vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Guvernul anulează asocierea Sectorului 2 cu Metrorex pentru modernizarea stației de metrou Pipera

Războiul Guvern – PSD a ajuns în faza ”pe interesele bucureștenilor”. Prefectul Capitalei a  obținut la Curtea de Apel București anularea asocierii dintre Consiliul Local al Sectorului 2 și Metrorex privind dezvoltarea stației de metrou Pipera. Cauza? Faptul că Sectorul 2 a obținut din partea Primăriei Generale doar acordul, nu și împuternicirea necesară pentru asociere.

probleme la metrou întârzieri la metrou

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Speranțele bucureștenilor de a scăpa de aglomerația stației de metrou Pipera și Aurel Vlaicu se lovesc  de birocrație și de luptele politice ascunse, desfășurate în an electoral departe de ochii lor, duse de guvernul PNL cu administrația locală PSD.

Guvernul a atacat și obținut în instanță zilele trecute anularea asocierii dintre Primăria Sectorului 2 și Metorex, ce își propunea modernizarea stației Pipera. Nu este clar care ar fi riscul unei astfel de asocieri din punct de vedere al intereselor Guvernului și de ce a fost necesară anularea acesteia.

Cererea Guvernului pe dosarul datând din decembrie 2019 a fost judecată la mijlocul săptămânii trecute, potrivit informațiilor furnizate pe situl instanțelor de judecată. Soluția Curții de Apel București a fost: „ Admite cererea (…) Admite cererea de anulare a Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 2 Bucureşti nr. 192/26.06.2019 pentru aprobarea asocierii dintre Sectorul 2 al Municipiului Bucureşti cu Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” S.A., în vederea realizării în comun a proiectului de utilitate publică privind modernizarea/dezvoltarea infrastructurii edilitar urbane aferente staţiei de metrou Pipera, formulată de reclamantul Prefectul Municipiului Bucureşti (…) Anulează Hotărârea Consiliului Local Sector 2 Bucureşti nr. 192/26.06.2019 pentru aprobarea asocierii dintre Sectorul 2 al Municipiului Bucureşti cu Societatea de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex” S.A., în vederea realizării în comun a proiectului de utilitate publică privind modernizarea/dezvoltarea infrastructurii edilitar urbane aferente staţiei de metrou Pipera”. Instanța a stabilit și un drept de recurs de 15 zile de la comunicare .

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii: Scrieți un e-mail

Contactat de către Club Feroviar, purtătorul de cuvânt al instituției Prefectului, Mariana Stancu-Țipișcă nu a explicat rațiunea acțiunii înaintate de Prefectură. Ea ne-a solicitat să scriem un e-mail conținând întrebările, fără a garanta că vom primi răspunsurile în timpul necesar scrierii articolului.

Asocierea Consiliului Local 2 cu Metrorex a fost formată în vara anului trecut și își propunea derularea unui proiect de utilitate publică privind modernizarea stației de metrou Pipera.

Primăria de sector a obținut deja acordul Metrorex în acest sens, spunea la începutul anului trecut  viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu. ”Vrem să investim în dezvoltarea infrastructurii supraterane a acestei stații, pentru că sunt foarte puține ieșiri, e foarte mare blocaj acolo. Am cerut și Primăriei Capitalei să ne scape de construcțiile ilegale din acea zonă, sunt tot felul de terase, tot felul de contracte ciudate. Este domeniu public și noi am vrea ca acea zonă să fie pe măsura investițiilor private din zona Pipera”, spunea el.

De altfel, primăria de sector a cerut și Primăriei Capitalei să înființeze o linie directă STB care să facă legătura între zona Obor și nordul Capitalei, astfel încât transportul la suprafață să reducă aglomerația de la metrou.

Viceprimarul nu a dat detalii despre acest proiect și nici despre valoarea investiției, însă a spus că aceasta se ridică undeva la „câteva milioane de euro”. „Avem și proiecte făcute, avem în vedere parteneriate cu investitorii privați de acolo”, spunea Dan Cristian Popescu.  Acesta este fratele lui Mihai Popescu, fost consilier al premierului Ludovic Orban când acesta avea funcția de ministru al Transporturilor.

Una dintre cele mai aglomerate stații de metrou

Evoluțiile rapide pe piața spațiilor de birouri, neînsoțite de extinderi ale rețelei de metrou și creșteri ale frecvenței de circulație a trenurilor creează anomalii și aglomerație în transportul public. Numărul pasagerilor care folosesc stația de metrou Aurel Vlaicu din nordul capitalei a crescut cu 46% în cinci ani.

Traficul de călători în staţiile de metrou din Bucureşti a crescut cu 3% în perioada 2014 – 2019, până la 177 de milioane, iar cea mai aglomerată staţie este Aurel Vlaicu, care a înregistrat un avans de 46% a numărului de pasageri, de la 5,4 milioane la 8,1 milioane, raportat la perioada de referinţă, arăta la începutul anului o analiză Crosspoint Real Estate.

“Schimbările apărute în clasamentul celor mai aglomerate staţii de metrou reflectă în special dezvoltarea segmentului de birouri în capitală. Staţia Aurel Vlaicu, pe locul 8 în topul celor mai tranzitate staţii în 2014, este acum prima în acest top, cu o creştere de 46%, de la 5,4 milioane la 8,1 milioane de călătorii faţă de 2014”, se menţiona în analiză.

Clasic românesc: Nu este ștampilă pe timbru

Un document postat de către Primăria Sectorului 2 sugerează motivul anulării documentului. În iulie 2019, Prefectura București a ridicat obiecții împotriva protocolului pe chestii formale. Prefectura a scris Primăriei Sectorului 2 că, potrivit legii Consiliul local, trebuie să aibă acordul Consiliului General al Municipiului București, dar și ”împuternicirea expresă”.

Prefectura spune că e incorect ca un articol al Hotărârii Consiliului Local să împuternicească viceprimarul să semneze un protocol de asociere când un alt articol al hotărârii nu cuprinde nicio referire la un astfel de protocol. De fapt, ar exista un singur articol ce face referire la un protocol, dar unul „de intenție”.

Gestul Prefecturii pune în pericol alte asocieri similare

Asocierea de la Sectorul 2 nu este unică. O alta simulată privește prelungirea metroului spre Berceni și construirea unei stații. De asemenea, și aceasta urmează să se realizeze tot printr-un protocol de asociere între Consiliul Local al Sectorului 4 și Metrorex. Stația ar urma să fie amenajată la suprafață, așa cum este și stația Berceni, într-o zonă folosită în prezent ca intrare în tunel pentru rezolvarea unor probleme tehnice, precum introducerea de șine de cale ferată. Proiectul de hotărâre a fost adoptat acum doi ani.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole