vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Directorul general al SNCF vrea doar pasageri cu măști în trenurile franceze. Cum e la CFR Călători

Directorul general al SNCF, Jean-Pierre Farandou, vrea doar pasageri cu măști în trenurile franceze, ca măsură de limitare a transmiterii noului coronavirus. La CFR Călători deocamdată nu s-a pus problema obligativității măștilor, menținându-se regula ”un loc liber, un loc ocupat”.

Adrian Bărbulescu

măști în trenurile franceze viitorul șef al SNCF noul șef al SNCF

”Cred că purtarea măștii trebuie să fie obligatorie. Este singura soluție pentru trenuri, dar și pentru ansamblul transportului public, pentru RATP sau pentru Optile”. O asemenea obligativitate a fost evocată și de președintele Emmanuel Macron, în discursul său din 13 aprilie. Pentru a intra în vigoare, este nevoie de o ordonanță, precizează publicația Ville, Rail & Transports.

În acest caz, explică șeful SNCF, ar trebui organizate filtre în marile gări pariziene pentru a se asigura că purtarea măștii este respectată. ”Totuși, SNCF nu poate să preia pe umerii săi distribuirea măștilor pentru toată populația Franței”, precizează farandou. În acest caz, distribuția ar urma să revină statului.

Doar pasageri cu măști în trenurile franceze, mai ales în Ile-de-France

Potrivit SNCF, este imposibilă respectarea distanțării sociale în mijloacele de transport în comun, în trenuri, cu precădere în Ile-de-France.

”În Ile-de-France, oamenii au nevoie de trenuri pentru a se duce la serviciu. Dacă aplicăm această regulă de distanțare socială de 1 – 1,5 m, chiar și cu o ofertă feroviară de transport revenită la 100%, nu vom putea transporta decât 20% din pasageri”, a explicat Jean-Pierre Farandou.măști în trenurile franceze Epidemia de coronavirus linia de mare viteză Budapesta-Cluj TGV a ajuns cu întârziere

Pe de altă parte, în ceea ce privește TGV-urile, o asemenea regulă ar fi dăunătoare din punct de vedere economic. ”Punctul mort al rentabilității TGV-urilor noastre este un grad de ocupare de 60%. Sub acest nivel pierdem bani. Trebuie luată în calcul și dimensiunea economică”, a mai spus președintele-director general al operatorului feroviar de stat din Franța.

Riscul ca oamenii să renunțe la tren în favoarea mașinii personale

Pentru Jean-Pierre Farandou, ricul major, dacă nu se iau măsuri pentru protecția pasagerilor, este ca trenurile să circule goale.

”Dacă marele câștigător al acestei crize va fi mașina personală, atunci vom asista la o catastrofă”, a spus el și a reamintit faptul că în China oamenii au apelat la mașini pentru a se deplasa, temându-se de contaminarea cu coronavirus. O provocare majoră, potrivit șefului SNCF, în condițiile în care este de așteptat ca virusul să persiste pentru mult timp de acum înainte în Franța și în restul lumii.

CFR Călători menține regula ”un loc liber, un loc ocupat”

Operatorul feroviar de stat din România nu a impus și nici nu a anuțat că va impune obligativitatea purtării măștilor în trenuri. CFR Călători se limitează deocamdată la impunerea distanțării sociale.

”În vagoanele clasă se menține regula <un loc liber, un loc ocupat>. Măsura este luată pentru a preveni răspândirea infecției cu COVID 19 și pentru a asigura un transport în condiții de siguranță pentru pasagerii noștri și personalul propriu”, se arată într-un comunicat dat publicității de societate.

Distanțare socială și la vagoanele de dormit și cușetă

CFR Călători a anunțat recent că, în zilele cu vârf de trafic din perioada sărbătorilor Pascale, trenurile care circulă pe rutele cele mai solicitate au numărul de locuri suplimentat, pentru a respecta regula „un loc liber, un loc ocupat”.

măști în trenurile franceze Oferta CFR Călători de Paști Trenul de noapte București-Budapesta

De asemenea, operatorul feroviar de stat a suplimentat trenurile de lung parcus cu vagoane de dormit și cușetă, pentru a veni în sprijinul celor care se duc spre casă în perioda sărbătorilor Pascale. Numărul acestor vagoane speciale va fi mai mare, pentru a putea asigura distanța între călători și confortul acestora pe distanțe lungi, se arată într-un comunicat de presă dat publicității sâmbăta trecută.

Astfel, pentru vagoanele de dormit pasagerii au călătorit în regim single, chiar dacă au achitat prețul unui singur loc. La cușetă s-au vândut doar jumătate din locuri. Într-o cabină de șase locuri au călătorit trei pasageri, iar într-o cabină prevăzută cu patru locuri au călătorit doi oameni.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole