vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Ludovic Orban: Sabotaj programat să ducă la falimentul CFR Marfă

Uitând că miniștrii Transporturilor care au dirijat în 2013 privatizarea CFR Marfă au fost membri PNL, Ludovic Orban, deplânge situația companiei și spune că „vine infrigementul peste noi”. Cu excepția unei luni de vară, la cârma Ministerului Transporturilor s-au găsit în 2013, anul privatizării eșuate a companiei, miniștrii liberali Relu Fenechiu și Ramona Mănescu. Ministerul a fost condus interimar o singură lună  – iulie de către șeful Executivului de atunci, Victor Ponta.

Doru Cireașă

Ramona Mănescu comisar european
Ministru PNL al Transporturilor, Ramona Mănescu, a fost cea care a anunțat oficial eșecul privatizării CFR Marfă

PNL  va încerca ca, în situația în are vine la guvernare, să salveze operatorul național de transport feroviar de marfă CFR Marfă și chiar să îl rentabilizeze, a declarat duminică la B1 TV – Ludovic Orban, premier desemnat.

Orban nu știe concret ce se poate face ci doar spune că problemele sub grave. „Trebuie să vedem exact situația”, spune el la modul general. „Sunt probleme grave, vine infrigementul peste noi pentru ajutor de stat de 400 de milioane …trebuie să vedem exact situația …riscul de infrigement se datorează și datorită (corect spus „este cauzat – n.red.) lipsei de comunicare din partea părții române, nepunerii la dispoziție a CE a informațiilor de către diferiții actori care au fost implicați”, spune el.

Procesul de privatizare a fost demarat în 2013 când ministru al Transporturilor era Relu Fenechiu. Acesta a stat la cârma ministerului până în iulie 2013 când a început o anchetă penală împotriva sa. Ministrul care a anunțat însă oficial eșecul privatizării a fost Ramona Mănescu, membru PNL la acel moment. La replica jurnalistului B1 TV cum că, după știința sa, CFR Marfă va fi vândut pe bucățele, Ludovic Orban a promis că „vom încerca să salvăm compania și mai ales să o rentabilizăm”.

Ministrul PNL Relu Fenechiu dorea CFR Marfă în 2013, cu ocazia privatizării, un viitor precum cel al Petrom

Ludovic Orban a făcut referire și la licitația pentru modernizarea loturilor 1 și 3 de cale ferată dintre Brașov și Sighișoara. „Le-au fușărit, le-au aranjat problema este că nu s-a semnat niciun contract, iar acum Cuc a dat afară pe acolo oameni că nu voiau să semneze contractul (cu asocierea RailWorks – n.red.). Cum să semneze contractul când e contestată adjudecarea in instanță?”, întreabă retoric Orban.

Ce nu spune Orban este că firma pentu care s-ar face presiuni – dacă este să îi dăm crezare premierului desemnat are un preț cu 40 de milioane de euro mai mic decât cel cerut de BRASIG – respectiv asocierea Strabag – Swietelsky. Anul trecut chiar Lucian Bode, ministru desemnat al Transporturilor își exprima la nivelul Comisiei pentru Transporturi a Camerei Deputaților pe care o conducrea, dezacordul față de semnarea contractului cu o firmă care cerea cu zeci de milioane de euro în plus.  Mai mult, chiar recent la investitura echipei sale Orban susținea nevoia semnării rapide a contractelor (cele două loturi dintre Brașov și Sighișoara). „Trebuie accelerată procedura de încheiere a celor două contracte pe tronsoanele de cale ferată Brașov – Sighișoara”, spunea el. Orban a mai avertizat că neclarificarea situației poate cauza pierderea banilor europeni.

Fost fruntaș liberal, avocat Swietelsky

„Dacă se constată corupția există riscul să se spună de la CE: „măi băieți, ce faceți? Furați banii UE?”. Noi putem să furnizăm toate informațiile necesare, să punem în joc credibilitatea care o avem la nivel UE să oprim suspendarea”, promite Orban. „Problema este că nu știu cât se va mai poate  absorbi efectiv căci ai clauza n + 2, n+3. Nu știi dacă se acceptă fazarea, explică el. Atribuirea contractului pentru loturile 1 și 3 riscă însă să fie influențată politic. BRASIG este reprezentată în instanțe de casa de avocatură „Stoica și Asociații”, patronată de influentul om politic Valeriu Stoica, fost președinte PNL. În pofida părăsirii PNL Valeriu Stoica a rămas un apropiat al liberalilor. „Rămân atașat afectiv de PNL, așa că urmăresc ce se întâmplă acolo. Sunt un spectator angajat, nu un comentator politic. Nu îmi e indiferent ce se întâmplă în PNL”, spunea el într-un interviu acordat Hotnews.ro în august 2019.  În acest context, în care firme de avocatură deținute de foști politicieni sunt implicate în dosarul licitației, declarațiile actualilor politicieni, în favoarea unor participanți la licitație, sunt criticabile.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole