vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Un lider sindical amenință cu greva la calea ferată, nemulțumit de salariul minim

Un președinte de confederație sindicală a amenințat  marți cu greva la calea ferată, ca răspuns la decizia Guvernului de a majora cu doar 40 de lei salariul minim pe economie.

greva la calea ferată
În toamna lui 2015, sindicaliștii feroviari au făcut o grevă japoneză

Este vorba de Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, care, alături de zeci de sindicaliști, au organizat marţi o acţiune de pichetare în faţa sediului Ministerului Muncii, ca reacţie faţă de nivelul insuficient până la care Guvernul a decis creşterea salariului minim brut pentru anul 2021.

“Prețurile au crescut și vor continua să crească. La fel și productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deși creșterea de anul trecut s-a bazat pe o creștere estimată de 3,9%. O creștere cu doar 40 de lei nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști și alte elemente de protecție individuală. În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media Uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. Guvernul refuză să ia act de aceste evoluții și să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menținerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de înghețare a prețurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acționarilor și capitalului.”, se menţionează într-un comunicat al sindicaliștilor.

Bogdan Hossu: Greva la calea ferată, posibilă în 2021

”Vrem să tragem un semnal de alarmă: dacă se va continua această politică revoltele sociale vor creşte în România din partea lucrătorilor, pentru că este inadmisibil ca încă o dată se se fure rezultatul muncii lucrătorilor. Păstrarea politicii de salariu minim foarte scăzut este o problemă. (…) Se poate ajunge la întreruperea activităţii în anumite sectoare, dar nu la o grevă generală, cum am văzut în alte ţări, pentru că nu avem nici cultura şi nici pregătirea necesară a lucrătorilor pentru o asemenea acţiune. Dar pe anumite sectoare de activitate – comerţ, calea ferată, producţia de construcţii de maşini – avem toate şansele să avem diferite întreruperi de activitate, mai lungi sau mai scurte, în funcţie de hotărârile membrilor de sindicat”, a declarat Bogdan Hossu, citat de Știrile Pro TV.

Jumătate dintre feroviari, plătiți cu salariul minim

În momentul de față, mai mult de jumătate dintre ceferiști sunt retribuiți la nivelul salariului minim pe economie, potrivit sindicaliștilor feroviari.

“Ne trebuie o majorare salarială de 50% din salariul de bază, pentru că vrem respect pentru ceferişti. La ora actuală, jumatăte din ceferişti sunt la salariul minim brut pe economie, sunt calificaţi. Nu se poate să aibă salariul de necalificat şi cealaltă parte au salariile de bază brute până în salariul de necalificat din construcţii, de 3000 de lei. Este inadmisibil ca lucrătorii feroviari care, nu cu mult timp în urmă, aveau printre cele mai mari salarii, să ajungă acum la salarii de necalificaţi. Pentru aceasta, cerem o mărire de salariu care să ne aducă la nivelul salariului de bază al necalificaţilor din construcţii, cel puţin”, spunea în primăvara anului trecut Rodrigo Maxim, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR).

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole