vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Lucian Bode, interpelat în legătură cu pregătirea lucrărilor la infrastructura feroviară din Moldova

Deputatul PNL Ioan Bălan i-a transmis o interpelare ministrului Transporturilor, Lucian Bode, în legătură cu pregătirea lucrărilor la infrastructura feroviară din Moldova.

infrastructura feroviară din Moldova carantina la Suceava

Este vorba de două obiective de investiții în infrastructura feroviară: Ploiești-Focșani-Roman-Pașcani-Suceava-Dărmănești-Vicșani și Suceava-Ilva Mică-Cluj Napoca.

Parlamentarul liberal susține că  principala cauză  pentru care Regiunea Nord-Est se află printre cele mai slab dezvoltate regiuni din Uniunea Europeană o reprezintă lipsa unei infrastructuri de transporturi sigure și rapide, care să conecteze această zonă atât de Transilvania, cât și de București. ,,Astfel, investitorii strategici străini și români ocolesc regiunea, motiv pentru care în această zonă locurile de muncă bine plătite sunt puține, calitatea vieții este mult mai scăzută decât în restul țării, iar produsul intern brut pe locuitor este unul dintre cele mai mici din România și din UE. Deși MasterPlanul General pentru Transporturi a fost aprobat de mai bine de patru ani de zile, iar între prioritățile acestuia se aflau atât autostrăzile Unirii și Moldovei, precum și rețeaua primară de cale ferată, în realitate, în ultimii ani nu s-a avansat cu niciun proiect în acest sens. De când ați preluat dumneavoastră mandatul de ministru, lucrurile au început să avanseze pe sectorul rutier și așteptăm ca acest lucru să se întâmple și pentru transportul feroviar”, spune Bălan, citat de site-ul Știri din Bucovina.

PSD nu a făcut nimic pentru infrastructura feroviară din Moldova, spune deputatul PNL

Concret, parlamentarul PNL îi cere colegului său de partid Lucian Bode să facă următoarele precizări:

  • Cu speranța că atunci când ați preluat funcția de ministru ați întreprins un audit la nivelul ministerului, vă rog să precizați care sunt motivele pentru care guvernele, în perioada 2016-2020, nu au făcut niciun efort pentru a demara cele două obiective de investiții pentru modernizarea căii ferate?
  • Având în vedere faptul că cele două proiecte au un cost estimat de cca. 2,8 miliarde de euro, adică cca. 13,62 miliarde lei, vă rog să precizați care este stadiul pregătirii celor două proiecte, în vederea includerii lor la finanțare din fondurile europene nerambursabile aferente cadrului financiar multianual 2021-2027? De asemenea, vă rog să precizați termenele la care v-ați propus să realizați procedurile specifice: lansarea licitații, realizarea studiilor tehnice, atribuirea lucrărilor de construire și termenul anticipat de realizare a investițiilor?

În condițiile în care în anii trecuți guvernele PSD au închis mai multe linii secundare de cale ferată, care deserveau județele Suceava și Botoșani, pe care circulau de regulă navetiști către locul de muncă, vă rog să precizați dacă veți analiza posibilitatea redechiderii unor asemenea linii din rețeaua secundară?

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole