vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Alstom, Siemens și Thales, la testul de interoperabilitate pe Curtici-Sighișoara. România, înaintea Ungariei

Companiile Alstom, Siemens și Thales vor fi supuse testului de interoperabilitate pe Curtici-Sighișoara, pe tronsoanele de cale ferată modernizate în ultimii ani pentru circulația trenurilor cu viteza maximă de 160 km/oră. Astfel, semnalizările feroviare pe aproape 350 km vor intra în sistemul europeam. Problema este însă că mai departe, în Ungaria, nu este încă funcțional sistemul ERTMS 2.

Adrian Bărbulescu

interoperabilitate pe Curtici-Sighișoara infrastructura feroviară din Arad Brașov-Sighișoara cu trenul linia ferată Brașov-Sighișoara
Lucrări executate de Alstom în stația Curtici

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a publicat miercuri în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație privind Verificarea”CE”a subsistemelor structurale: Infrastructură, Energie și Control – Comandă și Semnalizare terestră, modernizate în cadrul proiectului de reabilitare a tronsoanelor Frontieră – Curtici – Km 614, Km 614 – Simeria și Simeria – Sighișoara. Licitația are ca scop final obținerea autorizațiilor de punere în funcțiune în conformitate cu cerințele privind interoperabilitatea prevăzute în HG nr. 108/2020.

Cerințele respective sunt îndeplinite numai dacă subsistemele sunt proiectate, construite și instalate în așa fel încât să îndeplinească cerințele esențiale și în baza unei autorizații corespunzătoare emisă de Autoritatea de Siguranță Feroviară Română (ASFR). Pentru obținerea Autorizațiilor de punere în funcțiune a subsistemelor structurale, componente ale sistemului de transport feroviar, este necesar ca în prealabil să fie realizată o verificare a conformității acestora cu cerințele din Specificațiile Tehnice de Interoperabilitate (STI) relevante, de către un organism de evaluare a conformității agreat la nivelul Uniunii Europene. Procesul/ Procedura de verificare ”CE” este descrisă în cadrul Anexei nr. 4 din HG nr.108/2020.

Licitația privind testul de interoperabilitate pe Curtici-Sighișoara, împărțită în trei loturi

Valoarea totală estimată a contractului este de 4.908.600 de lei, echivalentul a aproximativ un milion de euro. Procedura de achiziție este împărțită în trei loturi, după cum urmează:

  1. Verificare ”CE” a subsistemelor structurale: Infrastructură, Energie și Control – Comandă și Semnalizare terestră, modernizate în cadrul proiectului de reabilitare a tronsonului Frontieră – Curtici – Km 614

Valoarea estimată fără TVA: 534.600 lei

  1. Verificare ”CE” a subsistemelor structurale: Infrastructură, Energie și Control – Comandă și Semnalizare terestră, modernizate în cadrul proiectului de reabilitare a tronsonului Km 614 – Simeria

Valoarea estimată fără TVA: 2.021.760 lei

  1. Verificare ”CE” a subsistemelor structurale: Infrastructură, Energie și Control – Comandă și Semnalizare terestră, modernizate în cadrul proiectului de reabilitare a tronsonului Sighișoara – Simeria

Valoarea estimată fără TVA: 2.352.240 lei.

Valoarea garanției de participare este în felul următor:  pentru Lot 1: 5.000 de lei, pentru Lot 2: 20.000 de lei, pentru Lot 3: 20.000 de lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 6 martie 2021, ora 15,00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 8 octombrie 2021.

Automatizarea pe Frontieră-Curtici-Km 614, realizată de Alstom

Tronsonul Frontieră – Curtici  –  Arad  –  Km  614, cu o lungime de 41,185 km de linie dublă de cale ferată a fost modernizat de asocierea Alstom Transport SA – Swietelsky Baugesellschaft m.b.H. – Astaldi S.p.A. – Euro Construct Trading 98 SRL – Dafora SA, în cadrul unui contract semnat pe 15 februarie 2012, în valoare de 1.080.484.729,25 lei fără TVA, cofinanțat de Comisia Europeană prin Fondul de Coeziune (85%).

Contractul a inclus lucrări complexe de reabilitare a infrastructurii și suprastructurii feroviare, lucrări de instalații de electrificare, semnalizări și telecomunicații, inclusiv GSM-R, precum și construcții civile. Compania Alstom a fost direct responsabilă de proiectarea și implementarea tuturor lucrărilor legate de centrul de control al traficului, sistemul european de semnalizare feroviară ERTMS Nivelul 2, centralizarea electronică, sistemele de informare a pasagerilor și modernizarea sistemului de electrificare a căii ferate prin substații de tracțiune electrică.

Tronsonul Km 614 – Simeria, împărțit de Alstom, Siemens și Thales

Tronsonul Km 614 – Simeria a fost împărțit în patru loturi. Pe două dintre acestea, semnalizarea a fost realizată de Thales, iar pe un altul de Alstom. Contractele sunt după cum urmează:

LOT 1 Subtronson 2a: Km 614 – Cap Y Bârzava

Asocierea Astaldi S.p.A., FCC Construccion SA, Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie S.p.A. şi Thales Systems Romania SRL. Lungime cale ferată reabilitată/modernizată: 41,91 km. Valoare contract: 1.689.959.733,89 lei.

LOT 2 Subtronson 2b: Cap Y Barzava-Cap Y Ilteu

Asocierea Astaldi S.p.A., FCC Construccion SA, Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie S.p.A. şi Thales Systems Romania SRL. Lungime cale ferată reabilitată/modernizată: 36,04 km. Valoare contract: 1.763.393.462,68 lei.

LOT 3 Subtronson 2c: Cap Y Ilteu – Gurasada

Asocierea AKTOR S.A., Alstom Transport S.A. şi Arcada Company S.A. Lungime cale ferată reabilitată/modernizată: 22,34 km. Siemens a realizat automatizarea. Valoare contract: 1.498.975.514,32 lei.

LOT 4 Tronson 3: Gurasada – Simeria

Asocierea FCC Construccion SA, Astaldi S.p.A. şi Contratas y Ventas SA. Lungime cale ferată reabilitată/modernizată: 40,88 km. Automatizarea e realizată de Siemens. Valoare contract: 2.636.523.184,68 lei.

Tronsonul Sighișoara-Simeria are o lungime de 170 km

Tronsonul Simeria – Sighişoara reprezintă un important şi complex program de lucrări de modernizare pe întreaga lungime de aproximativ 170 km de cale ferată dublă. Contractele de modernizare au fost semnate în perioada 2012-2013, iar constructorii sunt următorii:

Secțiunea Coșlariu – Sighișoara. Lot 1 Ațel – Sighișoara, Asocierea FCC Construccion SA – Alpine Bau GmbH – AZVI SA. Valoarea: 872,643,737 lei.

Secțiunea Coșlariu – Sighișoara. Lot 2 – Ațel – Micăsasa, Asocierea FCC – Alpine – AZVI – Straco. Valoarea: 747,497,929 lei.

Secțiunea Coșlariu – Sighișoara. Lot 3 Micăsasa – Coșlariu, Asocierea Aktor – Arcada Company. Valoarea: 721,852,150 lei .

Secțiunea Coșlariu – Simeria. Lot 1 Simeria – Vințu de Jos, Asocierea Swietelsky – Strabag – Alstom – Arcada – Euroconstruct – Transferoviar Grup. Valoarea: 1,350,523,773 lei.

Secțiunea Coșlariu – Simeria. Lot 2 Vințu de Jos-Coșlariu, Impresa Pizzarotti & C SpA. Valoarea: 766.924.829 lei.

Interoperabilitate pe Curtici-Sighișoara, dar nu și în Ungaria

”Prin această certificare, se încheie practic tot proiectul de modernizare, tot ce am făcut noi acolo. Tronsonul Frontieră – Curtici – Km 614 intră în sistemul european din acest punct de vedere”, a declarat pentru Club Feroviar Gabriel Stanciu, directorul general al companiei Alstom pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.

Problema este însă că de la frontieră Lokoshaza pe teritoriul Ungariei semnalizarea nu este la nivelul celei din România. Pe partea maghiară, a fost instalat sistemul ERTMSD 1 și abia acum se discută despre introducerea ERTMS 2.

Conferinţa de Infrastructură 2021

Anul European al căilor ferate valorifică potențialul transportului feroviar

Organizată de data aceasta în format online, Conferința de Infrastructură 2021 va continua tradiția evenimentelor trecute, de a aduna la același prezidiu atât administratori de infrastructură feroviară, cât și companii care execută construcția sau modernizarea infrastructurii feroviare.

Aceștia vor analiza și prezenta proiectele finalizate până acum, pe cele în derulare, dar și pe cele ce urmează să fie licitate sau pentru care se vor semna noi contracte de finanțare.

ÎNREGISTRARE

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole