vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Asociația Metrou Ușor: Lucrările pe Șoseaua Pantelimon – cum să NU modernizezi un bulevard

Lucrările pe Șoseaua Pantelimon din Capitală reprezintă un exemplu despre cum să NU modernizezi un bulevard, arată Asociația Metrou Ușor.

Lucrările pe Șoseaua Pantelimon
Terminalul de la Granitul nu este gata nici acum

Proiectul de modernizare a șoselelor Iancului și Pantelimon este probabil cel mai bun studiu de caz din istoria recentă a Capitalei despre cum să NU modernizezi o arteră. Început în 2013, proiectul nu este finalizat nici până astăzi și nu și-a atins scopul pe deplin, se arată într-o analiză de pe pagina de Facebook a Asociației Metrou Ușor.

Proiectul Primăriei Capitalei, început în mandatul lui Sorin Oprescu, promitea reabilitarea sistemului rutier și a infrastructurii de tramvai, modernizarea iluminatului stradal, realizarea unui nod intermodal P&R la Granitul, eliberarea carosabilului de mașini parcate pe banda 1 prin realizarea unor parcări etajate de reședință în apropierea arterei, piste de biciclete, modernizarea și dotarea stațiilor STB cu afișaje electronice care să informeze călătorii în timp real, precum și realizarea unui culoar unic de transport pentru tramvai și autobuz pe Șoseaua Iancului.

Lucrările pe Șoseaua Pantelimon, un eșec în 9 puncte

Dar să vedem ce s-a întâmplat de fapt pe Șoseaua Pantelimon și pe Șoseaua Iancului:

  1. În ceea ce privește modernizarea șinelor de tramvai, proiectul a privit rețeaua doar la nivel local, făcând abstracție de cealaltă jumătate a liniei 55 (Iancului – Sf. Vineri), care este puternic deteriorată. O linie de tramvai cu doar jumătate din rută modernizată nu poate fi operată la un nivel optim de eficiență, confort și siguranță. Viteza și frecvența liniei 55 sunt profund afectate de acest aspect. De asemenea, Șoseaua Pantelimon nici măcar nu a fost modernizată integral, tronsonul Mega Mall – Bd. Ferdinand nefiind parte a proiectului. Va urma alt proiect, altă licitație, alt șantier, alți ani irosiți. Strategia de modernizare ”pe bucăți” s-a dovedit falimentară și dăunătoare, comparativ cu modernizările ”cap-coadă” ale liniilor 21, 32 sau 41, linii care în mod nesurprinzător sunt și cele mai eficiente astăzi.
  2. Rețeaua de termoficare nu a fost modernizată ca parte a proiectului, ceea ce înseamnă că lucrările recent finalizate vor suferi noi intervenții, iar traficul va fi iar dat peste cap.
  3. Culoarul unic de pe Șoseaua Iancului nu a funcționat niciodată, motivul speculat fiind acela că autobuzele nu încap în stații. O eroare fundamentală de proiectare.
  4. Pista de biciclete a fost închisă de Brigada Rutieră după ce au fost sesizate probleme grave de siguranță. Pe lângă riscul bicicliștilor de a fi loviți cu portiera, marcajele dispar în unele intersecții importante. Traseul este trasat în zig-zag, ocupând inclusiv din trotuare, incomodând și punând în pericol pietonii și bicicliștii.
  5. Parcările de reședință promise nu au mai fost realizate, astfel că riveranii continuă să parcheze pe prima bandă, în stațiile de autobuz sau pe trotuare.
  6. Informarea inteligentă a călătorilor este doar o impresie. În stațiile de autobuz, ecranele nu afișează decât indicativele traseelor care circulă pe acolo. Practic, acestea nu aduc niciun plus de informație față de cunoscutele plăcuțe de tablă STB.
  7. Terminalul Park & Ride este foarte întârziat, iar lipsa buclei de întoarcere de la Granitul a condus la devierea unor trasee de tramvai pe Bd. Basarabia. Mai mult, tramvaiele bidirecționale ale liniei 5 au fost mutate pentru a inaugura linia 55 și pentru a avea ce să circule pe noul bulevard modernizat. Proiectul terminalului a fost schimbat cu totul: parcarea subterană propusă inițial a devenit supraterană.
  8. Dacă discutăm despre spațiul verde, deși linia de tramvai este de tip ”green track”, au fost pierduți copaci maturi pentru a face loc mașinilor, în unele zone chiar în detrimentul pietonilor.
  9. Ignorând proiectul magistralei 5 de metrou ce va trece pe sub Șos. Iancului și Pantelimon, precum și faptul că săpăturile demaraseră deja în 2011 în Drumul Taberei, Primăria Generală a prioritizat modernizarea arterei dintre Piața Iancului și Granitul în detrimentul altor artere care nu erau prevăzute în strategia dezvoltării metroului. Bulevarde precum Ion Mihalache, Barbu Văcărescu, Basarabia sunt și astăzi scadente la modernizare, în special în ceea ce privește infrastructura de tramvai.

În concluzie, implementarea proiectului este un eșec din aproape toate punctele de vedere posibile, scriu reprezentanții asociației, care speră că Primăria a învățat din aceste greșeli următoarele aspecte:

– modernizarea tronsoanelor vechi de tramvai trebuie realizată inteligent, profitând de suspendarea tramvaielor pentru a moderniza cât mai mult.

– modernizarea se efectuează prin creșterea spațiilor verzi și a zonelor pietonale, nu prin betonare și amenajare de parcări pe marginea bulevardului.

– pistele de biciclete nu trebuie să aibă tronsoane lipsă, nu trebuie să dispară în intersecții, nu trebuie realizate pe trotuare sau în zona de deschidere a portierelor.

– infrastructura subterană de utilități, inclusiv termoficarea, trebuie modernizată înainte sau în timpul modernizării arterelor. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole