vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Investitiile in parcul de tramvaie din Romania

Majoritatea municipalitatilor care au in administrare retele de tramvai in Romania s-au concentrat aproape exclusiv pe investitii in infrastructura, parcul de tramvaie ramanand in general unul invechit, care a fost inlcuit cu vagoane aduse SH din strainatate. Cauza lipsei de investitii in material rulant nou este cauzata in special de costurile ridicate de achizitie, procedurile de lunga durata si necesitatea adaptarii depourilor si a personalului la noile tehnologii. Totusi, trecand peste aceste etape, pe termen lung investitia in material rulant nou are multe avantaje. Pana in prezent singurele orase care au achizitionat material rulant nou sunt Cluj, Oradea si Arad, urmate de Bucuresti care realizeaza tramvaie in uzina proprie. In acest articol vom sintetiza cele mai importante investitii si planuri de investitii in parcul de tramvaie.

Investitiile in parcul de tramvaie din Romania

Arad
Parcul de tramvaie din Arad insumeaza aproximativ 150 tramvaie in exploatare, fiind majoritare vagoanele Tatra T4, GT4, GT6 si GT8 aduse second hand din orase vest europene. In anul 2013 a avut loc licitatia pentru achizitia a 6 tramvaie noi, care sa reprezinte un punct de start pentru inlcouirea treptata a intregului parc de tramvaie. Licitatia a fost castigate de SC Astra Vagoane Călători Arad SA, care a livrat pana in 2015 cele 6 tramvaie. Tramvaiele sunt model Imperio produse in colaborare cu Siemens. Capacitatea tramvaielor este de 216 calatori, cu 44 locuri pe scaune. Costul unui tramvai a fost de 1,7 milioane de euro. Primaria are in plan lansarea procedurilor pentru achizitia altor 6 tramvaie noi in viitorul apropiat.

Bucuresti
Cu o infrastructura 70% modernizata in ultimii 15 ani si cu proiecte planificate pentru restul de infrastructura nemodernizata, capitala are avantajul unei uzine proprii unde repara si construieste tramvaie. In prezent parcul activ de tramvaie este compus din 30 tramvaie Tatra T4R aduse noi in anii 70, tramvaie V3A mai multe variante de la clasice pana la modernizate, si tramvaie Bucur LF nou construite in uzina. Parcul modern de tramvaie este compus din 46 V3A-CH-PPC modernizate in perioada 2006-2009, 4 V3A modenizate cu motoare asincron si 15 tramvaie Bucur LF produse de uzina incepand cu anul 2007. Noile tramvaie Bucur LF sunt concept propriu al uzinei cu o capacitate de 230 calatori, 3 tronsoane, actionare cu chopper (primele 5 unitati) si invertoare cu motoare asincron (restul seriei). Incepand cu al 14-lea tramvai din serie acestea sunt echipate cu aer conditionat in salonul calatorilor, in prezent fiind in constructie al 16-lea tramvai. Ca planuri de viitor, se urmareste atragerea de fonduri europene pentru modernizarea uzinei si cresterea capacitatii de constructie a noilor tramvaie. Se pregateste un prototip Bucur LF-CA-41 cu 5 tronsoane, o capacitate de 350 calatori, pentru a fi introdus in exploatare pe linia 41. In anul 2006 a avut loc o licitatie international pentru achizitia a 100 tramvaie noi, insa aceasta a fost anulata din cauza neconcordantei ofertelor, ulterior planul de achizitie fiind abandonat.

Cluj-Napoca
In anul 2013 a fost incheiata modernizatea intregii retele de tramvai din Cluj Napoca, parcul de tramvaie fiind format din 30 tramvaie KT4D aduse SH din Berlin. In anul 2013 au sosit in Cluj 4 tramvaie noi achizitionate de la PESA, cu o valoare totala de 6 milioane de euro. Contractul initial pentru 12 tramvaie a fost suspendat din cauza lipsei de fonduri si a unor probleme legale. In luna aprilie 2016, primaria Cluj Napoca a aprobat un credit in valoare de 20 de milioane de euro pentru Compania de Transport Public (CTP) Cluj, care sa asigure achizitia de mijloace de transport noi, printre care maxim 7 tramvaie noi. Totusi, inca nu au fost pregatite procedurile de atribuire pentru un contract de acest tip, primele tramvaie noi urmand sa ajunga in oras cel mai devreme in 2 ani.

Craiova
Cu modernizarea retelei finalizata la inceputul anului 2016, municipiul Craiova nu are inca planuri pentru achizitia unor tramvaie noi. Totusi, 15 tramvaie au fost reparate capital in depoul de tramvaie cat timp reteaua a fost inchisa pentru modernizere. Cele 15 tramvaie au avut parte de reparatii in valoare de 10.000 euro fiecare, lucrarile fiind orientate in special catre refacerea interioarelor si inlocuirea pieselor uzate ale boghiurilor, pentru asigurarea unei rulari corespunzatoare pe noua infrastructura. Lucrarile pentru salonul calatorilor au constat in refacerea podelei, inlocuirea scaunelor, implementarea iluminatului cu module LED si introducerea unor materiale rezistente la vandalism. In luna mai 2016, a fost lansata licitatia pentru echiparea celor 15 tramvaie cu aer conditionat in salonul calatorilor.

Oradea
Cu o retea in proces etapizat de modernizare, municipiul Oradea a fost primul din tara care a achizitionat tramvaie noi din import dupa 1990. In anul 2008 au fost achizitionate 10 tramvaie Siemens ULF, cu o valoare totala de 27 milioane de euro. Odata cu aceasta achizitie, OTL a realizat si un stand special de intretinere in depoul sau. Inafara de cele 10 tramvaie, in Oradea circula aproximativ 46 cupluri de tramvaie Tatra T4 aduse SH din Germania. Exista planuri pentru demararea unor noi proiecte de achizitie in viitorul apropiat.

Timisoara
Transportul cu tramvaiul din Timisoara este asigurat de 93 de tramvaie, din care 60 circula zilnic. Acestea sunt modele SH aduse din Germania. In anul 2014 a fost atribuita o licitatie pentru modernizarea unei parti din acestea, lucrarile avand loc la Electroputere VFU Pascani si Astra Vagoane Calatori Arad. Primele doua tramvaie modenizate numite “Armonia” au intrat in exploatare la sfarsitul anului 2015, in timp ce alte 7 sunt in curs de modernizare. In cadrul lucrarilor, tramvaiele sunt in mare parte reconstruite, pastrandu-se doar sasiul si parti din trenul de rulare, fiind inlocuite motoarele, cuplajele acestora cu osiile, sistemele de franare, sistemele de actionare si comanda. Salonul calatorilor este echipat cu aer conditionat si sunt inlocuite toate elementele de finisaje. Valoarea imvestitiei este de 500 mii euro pentru fiecare tramvai, fiind atribuit un contract cadru pentru modernizarea a 30 de tramvaie GT4 in 4 ani.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole