vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Grevă feroviară în Franța. În România ultima mișcare grevistă a avut loc în 2005

O grevă feroviară în Franța va avea loc joi, 5 decembrie, principala nemulțumire a protestatarilor fiind legată de eliminarea statutului feroviarului. În România, ultima grevă generală în sistemul feroviar a avut loc în 2005, când ministrul Transporturilor era Gheorghe Dobre, de formație ceferist. Acum, toți ceferiștii așteaptă promulgarea de către președintele Klaus Iohannis a Statutului personalului feroviar.

Adrian Bărbulescu

grevă feroviară în Franța

Potrivit oficialilor SNCF, operatorul feroviar francez de stat, doar 10% din trenuri vor circula joi pe rețeaua feroviară din Hexagon. Transportul în comun va fi grav perturbat și la Paris, informează presa franceză.

Greva este organizată de patru sindicate reprezentative ale feroviarilor francezi – Unsa ferroviaire, SUD-Rail, la CGT-Cheminots et la CFDT Cheminots. Este vorba de ”o mobilizare mai puternică decât în 2018”, potrivit lui Agnès Ogier, purtător de cuvânt al Grupului SNCF.

Cel mai afectat va fi traficul Trenurilor Expres Regionale (TER, echivalentul trenurilor Regio, foste Personale, din România), în cazul cărora nu vor circula decât 3% dintre garnituri. Celelalte nu vor fi înlocuite decât în parte de autobuze. Totodată, traficul va fi aproape inexistent în Bretania și Occitania. În cazul TGV, nu se va putea conta, în medie, decât pe un tren din zece, iar în ce privește Ouigo (varianta low-cost a trenurilor de mare viteză) – unul din șase, cu câte o singură cursă dus-întors între Paris și Marseille, Paris și Strasbourg și între Paris și Bordeaux.

Transportul parizian, afectat de această grevă feroviară în Franța

În ce privește trenurile Tarnsilien din Île-de-France, regiunea pariziană, nu va circula decât un tren din zece, în medie, adică două trenuri pe oră, la fel și în cazul garniturilor Intercity. În traficul internațional, va circula un Eurostar din două și va fi asigurată o singură cursă dus-întors pe zi în Lyria și două trenuri Thalys din trei. Niciun tren u va circula între Franța și Italia și nici între Franța și Germania. În ce privește relația Franța – Spania, va fi o singură cursă dus-întors.

Mișcarea grevistă va produce grave perturbări și la nivelul transportului public din Paris. Va fi afectată circulația garniturilor RER (Réseau Express Régional, rețeaua feroviară urbană și periurbană a capitalei franceze), mai ales la orele de vârf.

Unele linii de tramvai din Paris nu vor circula deloc, iar pe altele intervalele de succedare vor fi mult mai mari decât de obicei. În fine, nu va circula decât un autobuz din trei, în medie.

În România, ultima grevă feroviară a avut loc în mandatul lui Gheorghe Dobre

În România, ultima grevă generală la calea ferată a avut loc în 2005, când ministru al Transporturilor era Gheorghe Dobre, de formație ceferist.

În vara lui 2005, Curtea de Apel București a decis să suspende greva ceferiștilor, iar protestul, aflat în cea de-a 23-a zi, trebuie să înceteze. Potrivit declarațiilor făcute la acea vreme de Gheorghe Dobre, greva feroviarilor a provocat societăților CFR Călători și CFR Marfă pierderi în valoare de aproximativ 300 miliarde de lei (30 milioane de lei noi).

Sindicaliștii au respectat legea, asigurând circulația unei treimi din trenuri, adică 413 trenuri personal, 18 accelerat, 24 de trenuri rapid și tot atâtea internaționale și 14 Intercity.

Statutul personalului feroviar, la Comisia de Muncă din Camera Deputaților

Legea privind Statutul personalului feroviar este miercuri dezbătută în Comisia de Muncă din Camera Deputaților. După ce va trece, ea va intra apoi în atenția Comisiei de Transporturi. Într-un final, proiectul va ajunge din nou la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Pe 3 iunie, Legea privind Statutul personalului feroviar a fost trimisă la promulgare președintelui Klaus Iohannis, după ce fusese aprobată de Parlament. Pe 20 iunie însă, actul normativ a fost trimis de șeful statului înapoi la Parlament, pentru reexaminare, iar între timp a intervenit vacanța parlamentară. Prin Statut, s-a obținut mărirea coeficienților de ierarhizare la un nivel foarte apropiat de nivelul cerut de sindicate, respectiv coeficienții câștigați prin Contractul colectiv de muncă la nivelul ramurii transporturi 2008-2010. Totodată, s-a aprobat reducerea vârstei standard de pensionare cu cinci ani, fără penalizare, pentru întreg personalul feroviar, reușindu-se reducerea stagiului obligatoriu de cotizare de la 35 la 30 de ani.

Apoi, pe 21 octombrie, Legea privind Statutul personalului feroviar a trecut de Senat, fără nicio modificare față de varianta inițială. Acum, ea trebuie să mai treacă și de Camera Deputaților pentru a fi trimisă din nou la promulgare, iar președintele României nu mai are, din punct de vedere legal, decât o opțiune: să semneze.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole