miercuri, septembrie 18, 2024
spot_img

Grafic de livrare la Cluj: 12 tramvaie Astra Vagoane în 2020 și 12 anul viitor

Astra Vagoane Arad va livra 12 tramvaie municipiului Cluj în acest an, alte 12 urmând să sosească anul viitor. Cel puțin aceasta promite Ovidiu Cîmpean, director de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Doru Cireașă

Grafic de livrare: 12 tramvaie Astra Vagoane în 2020 la Cluj

„În acest moment avem 35 de proiecte semnate pe fonduri europene, din care avem 100 de milioane de euro alocate pentru modernizarea transportului în comun. Două dintre proiecte au fost deja finalizate și mă refer la achiziția a 30 de autobuze electrice cu o finanțare de 98% din fonduri europene și achiziția a 50 de troleibuze. Anul acesta urmează să ajungă la Cluj 12 tramvaie și anul următor încă 12, contractele de furnizare fiind deja semnate. Această componentă de mobilitate este una dintre cele mai importante linii de finanțare a UE pe programul 2014-2020”, a spus el potrivit Administrație.ro.

Grafic de livrare: 12 tramvaie Astra Vagoane în 2020 la Cluj

Tramvaiul Imperio este primul tramvai cu podea 100% joasă produs în România. Este destinat să înlocuiască vehiculele actuale uzate fizic şi moral din depourile din România. Este produs în cooperare cu firma Siemens şi are un design modern la standardele tehnice actuale. Cu operare uni sau bidirecţională are un interior spaţios în culori deschise, modificabil conform cerinţelor clientului.

În august 2018, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a atribuit companiei Astra Vagoane Călători contractul pentru livrarea a 22 de tramvaie noi. Acesta a fost atribuit în final pentru suma de 170,17 milioane de lei (36,6 milioane de euro, la vremea respectivă), însă valoarea estimativă a licitaței a fost mai mare, respectiv 190 milioane de lei (41 milioane de euro).

Licitația a fost publicată în decembrie 2017, iar un an mai târziu, în luna mai, Primăria Cluj-Napoca anunța că singura ofertă primită a fost cea de la producătorul arădean de material rulant. Potrivit acordului-cadru, se vor încheia mai multe contracte subsecvente în cadrul cărora pot fi livrate unul până la trei tramvaie. Un contract subsecvent poate fi încheiat la fiecare șase luni sau mai puțin (de la data semnării acordului-cadru), dar trebuie să se aibă în vedere termenul de livrare de 11 luni.

Primăria Cluj-Napoca a depus la începutul lunii mai 2018, cereri de finanțare în valoare de peste 100 milioane de euro pentru susținerea transportului electric nepoluant în oraș. În această cerere de finanțare este cuprinsă și achiziția celor 22 de tramvaie noi.

Astra Vagoane Arad a fost unic ofertant în alte două licitații pentru furnizarea de tramvaie noi, la Oradea (20 de tramvaie) și Galați (18). La Oradea au început deja livrările de tramvaie.

Oradea așteaptă primul tramvai

Livrările de tramvaie Astra – Siemens ar fi trebuit să înceapă și la Oradea, fluxul acestora fiind însă îngreunat de epidemia de coronavirus. Mai precis, după cum spune Adrian Revnic, directorul tehnic al OTL SA, responsabilii Siemens nu s-au putut deplasa la Oradea pentru a superviza produsele.

„Din cauza carantinei, cei de la Siemens nu au putut călători la Arad pentru a superviza producţia pentru tramvaiele noastre. Contractul nostru prevede că modelele făcute pentru Oradea vor avea tracţiune şi tot ce ţine de automatizare, după modelul Siemens”, a declarat pentru Bihon.ro, Adrian Revnic, directorul tehnic al OTL SA.

Programul de livrare a garniturilor a suferit din cauza carantinei şi restricţiilor de călătorie impuse în contextul epidemiei. Astrele orădene sunt supervizate de Siemens.

Anunţată pentru mijlocul lunii martie 2020, livrarea primelor tramvaie noi, fabricate pe platfoma fabricii Astra din Arad ar putea ajunge, totuşi, până la începutul lui mai. Întârzierea are legătură cu epidemia, dar nu pentru că ar fi afectat personalul fabricii, ci din cauza restricţiilor de circulaţie peste graniţe.

„Din cauza carantinei, cei de la Siemens nu au putut călători la Arad pentru a superviza producţia pentru tramvaiele noastre. Contractul nostru prevede că modelele făcute pentru Oradea vor avea tracţiune şi tot ce ţine de automatizare, după modelul Siemens”, ne-a declarat Adrian Revnic, directorul tehnic al OTL SA.

“Săptămâna viitoare aşteptăm primul tramvai, am obţinut de la Poliţie autorizarea pentru transportul agabaritic şi ruta pe care se va deplasa”, spunea el.

Întârzierea ar avea legătură cu epidemia, dar nu pentru că ar fi afectat personalul fabricii, ci din cauza restricţiilor de circulaţie peste graniţe, spun oficialii bihoreni.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole