vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Gabriela Firea acuză consilierii ALDE că au făcut presiuni ca Astra să câștige licitația pentru tramvaie

Primarul general Gabriela Firea i-a acuzat miercuri, în cadrul şedinţei de Consiliu General al Capitalei, pe consilierii ALDE că ar fi făcut presiuni ca Astra Vagoane Călători să câştige licitaţia pentru tramvaie. Tudor Tim Ionescu (ALDE) a replicat că ar fi existat “nişte probleme” în ce priveşte licitaţia, dar şi că ei au convingerea că produsele româneşti pot să fie competitive.

licitația pentru tramvaie Firea vrea să facă Mersul Trenurilor rezultatul licitației pentru tramvaie licitația pentru tramvaie metroul la Primărie Gabriela Firea comisar european Gabriela Firea atacă

Edilul a declarat că trei consilieri municipali din grupul ALDE, cu excepţia lui Tudor Tim Ionescu, ar fi făcut presiuni ca Astra să câştige licitaţia de 100 de tramvaie.

“Nu a venit grupul ALDE să facă presiuni pe mine şi reprezentanţii direcţiilor care au coordonat licitaţie de tramvaie? Mai puţin domnul Tudor Ionescu. Nu aţi venit voi, ceilalţi trei? Nu aţi venit să îmi spuneţi că trebuie să câştige Astra? Aţi venit cu totul notat pe agendă, să câştige Astra? Că Astra are tramvaie bune, că sunt româneşti. L-am chemat şi pe directorul Direcţiei de Integritate. Nu noi suntem cele care decidem cine câştigă. Poate câştigă Astra, poate câştigă ceilalţi. (…) Cum adică nu a fost presiune? Şi v-am explicat că totul s-a desfăşurat regulamentar şi conform cu legislaţia în vigoare şi să nu mi se spună mie, într-un birou de primărie, cine să câştige şi cine e bine să câştige”, a spus Firea.

Primarul general a adăugat că susţine companiile autohtone, dar că legea achiziţiilor publice prevede garantarea unui tratament nediscriminatoriu faţă de toţi participanţii la o licitaţie. “Câtă vreme legea achiziţiilor publice spune că trebuie să garantezi tratament nediscriminatoriu faţă de toţi participanţii la o licitaţie, Gabriela Firea nu poate să vină să îi spună comisiei de licitaţie să îl declare câştigător pe producătorul român. Dar văd că politicieni pot să o facă. Cum este posibil? Ce fac instituţiile statului? Dacă eu ieşeam în presă să spun în cazul unei licitaţii: ‘Mi-ar plăcea să câştige X’… Păi, nu eram arestată a doua zi dimineaţă – şi eu, şi familia mea, şi toţi vecinii mei pe rază de un kilometru?”, a întrebat Firea, citată de Agerpres.

Replica ALDE referitoare la licitația pentru tramvaie

Tudor Tim Ionescu (ALDE) a replicat că nu a reuşit să participe la întâlnirea respectivă, dar că din informaţiile publice a reieşit că ar fi existat “probleme” în ce priveşte licitaţia.

“Nu suntem organe abilitate să spunem noi ce s-a întâmplat, dar din informaţiile publice şi chiar din cele oficiale ale CNSC, am concluzionat că au existat probleme. Care sunt acele probleme, organele abilitate le vor sesiza, menţiona şi soluţiona. Al doilea lucru pe care l-am menţionat şi în care credem (…) e că noi avem capacitatea în România să producem produse de calitate, competitive în România, dar şi pe plan european. Aceste două credinţe ale noastre – constatarea că au existat nişte probleme şi credinţa că putem să producem nişte tramvaie de calitate – nu sunt neapărat condiţionate una de cealaltă. Licitaţia trebuie să fie transparentă, în interesul tuturor”, a spus el.

CITEȘTE și DOCUMENT CNSC: Oferta Durmazlar la licitația pentru tramvaie trebuia respinsă de la bun început

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole