vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

VIDEO Gabriela Firea se plânge de contestații la licitația pentru tramvaie, când chiar ea a contestat

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, s-a plâns luni, cu prilejul începerii anului școlar, de contestațiile la licitația pentru tramvaie. Asta în condițiile în care chiar instituția condusă de ea a atacat în instanță decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Și a pierdut.

Adrian Bărbulescu

licitația pentru tramvaie autobuze pe linia de tramvai investiții în linii de tramvai STB după 15 mai reorganizarea companiilor municipale mai puține tramvaie în București Gabriela Firea și Traian Băsescu Firea îi dă replica lui Ludovic Orban transport public gratuit licitația pentru tramvaie tramvaie turcești la București

Din cauza acestei contestări la Curtea de Apel București, semnarea contractului cu Astra Vagoane Călători Arad s-a amânat cu aproape un an de zile.

”Ne-am fi dorit, așa cum avem 400 de autobuze Euro 6 în traficul din București și 130 de autobuze hibrid, să ne fi putut bucura și de cele 100 de tramvaie. Din păcate, anumite interese, pe care nu știu cum să le numesc, îi îndepărtează pe bucureșteni de a avea cât mai curând cele 100 de tramvaie, după procese, contestații, iar procese, iar contestații, pentru că acestea, din păcate, sunt permise doar în România, prin Legea achizițiilor publice”, a spus Gabriela Firea într-o transmisie live pe Facebook, făcută dintr-un tramvai al STB, cu prilejul deschiderii noului an școlar. Declarația despre tramvaie poate fi ascultată după minutul 8.

Ea s-a arătat ”dezamăgită” și ”nedreptățită” de ceea ce scrie presa despre licitația privind achiziția a 100 de tramvaie. ”Tot ce se întâmplă și la primărie, și la STB sunt acțiuni legale, transparente, în conformitate cu legislația în vigoare. Absolul toate etapele de licitație sunt validate de către ANAP (Agenția Națională de Achiziții Publice – n.red.), o instituție care este guvernamentală, și dacă ar fi fost vreo eroare tehnică, de natură financiară sau juridică sigur ANAP-ul ar fi invalidat etapele pe care noi le-am depus și documentațiile depuse”, a spus primarul general.

Primăria Capitalei a contestat decizia CNSC privind licitația pentru tramvaie din București

Primăria Capitalei atribuise inițial contractul pentru furnizarea celor 100 de tramvaie companiei turcești Durmazlar.

Apoi, în luna decembrie a anului trecut, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a infirmat această atribuire, care s-a constituit într-un adevărat rechizitoriu la adresa autorității contractante – Primăria Municipiului București.

Cea mai dură concluzie cuprinsă în decizia CNSC este cea prin care membrii Consiliului spun, negru pe alb, că oferta firmei turcești Durmazlar trebuia respinsă încă de la bun început și nu ar fi trebuit să participe la licitație. Este vorba de faptul că Durmazlar nu a inclus în dosarul cu care s-a prezentat la licitație graficul de livrare a tramvaielor, iar acest document a fost depus ulterior, la clarificări. ”Într-adevăr, legislația permite completarea ofertei cu informații formale sau de confirmare, însă prezentarea graficului de livrare și a angajamentului ferm nu poate fi considerată o astfel de completare, cu atât mai mult cu cât, pe baza informațiilor primite, în cazul de față, oferta Durmazlar Makina Sanayi Ve Ticaret AȘ a obținut un punctaj mai mare care a condus la ocuparea primei poziții în clasament”, se arată în decizia CNSC.

Decizie pe care nu au atacat-o turcii de la Durmazlar, ci Primăria Capitalei. Însă Curtea de Apel București a menținut decizia CNSC.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole