vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Inițiativa I3M. Guvernul va prezenta în Slovenia proiectul coridorului Curtici – Constanța

Proiectul a fost inițiat la precedenta întâlnire I3M, în toamna lui 2018 la București

Guvernul a aprobat în ședința sa de joi un memorandum privind prezentări a  trei proiecte de investiții importante la un forum de afaceri din Slovenia, printre care se găsește și cel al unui coridor feroviar modern între Curtici – București – Constanța.

În perioada 5-6 iunie 2019, la Ljubljana, Republica Slovenia, va avea loc cea de a doua ediție a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (I3M).

Conform conceptului elaborat de organizatorii sloveni, unul dintre elementele centrale ale dezbaterilor din cadrul Summitului va fi un raport integrat de progres cu privire la implementarea proiectelor incluse în lista adoptată la Summitul I3M de la Bucureşti.

„Statele partenere I3M informează cu privire la stadiul de implementare a proiectelor prioritare incluse în lista adoptată la Summitul I3M de la București (septembrie 2018). Programul Forumului de Afaceri I3M include o secțiune dedicată prezentării proiectelor prioritare promovate de statele participante/partenere”, spun oficialii Guvernului.

Demersurile privind elaborarea și transmiterea contribuțiilor referitoare la progresul înregistrat de proiectele prioritare ale României, precum și propunerile de proiecte care să fie prezentate în cadrul Forumului de Afaceri I3M au fost coordonate în cadrul Grupului de lucru pentru monitorizarea și coordonarea implementării proiectelor aprobate la Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București – Grupul de lucru I3M (ședințele din 18 și 25 aprilie 2019).

Astfel, membrii grupului de lucru au agreat înscrierea următoarelor proiecte pentru prezentarea în segmentele alocate României la Forumul de Afaceri I3M din Slovenia: (1) „The Railway and digital Corridor Curtici – Arad – Timisoara – Caransebes – Craiova – the railway Ring of Bucharest – Constanta Port”, (2) „Transportation stock echange in the 3SI region”, (3) „Digital platform on monitoring hydrographic bases in the 3SI region”.

Propunerile, însoțite de fișele de prezentare tip, au fost transmise organizatorilor sloveni. Potrivit informațiilor furnizate de organizatorii sloveni, pe teritoriul României, această rută se confruntă cu toate tipurile de relief. Cea mai mare parte a lungimii sale (822 km) este formată dintr-o cale ferată cu două căi. Întreaga rută este electrificată la o tensiune de 25 kV-50 Hz. Viteza maximă este cuprinsă între 50 și 160 km / h, iar timpul de călătorie de la granița de vest la Constanța este de aproximativ 14 ore.

Coridor de fibră optică spre Marea Neagră

Pe partea de conexiune digitală, proiectul include un coridor de fibră optică, conform cu standardele 5G. O parte a acestui coridor se va concentra pe digitizarea sistemelor de semnalizare și telecomunicații specifice sectorului feroviar, cu accent special pe liniile ferate București, Craiova și Timișoara, de-a lungul cărora vor fi implementate liniile de fibră optică. În plus, vor exista componente suplimentare acestui proiect, precum cele dedicate extinderii rețelelor și digitalizării instalațiilor din portul Constanța și stațiilor de frontieră.

Inițiativa celor Trei Mări (ITM) este o platformă politică a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est. Scopul expres al Inițiativei este stimularea cooperării în regiune, accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii și consolidarea independenței energetice.  Lansată de președinții Poloniei și Croației, Andrzej Duda și Kolinda Grabar-Kitarović în 2015, Inițiativa celor Trei Mări include în prezent 12 state membre ale Uniunii Europene, cuprinse între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră. Este vorba de Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, cele trei țări baltice (Lituania, Letonia, Estonia), Austria, Slovenia, Croația, România și Bulgaria.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole