vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Finanțare aprobată. Undă verde pentru modernizarea tramvaiului la Iași

Tramvaiul din Iasi va fi modernizat

Proiectul de reabilitare a liniei de tramvai Iași – Dancu (16 kilometri) și achiziție a patru tramvaie a primit punctajul necesar din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord – Est pentru a fi finanțat.

„În cursul zilei de ieri, 9 mai, de Ziua Europei, am fost înștiințați de Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Est că proiectul «»Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu», a obținut 93,5 puncte la evaluare (față de minimul de 70 de puncte), astfel că a intrat în faza de precontractare”, a declarat la finele săptămânii trecute primarul Mihai Chirica.

În urmă cu o lună, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice au fost publicate două anunțuri prin care municipalitatea intenționează să contracteze lucrările de construcții (modernizarea liniilor de tramvai, modernizarea carosabilului și a trotuarelor etc.) aferente proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” și, respectiv, achiziția a 16 tramvaie de circa 26 de metri.

100 de milioane de lei pentru modernizarea tramvaiului

Proiectul „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II și achiziția a patru tramvaie. Durata integrală de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 104,02 milioane lei. Licitația lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice vizează doar executarea lucrărilor de construcții (fără achiziția celor patru tramvaie), are o prevedere bugetară de 45,03 milioane lei și are ca termen de depunere a ofertelor ziua de 7 iunie.

Al doilea proiect, respectiv achiziția a 16 tramvaie de circa 26 de metri, face obiectul unei proceduri de licitație care are ca termen de depunere a ofertelor ziua de 12 iunie și are o prevedere bugetară de 142,72 milioane lei lei, fără TVA.

În ultima parte a lunii martie Primăria Municipiului Iași a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice încă două licitații pentru modernizarea infrastructurii de tramvaie cu fonduri europene.

Astfel, licitația pentru lucrările de construcții aferente proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” are ca termen de depunere a ofertelor ziua de 24 mai și are o valoare maximă de 44,35 milioane lei, fără TVA. Proiectul general presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – Intersecție cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 114,35 milioane lei cu TVA.

Licitația pentru lucrări din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu”  are o prevedere bugetară maximă de 29,11 milioane lei, fără TVA, și are ca termen de depunere a ofertelor ziua de 30 mai.

Proiectul general prevede execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu și achiziționarea a șapte tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, iar valoarea sa de 114,19 milioane lei cu TVA.

Toate aceste proiecte au fost depuse spre evaluare și sunt în faza de precontractare pentru a fi finanțate prin Programul Operațional Regional – Axa IV „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile” – Obiectivul specific 4.1: Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Valoarea totală a celor trei proiecte majore este de 332,04 milioane lei, fără TVA (circa 69,9 milioane de euro), iar valoarea cumulată a licitațiilor deja lansate este de 261,22 milioane lei, fără TVA (aproximativ 55 de milioane de euro), diferența reprezentând cheltuieli legate de consultanță, proiectare, publicitate etc.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole