vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Mesaj de Crăciun al șefului CFR SA, Marius Chiper: Trebuie să devenim o companie de servicii

Directorul general al CFR SA, Marius Chiper, a trimis angajaților companiei un mesaj de mulțumire cu ocazia sărbătorilor Crăciunului. În mesaj Marius Chiper punctează și principalele direcții ce trebuie să orienteze activitatea companiei.

Chiper revine la conducerea CFR

Prima valoare organizațională a CFR SA, menționată de Chiper, este siguranța circulației. „Prima dintre acestea este siguranța circulației trenurilor. Acest concept îl purtăm cu toții în minte și în suflet din prima zi când începem activitatea feroviară”, spune el. „Clienții noștri, românii, se așteaptă ca noi să asigurăm circulația celor 2000 de trenuri pe zi, fără accidente”, explică directorul general. O a doua valoare urmărită este punctualitatea trenurilor. „Se depun mari eforturi pentru a ne asigura că trenurile ajung la timp, există programe de monitorizare a circulației, se fac interventii susținute de eliminare a restricțiilor de viteză și de modernizare sau reînnoire a rețelei, precum și alte activități conexe”, spune el.

Chiper abordează și problema ameliorării pregătirii profesionale a angajaților, a flexibilității acestora, atrăgând atenția că sunt așteptate modificări importante în sectorul feroviar, unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei. CFR SA trebuie să devină o companie de servicii care, prin calitatea oferită, trebuie să vină în intâmpinarea clienților săi, spune directorul general.

Redăm integral mesajul lui Marius Chiper:

Pe aceasta cale doresc să aduc multumiri miilor de lucrători feroviari care sunt acolo în rețea, zilnic în acțiune. Ei desăvârșesc un serviciu public. Știu asta de când au intrat în CFR. Cu toții au fost conștienți de importanța serviciului public atunci când au intrat în CFR și au ales să o facă din proprie voință.

Ei ne oferă o parte din timpul lor, din echilibrul lor personal iar acest lucru este formidabil și trebuie apreciat. Aduc un omagiu tuturor feroviarilor pe care putem conta în fiecare moment, 7 zile din 7, 24 de ore pe zi.

În calitate de conducător al CFR., mă adresez tuturor colegilor, lucrători feroviari, care lucrează astăzi pentru a satisface nevoile clienților noștri. Îmi exprim respectul pentru cei care lucrează chiar și de sărbători, noaptea, duminica. Este respectul pentru cei ce pun profesionalismul lor în slujba clienților noștri deoarece știm cu toții că sunt necesare multe cunoștinte personale și anumite aptitudini și abilități cerute de echipamentele și sistemele feroviare destul de complexe.

Totodată, vreau să reamintesc valorile fundamentale ale căilor ferate în care cu toții credem. Aceste valori dau încredere tuturor celor care aleg să utilizeze trenul. Valorile fundamentale trebuie însușite și respectate iar prima dintre acestea este siguranța circulației trenurilor. Acest concept îl purtăm cu toții în minte și în suflet din prima zi când începem activitatea feroviară.

Eu, personal, am parcurs majoritatea etapelor profesionale feroviare – de la inginer, mecanic de locomotivă, șef atelier de reparații, inspector tehnic, șef divizie, director – având în minte permanent acest concept al siguranței circulației. Odată inoculat rămâne acolo pentru totdeauna.

Clienții noștri, românii, se așteaptă ca noi să asigurăm circulația celor 2000 de trenuri pe zi, fără accidente. Acest lucru depinde de noi. Profit de ocazie să mulțumesc colegilor noștri care acționează într-o manieră exemplară și se remarcă prin aplicarea regulilor de siguranță, evitând producerea unor evenimente nedorite protejând, astfel, viețile omenești. Comportamentul lor ilustrează, pe deplin, competența feroviarilor în ceea ce privește siguranța și acest lucru trebuie evidențiat.

Punctualitatea este cea de-a doua valoare fundamentală. Se depun mari eforturi pentru a ne asigura că trenurile ajung la timp, există programe de monitorizare a circulației, se fac interventii susținute de eliminare a restricțiilor de viteză și de modernizare sau reînnoire a rețelei, precum și alte activități conexe.

Trenurile trebuie să plece la timp – aceasta este o condiție de bază care trebuie respectată. Pentru a realiza acest lucru, avem nevoie de o colaborare exemplară și o mobilizare a tuturor celor implicați – locomotiva trebuie să fie gata, mecanicul să fie prezent și apt, impegații și operatorii trebuie să fie în acțiune, organizarea să fie eficientă. Este important ca fiecare să se străduiască ca trenul să plece la timp.

Si aici s-au făcut progrese și mulțumesc tuturor celor care acționează și îmbunătățesc regularitatea trenurilor însă mai avem mult de lucru în acest domeniu.

Pe lângă aceste elemente fundamentale, aș dori să ating și câteva probleme sensibile pe care le-am constatat în cadrul CNCF „CFR” S.A. Există o stare de tranziție prelungită în companie și în sistemul feroviar deopotrivă. Încercăm să identificăm cauzele acestor incertitudini. Într-adevăr, au fost reorganizari multe. În toate cazurile însă, trebuie să observăm atent efectele organizării și reorganizărilor. De-a lungul anilor și a evoluției contextului socio-profesional, am văzut modificări mari în cadrul meseriilor feroviare. De exemplu, colegii noștri din ramura comercială – magazioneri, operatori, manevranți etc. au fost nevoiți rapid să se adapteze la modificările pieței de transport de marfă. Vor fi mutații și în ceea ce privește alte facilitățile legate de călătoria cu trenul.

Există un paradox: am pornit la drum ca o administrație feroviară greoaie și rigidă și, în prezent, trebuie să ne transformăm rapid într-o companie de servicii astfel încât să furnizăm servicii de calitate clienților noștri.

Acesta este un proiect în care cred și pe care îmi propun să îl implementăm împreună în cadrul CNCF „CFR” S.A. Primele angajamente pentru noul proiect feroviar sunt acelea de a răspunde prioritar la asigurarea cerințelor fundamentale:

  • Siguranța circulației și securitatea personalului;

  • Punctualitatea;

  • Performanța rețelei feroviare și

  • Calitatea și precizia informațiilor oferite.

Clienții noștri, călătorii și operatorii de marfă, așteaptă de la CNCF „CFR” S.A. experiența unui serviciu adaptat la un nivel cât mai performant pentru a satisface cât mai bine cerințele fiecăruia. Ei se așteaptă la un serviciu feroviar mai deschis și mai accesibil din punct de vedere al costurilor și care își poate juca, pe deplin, rolul său de susținere a mobilității în România.

Misiunea noastră, astăzi, este de a crea/asigura mobilitatea utilizând toate soluțiile disponibile ale CNCF „CFR” S.A. și ale tuturor celor implicați. Întrebarea nu este dacă CNCF „CFR” S.A. poate propune soluții, ci dacă CNCF „CFR” S.A. va fi în măsură să confirme așteptările clienților săi.

Este, de asemenea, adevărat că avem nevoie de un nou pact social pentru angajați. Acest pact social trebuie să garanteze siguranța locului de muncă și perspective pentru fiecare salariat și trebuie în egală măsură, să facă atractivă angajarea în cadrul CNCF „CFR” S.A.

Cred că toată lumea, inclusiv lucrătorii feroviari, trebuie să știe unde ne îndreptăm. Sunt multe lucruri care evoluează în jurul nostru. Probabil va fi nevoie de parcurgerea mai multor etape, inclusiv de modificări legislative pentru a reglementa cadrul funcțional feroviar, dar depinde de noi, salariații căilor ferate, cum ne construim viitorul.

În final, doresc să transmit tuturor colegilor feroviari, clienților și colaboratorilor noștri un călduros „La Multi Ani!” și să le doresc „Sărbatori Fericite!”. (D.C)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole