vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Grampet Debrecen, uzină feroviară maghiară cu acționariat românesc

Grampet Debrecen este una dintre cele mai mari uzine maghiare, care are acționariat românesc, fiind preluată în 2009 de Grampet Group.

Grampet Debrecen

”În 2009 a devenit necesară privatizarea firmei. Noul proprietar a devenit Grampet SA”, spune Miklos Toth, directorul Grampet Debrecen Vagongyar. Grampet Group este cel mai mare grup de companii private feroviare cu acționariat românesc din Europa de Sud-Est.

Înfiinţată în anul 1898 pentru a repara locomotivele cu aburi, vagoane de transport călători şi marfă, fabrica din Debrecen a fost distrusă de un bombardament în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Grampet Debrecen, salvată de la faliment în 2009

Pentru că era extrem de importantă strategic, uzina a fost reconstruită rapid şi în perioada comunistă a avut şi peste 5.000 de angajaţi, infomează Antena 3. După prima privatizare, din anii 1990, lucrurile au mers din ce în ce mai rău pentru uzina maghiară. În anul 2009, când era aproape de colaps, uzina a fost salvată de compania românească.

În prezent, uzina a devenit un reper şi şi-a recăpătat mândria, reputaţia şi puterea de a repara 2.000 de vagoane anual. O altă fabrică de tradiţie din domeniul feroviar deținută de Grampet Group se află la Paşcani. Aici, printr-o muncă titanică, vagoanele vechi şi uzate îşi reiau călătoria pe calea ferată, devenind noi şi strălucitoare. Fabrica de la Paşcani, astăzi parte a Grampet Group, contyrolat de omul de afaceri Gruia Stoica, funcționează neîntrerupt de 150 de ani.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole