vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

GALERIE FOTO Două locomotive Softronic pentru Suedia au ajuns la Curtici. Vor pleca spre destinație ca vagoane

Încă două locomotive Softronic pentru Suedia au ajuns miercuri la depoul din Curtici și urmează să plece joi dimineață spre destinație. Restricțiile impuse de țările pe care le vor tranzita, în contextul pandemiei de coronavirus, au necesitat o regândire totală a filosofiei de transport. Practic, de la Curtici locomotivele se transformă în vagoane până ajung în Suedia.

Adrian Bărbulescu

Locomotivele Transmontana 044 și 045 au plecat marți seara de la fabrica Softronic. La Curtici, ele au fost garate în depoul societății craiovene producătoare de material rulant și sunt pregătite ca joi să fie preluate de un tren până la granița cu Slovacia.

Locomotivele se transformă în vagoane

”Înainte trimiteam locomotivele cu însoțitori, dar acum nu mai este posibil, din cauza restricțiilor impuse în Germania și Cehia. Acum, locomotivele se transformă practic în vagoane atașate la un tren. Cu aceată ocazie mai trimitem și piese de schimb”, a declarat pentru Club Feroviar Cătălin Iosub, manager de proiect la Softronic Craiova.

Cum prin atașarea lor la trenuri de marfă regulate durata călătoriei ar fi fost de trei-patru săptămâni, s-a recurs la soluția unui transport special. De la granița cu Slovacia, locomotivele vor fi preluate de o altă garnitură, care le va duce până la Rostock, de unde vor fi urcate pe ferry-boat pentru a ajunge în Suedia. Ferry boat-ul a fost deja închiriat, a precizat Cătălin Iosub.

În mai vor fi livrate încă două locomotive Softronic pentru Suedia

Acestea sunt locomotivele cu numerele 7 și 8 livrate către suedezii de la Green Cargo, apoi în luna mai urmează numerele 9 și 10. Următoarea livrare este programată pentru luna septembrie.

Operatorul feroviar suedez de marfă Green Cargo a preferat locomotivele produse la Craiova pentru că ele pot remorca trenuri de 3.700-3.800 de tone. Spre comparație, locomotivele Vectron și Traxx utilizate anterior puteau remorca garnituri de maximum 2.500 de tone.

Opt transporturi zilnice de laminate din oțel

Trenurile de marfă sunt ultilizate pentru transportul unor produse din oțel de la combinatul de la Lulea, aflat în apropierea rezervelor de minereu de fier, către un alt combinat, la Borlange, unde ele sunt prelucrate din nou. Viteza de circulație între cele două combinate aparținând SSAB, cel mai mare producător de oțel din Suedia, este de peste 100 km/oră, deoarece laminatele de oțel sunt transportate în stare caldă de la Lulea pentru a facilita prelucrarea lor ulterioară la fabrica din Borlange.

Suedezii au nevoie de opt cupluri de locomotive pentru a putea opera cele opt trenuri ce fac zilnic transporturi între cele două combinate, a precizat Cătălin Iosub. Toate echipamentele de pe locomotive sunt proiectate să funcționeze la temperaturi de până la minus 40 de grade, pentru ca în timpul iernii transporturile să nu aibă de suferit din cauza gerului. Transformatoarele sunt produse în Elveția, iar compresoarele în Franța.

Din septembrie, primele locomotive Softronic pentru Suedia echipate cu ETCS

Locomotivele care vor fi livrate în luna septembrie, vor fi echipate, în premieră, cu ETCS.

”După Bombardier și Siemens, vom fi prima fabrică din Europa care va instala sistemul ETCS pe locomotive. A fost o procedură greoaie și birocratică pentru obținerea tuturor aprobărilor, dar am reușit”, spune managerul de proiect.

Proiectul de implementare a sistemului ERTMS/ETCS (European Rail Traffic Management a System/European Train Control System) – sistem tehnic european de management al traficului și control al vitezei trenului – este o soluţie modernă de realizare a interoperabilității în sistemul de transport feroviar european în condiții de siguranță.

Contractul a fost semnat în 2017

În 2017, producătorul român de locomotive Softronic a primit o comandă de două locomotive pentru compania de stat din Suedia.

Apoi, în primăvara lui 2018, Softronic a anunțat că va livra încă şase locomotive Transmontana operatorului suedez Green Cargo. Directorul general al Green Cargo, Jan Kilström, spunea la vremea respectivă că noile locomotive oferă capacitate și securitate sporite, precum și costuri de transport mai mici pentru companie. Locomotiva are, de asemenea, o serie de adaptări tehnice pentru climatul nordic şi un impact mai redus asupra mediului, deoarece se utilizează mai puțină energie, spune Jan Kilström.

Softronic a început în octombrie 2017 producţia primelor două locomotive Transmontana pentru compania suedeză de stat Green Cargo, contract inițial în valoare de aproximativ şase milioane de euro.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole