vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Gratuitățile online ale studenților, subiect de luptă politică. PSD a uitat că și înainte era la fel

După ce miercuri, organizații ale tinerilor au susținut că o notă internă a CFR Călători ar împiedica eliberarea biletelor gratuite pentru studenți și elevi, PSD a emis joi un comunicat de presă în care acuză PNL că lasă tinerii fără gratuități. Problema este că aceleași probleme erau și în 2018 când PSD era la Putere, prin Guvernul Dăncilă.

Doru Cireașă

Grauitățile online ale studenților

Studenții și tinerii nu pot beneficia de gratuitate la achiziția biletelor de tren online, pentru acesta fiind nevoiți să se deplaseze personal în gări.

Cei care doresc să achiziționeze un bilet de călătorie sunt puși în gardă: „Cumpărarea online a biletelor cu gratuitate pentru elevi nu este disponibilă. Mulțumim pentru înțelegere!”. Acesta este mesajul de întâmpinare a celor dornici să achiziționeze bilete.

Problema a fost speculată imediat de către PSD. Partidul de opoziție a remis un comunicat de presă în care acuză PNL că lasă tinerii fără gratuități.

„După ce cadrele didactice au aflat zilele trecute de la ministrul Educaţiei că vor începe cursurile de formare pentru predarea online abia după încheierea anului şcolar, ministerul Transporturilor, prin CFR Călători, îi lasă acum pe elevi și studenți fără legitimaţiile gratuite de transport.

Gratuitățile online ale studenților, paralizate de o notă a CFR Călători

Astfel, după trecerea la starea de alertă, efectele actului normativ ce reglementa transportul gratuit pentru elevi şi studenţi au fost aproape paralizate de o notă internă a CFR Călători care, efectiv, anulează un drept câştigat. Asta în condițiile în care CFR Călători îi îndeamnă pe tineri să-și achiziționeze online legitimaţiile de călătorie, tocmai pentru a evita mai mult condiţiile de contaminare!

Deşi Consiliul Naţional al Elevilor şi principalele asociaţii studenţeşti au atras atenţia asupra faptului că acest drept câştigat, călătoria gratuită cu trenul, nu se mai poate exercita decât prin achizitionarea legitimaţiilor de transport în condiţii de pericol de contaminare, ministerul de resort se face că nu vede.

Atragem atenția că gratuitatea pe transportul feroviar este un drept câștigat al elevilor și studenților, ce nu poate fi anulat prin dispozițiile interne ale CFR Călători.

Nota internă emisă de CFR Călători, prin care se restricţionează pentru elevi şi studenţi dreptul la achiziţionarea online a legitimaţiilor gratuite de călătorie este discriminatorie și, pe cale de consecință, ilegală.

Pe această cale, solicităm CFR Călători să retragă această notă internă, în caz contrar, ne rezervăm dreptul de a sesiza instituţiile competente în combaterea discriminării”, spun social- democrații.

După cum a informat aici miercuri Club Feroviar două organizații ale tinerilor, respectiv Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor, au solicitat introducerea de urgență a posibilității procurării de bilete online pentru studenți și elevi la transportul feroviar.

“Facem apel către reprezentanții Guvernului, ai Ministerului Transporturilor și Ministerului Educației și Cercetării să asigure de urgență studenților și elevilor posibilitatea de a procura legitimații de călătorie online pentru transportul feroviar prin transmiterea datelor din Registrul Matricol Unic și Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România către operatorii de transport feroviar. În același timp, solicităm operatorilor de transport feroviar și MT să asigure infrastructura necesară, respectiv baze de date securizate pentru gestionarea corespunzătoare a datelor personale ale elevilor și studenților”, se arată într-un comunicat dat publicității miercuri de cele două organizații.

Potrivit sursei citate, posibilitatea de procurare online a legitimațiilor de călătorie cu trenul “nu este posibilă” pentru elevi și studenți.

“În cazul elevilor, conform unei note interne a CFR Călători, aceștia nu vor mai putea procura online legitimatii de călătorie odată cu punerea în aplicare a prevederilor ordonanței de urgență ce reglementează dreptul elevilor de a circula gratuit cu transportul în comun și trenul. Cei care au necesitatea de a călători cu trenul în această perioadă sunt puși în situația de a alege între a acoperi integral costul legitimațiilor de călătorie prin procurarea online și între expunerea la riscul de infectare prin procurarea acestora în mod gratuit de la ghișeele CFR”, se arată în comunicat.

ANOSR susține că, în urmă demersurilor făcute, a primit asigurarea din partea reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării în ceea ce privește disponibilitatea de a pune la dispoziție datele necesare către operatorii feroviari, însă Ministerul Transporturilor “nu dispune” de resursele și infrastructura necesare pentru “a gestiona sigur” datele.

Gratuitățile online ale studenților, o problemă veche. Și sub Guvernul Dăncilă era la fel

Însă imposibilitatea achiziționării online a biletelor este una veche. Cel puțin acum doi ani, în iunie 2018, tinerii întâmpinau aceleași dificultăți la achiziționarea legitimațiilor de călătorie.

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii ANOSR susţineau (în iunie 2018) următoarele: “Este inadmisibil faptul că în secolul XXI, în plin proces de revoluţie tehnologică, studenţii sunt nevoiţi să îngroaşe rândurile la casele de bilete, întrucât nu există voinţa de a rezolva această problemă. Faptul că aceştia nu îşi pot cumpăra biletele online determină situaţia din prezent, în care SNTFC “CFR Călători” nu poate realiza prognoze cu privire la gradul de încărcare al garniturilor, provocând discomfort călătorilor, întrucât există un număr mare dintre aceştia care călătoresc în picioare, dacă mai găsesc un loc. Astfel, vina este împărţită între cele trei instituţii în mâinile cărora este soluţia, şi anume SNTFC “CFR Călători”, MT şi MEN. De asemenea, dacă demersurile necesare ar fi fost întreprinse de la începutul anului universitar curent, astăzi procurarea biletelor online nu ar mai fi reprezentat o problemă pe care să o aducem în prim-plan. Mai exact, Ministerul Educaţiei Naţionale are obligaţia de a trimite către Căile Ferate Române în decurs de maximum două luni de la începerea anului universitar datele din Registrul matricol unic, lucru care nu s-a întâmplat nici până acum”. În iunie 2018, la putere se găsea Guvernul PSD Viorica Dăncilă (ianuarie 2018 – noiembrie 2019).

Studenţii spun că a trecut un an universitar complet în care nu s-a făcut nimic în această privinţă, astfel că acum, în perioada în care se întorc în oraşele de provenienţă sau pleacă în vacanţă, studenţii se confruntă din nou cu acele cozi interminabile: “Făcând o comparaţie cu anul 2017, când luna iulie a reprezentat perioada în care elevii şi studenţii au achiziţionat numărul cel mai mare de bilete în decursul întregului an calendaristic, putem afirma că istoria se va repeta curând, ca urmare a lipsei de interes a celor doi actori mai sus menţionaţi.

Până la o rezolvare a situației, gratuitățile online ale studenților rămân subiect de dispută politică.

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole