miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

Investițiile STB, realizate anul trecut doar pe jumătate

Investițiile STBSocietatea de Transport București a realizat anul trecut investiții cifrate la 72,68 milioane de lei, în condițiile în care avea planificată o valoare de 146,85 milioane de lei.

Doru Cireașă

Alocații mici de la bugetul Primăriei Generale a Capitalei pentru investiții, datorii mici dar multe, plătite din anii trecuți și proiecte ambițioase prevăzute pentru acest an, cel puțin până la rectificarea bugetară când banii dispar de regulă, astfel se prezintă bugetul STB pe acest an, după cum acesta a fost consultat de către Club Feroviar.

Cea mai importantă sursă de finanțare a investițiilor urmau să fie anul trecut alocațiile de la buget. Acestea figurau cu 87,83 milioane lei. În execuția pe anul trecut STB a primit însă doar 26,6 milioane lei, urmând ca anul acesta să primească nu mai puțin de 359 milioane lei.

În aceste condiții cea mai substanțială sursă de finanțare a fost reprezentată de sursele proprii, cu 46,07 milioane lei, dintr-o prevedere inițială de 59 milioane lei.

Pentru tehnologii și componente software dedicate respectării cerințelor GDPR, STB alocase inițial 2,08 milioane lei. S-au cheltuit doar 117 mii lei. Modernizarea troleibuzelor Astra Iribus, proiect despre care Club Feroviar a scris și aici a primit doar 1,07 milioane lei, față de prevederea inițială care depășea 5 milioane lei. Modernizare vagoanelor de tramvai V3A CH-PPC cu sistem de climatizare urma să primească 8,85 milioane lei însă nu a primit nimic. Lista cuprinde achiziții de imobile de 56 milioane lei, din care s-au realizat 46 milioane lei. Mulți bani au fost dați pe plăți restante sau plata unor datorii. Astfel STB a realizat rambursări de rate de 23,01 milioane lei.

Proiectele destinate circulației cu tramvaiele, subfinanțate

Proiectele destinate circulației tramvaielor au fost în suferință. Modernizarea liniei de tramvai și a rețelei de contact pe șoseaua Petricani, de la bucla Lacul Tei până la intersecția cu bulevardul Dimitrie Pompei, proiect ce ar trebui încheiat în 2023, nu a primit niciun ban. Separarea liniilor de tramvai de zonele destinate autovehiculelor prin montarea de stâlpișori pe câteva artere importante este deasemenea subfinanțată.

Vor fi respectate investițiile STB prevăzute pentru acest an?

Cel mai probabil nu căci, după modelul anului trecut, Primăria Generală va retrage STB bani destinați investițiilor. Cel puțin aceasta s-a întâmplat spre finele anului trecut, cu ocazia rectificării bugetare în administrația locală.

Astfel, cheltuielile cu investițiile ale STB au scăzut la finele lui 2019 de la 343,24 milioane lei, sumă aprobată prin H.C.G.M.B. nr 195 din 2019, la 135,6 milioane lei. A fost vorba de o reducere la 39,51% a finanțării prevăzut la acest capitol. Pentru anul viitor (adică 2020) se prevedea atunci o finanțare a investițiilor de 414,5 milioane lei.

Un singur tramvai nou bugetat anul acesta

Club Feroviar a arătat zilele trecute că bugetul Societății de Transport București (STB) prevede pentru acest an, la capitolul achiziții de tramvaie noi cu podea joasă de 18 metri, suma de 9,15 milioane lei, din care se poate achiziționa un singur tramvai și plăti TVA aferent. Întreaga valoare a achiziției depășește 300 de milioane lei, dar STB promite că îi va aloca anul viitor.

La capitolul achiziții de tramvaie noi de 18 metri se prevede suma de 9,15 milioane lei, aceasta în condițiile în care trebuie livrate 40 de tramvaie până la finele anului viitor. Perioada de achiziție este 2019-2021 după cum este scris în proiectul de buget. Dărnicia mare va veni însă anul viitor. Se propune să se aloce nu mai puțin de 356,89 milioane lei la acest capitol în condițiile în care întreaga achiziție are o valoare estimativă de 307,6 milioane lei, fără TVA, adică 366,04 milioane lei cu TVA inclus.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole