licitație pentru coborârea din tavan a metroului

Metrorex a lansat o licitație pentru a da jos trenul zburător din Depoul Berceni, la aproape un an după accidentul din 26 ianuarie 2019.

Potrivit anunțului postat în sistemul electronic de achiziții publice, este vorba de contractul ”Proiectare și execuție lucrări de intervenție pentru punerea în siguranță a trenului CAF 1322-2322 din Depoul subteran Berceni (ridicare, degajare și repunere pe șine)”.

Durata estimată a contractului este de maximum 90 de zile și cuprinde: termenul de realizare a documentației tehnice – maximum 15 zile; termenul de analiză/acceptare/avizare documentații tehnice – maximum cinci zile; termenul de remediere a eventualelor deficiențe constatate – maximum cinci zile; termenul de execuție a lucrărilor – 65 de zile. Termenul maxim estimat de finalizare a lucrărilor este de 90 de zile calendaristice de la data începerii executării contractului.

Se solicită experiență similară. Ofertantul va face dovada faptului că a realizat (dus la bun sfârșit) în ultimii cinci ani lucrări similare celor care fac obiectul procedurii de achiziție, în valoare cumulată de 450.000 de lei (fără TVA). Prin lucrări similare se vor înțelege lucrări (inclusiv proiectarea) de construcție/reabilitare/modernizare/refacere aferente unor construcții specifice aparținând infrastructurii de transport feroviar/metrou și care să includă realizarea unei căi de rulare la semiînălțime/pe canale de revizii în spații înguste.

Cuantumul garanției de participare este 5.000 de lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 13.02.2020, ora 15,00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 13.07.2020.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole