vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Ministerul Transporturilor a întocmit noi hărți de zgomot la CFR. Top 5 cele mai circulate căi ferate din România

În conformitate cu cerințele europene în materie de protecție a mediului, Ministerul Transporturilor a întocmit noi hărți de zgomot la CFR. În acest sens, a fost realizat un Top 5 al celor mai circulate tronsoane de cale ferată din România și au fost analizate 20 de orașe prin interiorul cărora care trec linii ferate principale.

Adrian Bărbulescu

hărți de zgomot la CFR

Proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor privind aprobarea hărţilor strategice de zgomot pentru Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a fost pus în dezbatere publică, iar data limită pentru trimiterea de propuneri sau observații este 9 august.

Din analiza instrumentului de motivare a proiectului de act normativ, reiese că tronsoanele de cale ferată cu trafic estimat, la nivelul anului 2016, mai mare de 30.000 de treceri de trenuri pe an sunt următoarele:

  1. Bucureşti Nord-Brazi, km 0 + 000-51 + 457 ;
  2. Ploieşti Vest-Predeal, km 57 + 980-143 + 628;
  3. Ploieşti Sud-Buzău, km 59 + 500-127 + 970 ;
  4. Feteşti-Constanţa, km 145 + 004-222 + 422
  5. Roşiori Nord-Filiaşi, km 99 + 952-245 + 492

În ceea ce privește căile ferate din interiorul aglomerărilor urbane, au fost întocmite noi hărți de zgomot la CFR pentru următoarele orașe:

  1. Municipiul Bucureşti;
  2. Municipiul Iaşi;
  3. Municipiul Cluj Napoca;
  4. Municipiul Timişoara;
  5. Municipiul Constanţa;
  6. Municipiul Craiova;
  7. Municipiul Galaţi;
  8. Municipiul Braşov;
  9. Municipiul Ploieşti;
  10. Municipiul Piteşti;
  11. Municipiul Bacău;
  12. Municipiul Oradea;
  13. Municipiul Botoşani;
  14. Municipiul Brăila;
  15. Municipiul Buzău;
  16. Municipiul Târgu Mureş;
  17. Municipiul Sibiu;
  18. Municipiul Arad;
  19. Municipiul Baia Mare;
  20. Municipiul Satu Mare.

Noile hărți de zgomot la CFR vor fi trimise la Comisia Europeană

Hărţile strategice de zgomot pentru Compania Națională de Căi Ferate CFR SA au fost evaluate în perioada decembrie 2018 – iunie 2019, de către Comisiile judeţene şi naţionale ale Autorităţilor pentru Protecţia Mediului, în conformitate cu prevederile legale.

Urmează ca după aprobarea prin Ordin al ministrului Transporturilor, rezultatele cartării zgomotului provenit din traficul feroviar (hărţile strategice de zgomot) să fie transmise la Comisia Europeană. Documentaţia privind cartarea zgomotului feroviar a fost elaborată de către Cepstra Grup SRL.

Hărţile strategice de zgomot sunt disponibile în format electronic pe pagina de internet a Companiei Naţionale de Căi Ferate “C.F.R.” – S.A, la adresa http://www.cfr.ro, secţiunea Protecţia Mediului/hărţi strategice de zgomot. Aceste hărți au fost întocmite în conformitate cu  prevederile  HG nr. 321/2005 privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiant, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi  Directivei Europene 49/CE/2002.

La data intrării în vigoare a prezentului Ordin, aflat acum în dezbatere publică, se va abroga Ordinul ministrului Transporturilor nr. 1103/25.06.2014 privind aprobarea hărţilor şi planurilor de acţiune pentru căile ferate principale cu trafic mai mare de 30.000 treceri de trenuri/an.

Ar trebui panouri fonoabsorbante, dar nu sunt bani

Proiectul de Ordin al ministrului Transporturilor se elaborează pe baza Legii 121/2013, iar ulterior se intocmesc/actualizează planurile de acțiune.

”Ideal ar fi să se ia și măsuri practice, nu doar pe hârtie. CFR SA e titulară de obligații pe partea de cale ferată. Panourile fonoabsorbante se vor instala cu încadrarea în prevederile bugetare, însă cum banii nu sunt suficienți nici pentru mentenanța căii ferate, totul se reduce acum la informare publică”, au declarat pentru Club Feroviar surse din cadrul Ministerului Transporturilor.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole