vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

TFC a renunțat la linia de Otopeni. Simulări de trase pentru CFR Călători – DOCUMENT

Transferoviar Călători și-a retras solicitarea de trasă pentru linia de Otopeni, noua legătură feroviară Gara de Nord – Aeroport Henri Coandă. Între timp, însă, la nivelul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA s-au făcut simulări pentru un program cadențat de circulație a automotoarelor Siemens Desiro ale CFR Călători, la un interval de 30 de minute.

Adrian Bărbulescu

linia de Otopeni trenul de test la aeroport

”Transferoviar Călători depusese la noi o solicitare de alocare de trase. În această dimineață (joi – n.red.) au revenit cu o adresă prin care și-au retras solicitarea. Au precizat că abia după ce va fi gata linia se gândesc dacă vor mai depune o solicitare”, au declarat pentru Club Feroviar surse din cadrul Regionalei București a CFR SA.

Speculații despre o alocare ”cu dedicație”

Transferoviar Călători (TFC), operator feroviar controlat de omul de afaceri Călin Mitică, ce mai deține și uzina de reparații material rulant Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca, a pus la dispoziția constructorului gălățean Arcada Company un automotor pentru testarea noii căi ferate de la fosta haltă Odăile la Terminalul Sosiri al aeroportului.

Acest lucru a alimentat speculațiile din mediul online potrivit cărora linia va fi dată ”cu dedicație” operatorului privat TFC, în dauna CFR Călători. Speculațiile s-au amplificat după ce, în urmă cu două zile, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a călătorit cu automotorul de teste al societății respective de la Gara de Nord la Aeroportul Henri Coandă.

Dan Costescu spune că sunt 50 de minute, când de fapt sunt 30

Punctul culminant al speculațiilor a fost atins miercuri dimineață, când chiar directorul general al CFR Călători, Dan Costescu, a lansat un semn de întrebare.

„Ministerul Transporturilor va decide cui alocă acest transport. Din punctul de vedere al CFR Călători, noi suntem pregătiți și așteptăm decizia ministerului. Ar fi posibil ca trenurile să circule la intervale de 50 de minute, cadențat, dacă vom fi lăsați noi să operăm această legătură (sublin.ns.), pentru că trebuie corelat și cu circulația celorlalte trenuri, spre Galați”, a spus Costescu, care a adăugat că există posibilitatea ca, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor, intervalul de succedare să fie redus la 30 de minute.

De fapt, s-au făcut deja simulări pentru un interval de 30 de minute, așa cum puteți vedea în cele ce urmează, așa că ieșirea publică a lui Dan Costescu cu cele 50 de minute pare a fi un atac la adresa conducerii CFR SA. Asta în condițiile în care are și datorii record la plata TUI către CFR SA.

Simulări pentru linia de Otopeni la CFR SA

Și acest lucru a fost simulat la nivelul Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, după cum se poate observa dintr-un document obținut de Club Feroviar și pe care-l puteți consulta dând click pe link-ul de mai jos.

Aeroport-Otopeni-2021-WM

Trebuie menționat din capul locului faptul că documentul este un draft și nu include tot orarul de circulațiede pe parcursul unei zile. O altă precizare care trebuie făcută este că se referă la CFR Călători, și nu la alt operator, din moment ce sunt luate în calcul automotoarele Siemens Desiro.

Astfel, trenurile spre și dinspre aeroport ar putea circula la intervale cadențate de 30 de minute, începând cu ora 5,00 dimineața și până la ora 23,30. Timpul de parcurs ar urma să fie de 21 de minute.

La UE am promis interval de succedare de 20 de minute

Așa cum am mai menționat, referitor la intervalul de succedare dintre trenuri, dacă acesta va fi mai mare de 30 de minute, proiectul va fi un eșec. Intervalul trebuie să fie de la bun început cât mai mic posibil, pentru că altfel se va răspândi ideea că trenul vine rar și nu are rost să aștepți după el.

De altfel, și în analiza cost-beneficiu, parte a contractului de finanțare cu Uniunea Europeană, scrie negru pe alb că intervalul de succedare va fi de 20 de minute. Dacă nu se respectă acest interval, oficialii de la Bruxelles pot trece la aplicarea de corecții financiare, mai pe românește, să ne deconteze mai puțini bani.

ARF ar fi trebuit să facă licitație

În ceea ce privește societatea care va opera noua conexiune feroviară, trebuie menționat faptul că piața de transport feroviar de călători din România este una concurențială (în afară de CFR Călători mai există cinci operatori privați).

În aceste condiții, normal ar fi fost ca Autoritatea pentru Reformă Feroviară să organizeze o licitație pentru desemnarea operatorului. Cum însă ARF nu a putut să finalizeze niciuna dintre cele trei licitații pentru automotoare, pe fonduri europene, este greu de crezut că va putea duce la bun sfârșit o astfel de procedură într-un timp atât de scurt.

Ultimul termen avansat de Lucian Bode pentru punerea în funcțiune a noii linii este 12 decembrie.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole