vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Noile reglementări pentru cursurile de formare profesională feroviară, contestate

Noile reglementări privind cursurile de formare profesională feroviară, cuprinse într-un proiect de Ordin al ministrului Transporturilor, sunt contestate de companiile din domeniu.

formare profesională feroviară

Reprezentanții companiilor private din sistemul feroviar susțin că proiectul de ordin este total diferit, și ca formă, și ca fond, față de propunerea de act normativ pe aceeași speță realizată de un grup de lucru format din reprezentanți ai operatorilor feroviari de stat și privați, ai CFR SA, ai sindicatelor și CENAFER, coordonat de Autoritatea pentru Siguranță Feroviară din România (ASFR).

O primă observație pe fond se referă la faptul că se mărește birocrația, prin introducerea pe lanțul decizional a Direcției de Transport Feroviar din minister. Mai mult, contestatarii susțin că proiectul de Ordin nu respectă legislația comunitară privind formarea mecanicilor de locomotivă, fiind invocate în acest sens o Directivă și o Decizie ale Comisiei Europene.

Pe de altă parte, drepturile de verificare, avizare și de elaborare pe care CENAFER le capătă prin proiectul de act normativ nu respectă normele deontologice, având în vedere că Centrul este el însuși furnizor de formare profesională feroviară. Apoi, se contestă faptul că se admite existența acestor centre de formare numai în cadrul unităților feroviare, fiind încălcate și aici normele de la Bruxelles. Un alt aspect contestat este condiționarea organizării cursurilor de formare de lipsa de capacitate a CENAFER și că este vorba de un act cu caracter protecționist.

Este contestată și anexa la proiectul de Ordin, care stabilește metodologia de autorizare a centrelor proprii de formare profesională. Concret, contestatarii susțin că nominalizarea AFER ca instituție menită să autorizezecentrele de formare conduce la confuzii și neclarități și chiar la încălcarea legislației europene și naționale, în ceea ce-i privește pe mecanicii de locomotivă.

Un alt articol controversat se referă la stabilirea CENAFER ca instituție care are dreptul de a aviza programul cursurilor de pregătire. Reprezentanții companiilor spun că acest drept este redundant acțiunii de autorizare făcută de AFER.

Reprezentanții societăților feroviare cer reanalizarea proiectului de Ordin, prin revenirea la forma realizată de grupul de lucru coordonat de ASFR.

Reglementările de formare profesională feroviară, în dezbatere publică

Termenul limită de depunere a contestațiilor și propunerilor la proiectul de act normativ este vineri, 17 mai. Proiectul a fost pus în dezbatere publică pe 7 mai.

În expunerea de motive, Ministerul Transporturilor preciza că societățile din sectorul feroviar sunt afectate direct de modul actual în care se solicită procesul de calificare, deoarece personalul angajat pe alte funcții este dislocat din producție pentru perioade mari de timp. Totodată, se înregistrează timpi mari de așteptare între depunerea cererilor de calificare şi realizarea efectivă a acestor cursuri, deoarece strategia referitoare la resursele umane este greu de stabilit din cauza fluctuațiilor majore a cererilor de transport.

”Pentru remedierea acestei situații care conduce la afectarea siguranţei şi a calității serviciilor publice de transport feroviar și având în vedere prevederile Ordonanței de Guvern nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, prin care se creează posibilitatea organizării de cursuri organizate de angajatori în cadrul unor centre proprii de efectuare a programelor de formare profesională pentru salariații proprii care urmează să efectueze operațiuni feroviare pentru funcții şi meserii specifice transportului feroviar este necesară crearea cadrului normativ special în vederea organizării şi derulării acestora”, mai arăta Ministerul Transporturilor.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole