vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Ludovic Orban: Risc de dezangajare de 600 milioane euro

Șeful Guvernului, Ludovic Orban, a avertizat miercuri că in acest an există un risc de dezangajare de 600 de milioane euro al fondurilor europene.

Orban a spus la finele ședinței de Guvern că trebuie deblocate și accelerate toate procedurile privind proiectele de infrastructură, deoarece există riscuri majore de dezangajare.

„În mod evident, în toate domeniile trebuie deblocate toate situațiile care există în marile proiecte de infrastructură de la spitalele regionale, domnule ministru al sănătății; în domeniul transporturilor trebuie deblocate și accelerate toate procedurile şi, de asemenea, împinse înainte toate proiectele să se deruleze cu cea mai mare viteză pentru că, repet, exact cum a anunțat domnul ministru Boloș, mai ales pe POIM, există un risc de dezangajare anul viitor de 3,2 miliarde, iar chiar în cursul acestui an, există un risc de dezangajare de 600 de milioane de euro. Vreau să nu pierdem niciun euro din resursele financiare care ne sunt puse la dispoziție de la nivel european”, a spus el.

Ludovic Orban nu a detaliat lista proiectelor in blocaj, unde pot fi pierdute fonduri, însă două dintre acestea privesc modernizarea căii ferate Brașov – Sighișoara (Brașov – Apața, Cața – Sighișoara, pe de o parte, și Apața – Cața, pe de altă parte).

Roxana Mânzatu: Nu există risc de dezangajare

Demn de reamintit însă că marți fostul ministru al Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, a susținut nu există riscuri de angajare pe programe operaționale gestionate de ministerul care îl conducea. România nu a dezangajat niciun euro din actualul exerciţiu financiar, iar pentru programele operaţionale coordonate de Ministerul Fondurilor Europene ţinta de dezangajare pentru 2019 este acoperită cu declaraţii de cheltuieli transmise şi sume aflate “în casă”, susţine Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene.

“Până astăzi, România nu a dezangajat niciun euro din actualul exerciţiu. Subliniez de asemenea: pentru Programele operaţionale coordonate de Ministerul pe care îl preluaţi, ţinta de dezangajare pentru 2019 este, astăzi, acoperită cu declaraţii de cheltuieli transmise şi sume aflate “în casă”. Având în vedere performanţa pe care România a demonstrat-o în aceşti 2 ani şi 10 luni dar şi faptul că mai avem la dispoziţie 4 ani şi 2 luni pentru a absorbi fondurile disponibile pentru exerciţiul 2014-2020, sunt convinsă că putem asuma absorbţia 100% a banilor europeni, la finalul perioadei n+3″, scrie Mînzatu, într-o scrisoare transmisă marţi la predarea mandatului de ministru al Fondurilor Europene. POIM, Programul Operațional de Infrastructură Mare are ca autoritate de management ministerul ce a fost condus până de curând de către Roxana Mânzatu.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole