vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Metrorex amână din nou primirea ofertelor pentru trenurile Magistralei 5

Compania a publicat marți în SEAP – Sistemul Electronic Public de Achiziții încă o erată prin care se amână termenului până la care pot fi depuse oferte pentru achiziția a 13 trenuri.

Firmele interesate să participe la achiziția a 13 trenuri de metrou vor putea depune ofertele lor până pe data de 26 iulie, vechiul termen fiind 19 iulie, potrivit anunțului neționat.

Cauza amânării este „volumul și complexitatea informațiilor publicate în cadrul răspunsului consolidat față de solicitările de clarificări înregistrate, precum și faptul că în unele situații au fost acceptate și modificări / completări (nesemnificative) față de cerințele inițiale”, spune Metrorex. Compania urmărește „o cât mai largă participare în cadrul procedurii, în scopul de a asigura operatorilor economici perioada necesară pentru a implementa la nivelul ofertelor eventuale modificări / completări ce rezultă din răspunsul consolidat”, explică oficialii acesteia.

Primul termen de deschidere a ofertelor a fost 20 mai și de atunci au existat mai multe amânări. Amânarea termenului de primire a ofertelor este riscantă în condițiile în care închiderea lucrărilor la Magistrala 5 cva avea loc până la finele anului. Dacă licitația pentru achiziția trenurilor de metrou nu va fi finalizată există riscul ca Metrorex să fie obligată a transfera pe aceatsă magistrală trenuri care circulă în prezent pe o alta sau trenuri vechi, de fabriucație autohtonă, scoase din circulație.

Contract cu opțiune de furnizare suplimentară a încă 17 trenuri

Termenul de furnizare din contract este de 42 luni. Viitorul contract va include o opţiune de suplimentare (cu maxim 17 trenuri noi), destinate operării pe Magistrala 5 de metrou, tronson Drumul Taberei – Iancului, Secţiunea Raul Doamnei – Eroilor.

Contractul va putea fi modificat la solicitarea Metrorex, formulată în maxim 84 luni de la semnarea contractului, prin suplimentare cu maximum 17 trenuri, acelaşi tip, aceleaşi performanţe tehnice (sau superioare), aceleaşi condiţii contractuale (inclusiv termenele de livrare vor fi similare celor 13 trenuri), cu excepţia preţului.

Termenele de livrare pentru trenurile ce pot fi comandate suplimentar (una/mai multe comenzi pentru maxim 17 trenuri) vor fi similare termenelor ofertate şi angajate prin contract.

Durata estimată de valabilitate a contractului (incluzând modificarea prevăzută prin clauză de revizuire) este de maxim 130 luni.

Aceasta este compusă din: durata estimată pentru furnizare 13 trenuri, simulator, scule speciale – max 42 luni; perioadă în care Achizitorul îşi poate exprima opţiunea de suplimentare, în limita a maxim 17 trenuri de acelaşi tip – maxim 84 de luni; perioada aferentă livrării a maxim 17 trenuri suplimentare – maxim 46 luni de la exprimarea opţiunii.

Valoarea estimată (la momentul actual) este de 520,15 milioane lei pentru 13 trenuri, respectiv 1,2 miliarde leipentru 30 trenuri. Preţul de achiziţie pentru 13 trenuri poate fi ajustat conform prevederii legale.

Contractul va fi acordat firmei care prezintă cea mai bună ofertă. Preţul va conta în proporţie de 60%, iar restul va fi acordat pentru diferite componente de calitate, printre care durata garanţiei, consum energetic, etc.

O licitaţie controversată

Metrorex a mai lansat, în 2013-2014, o astfel de procedura, prin intermediul căreia îşi dorea să cumpere 51 de trenuri noi, cu care să poată acoperi întregul traseul al M5, dintre staţiile Pantelimon şi Raul Doamnei.

Licitaţia respectivă a fost câştigată de Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), dar în urma cotestatiilor depuse de alte societăţi participante la procedura, DNA a început să ancheteze licitaţia, suspectând ca aceasta a fost trucată. Rezultatele cercetărilor le-au atras, până la urmă, şi condamnări unora dintre membrii comisiilor de licitaţie ai Metrorex.

În cele din urmă, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis anularea licitaţiei.

Trei membri ai comisiei de licitaţie din Metrorex sunt cercetaţi penal de DNA în legătură cu licitaţia de atribuire a acordului-cadru privind achiziţia trenurilor de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon, de către Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) SĂ Bilbao.

Potrivit unui răspuns oficial al DNA procurorii anticorupţie au făcut verificări cu privire la posibila săvârşire a infracţiunilor de luare de mâţă, abuz în serviciu şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

 

 

 

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole