joi, septembrie 19, 2024
spot_img

Feroviarii au strâns și în 2019 tone de gunoi de pe marginea căii ferate

Feroviarii s-au implicat și în acest an în campania „Ziua de Curățenie Națională”, campanie de conștientizare a rolului pe care fiecare dintre noi îl are în societate, și față de mediului înconjurător.

Sursa foto: Opinia Timișoarei

Au fost strânse tone de deșeuri, de toate tipurile – plastic, sticlă, deșeuri menajere, textile, metal.

Niciun an fără tone de gunoaie strânse de pe marginea căii ferate de către angajații CFR SA. Feroviarii s-au implicat și în acest an în campania „Ziua de Curățenie Națională”, campanie de conștientizare a rolului pe care fiecare dintre noi îl are în societate, și față de mediului înconjurător, potrivit unor informații postate de CFR SA pe situl său de socializare.

„Au fost strânse tone de deșeuri, de toate tipurile – plastic, sticlă, deșeuri menajere, textile, metal”, spun reprezentanții CFR SA.

Gestionarea spațiilor verzi de pe marginea căii ferate pare a fi un subiect îndepărtat în România unde, mai degrabă, primul pas este convingerea locuitorilor să nu arunce sau deșeurile de construcții și gunoaiele pe marginea căii ferate.

În urmă cu trei ani CFR a demarat campania intitulată „O cale ferată curată”. 11.200 de angajaţi ai companiei CFR SA s-au implicat în programul de curăţenie pe calea ferată, 475 de tone de deşeuri menajere fiind îndepărtate din zona feroviară. S-a acţionat pentru strângerea gunoaielor în gări, halte, spaţii publice, zonele de protecţie şi de siguranţă a căii ferate, pe linii sau pe terenurile din vecinătatea căii ferate. Anual, în paralel cu derularea programului de reparaţii şi întreţinere a căii ferate care concură la siguranţa traficului pe calea ferată, mii de feroviari se implică activ şi în campania de curăţenie pe calea ferată, de unde colectează sute de tone de deşeuri, de fiecare dată cu speranţa că acest exemplu va fi urmat de localnici.

Și anul trecut campania s-a repetat. Într-o singură lună au fost strânse peste 500 de tone de deşeuri. Campania se desfăşoară anual, pe întreaga reţea, au comunicat oficialii CFR.

Problema gunoaielor a dus chiar la dispute  între  CFR și  primăriile orașelor pe raza cărora se găsesc liniile ferate ajunse depozite de gunoaie.

În primăvara acestui an CFR, regionala Galați a strâns cantități importante de gunoaie de pe marginea căii ferate în zone intravilane ale municipiului Brăila, după care s-a îndreptgat spre instanță pentru recuperarea costurilor cu ridicrea deșeurilor.

„Sucursala Regională CF Galaţi a efectuat anual acţiuni de salubrizare a zonei feroviare, iar în anul 2019 va organiza astfel de acţiuni începând cu data de 15 martie. De asemenea, vă informăm că, începând din anul 2010, SRCF Galaţi a sesizat în mai multe rânduri Primăria Brăila şi a adus la cunoştinţa Comisariatului Gărzii de Mediu Brăila, prin adrese de corespondenţă, că, în zonele învecinate căii ferate, locuitorii continuă să abandoneze necontrolat deşeuri şi a solicitat să se dispună măsurile care se impun, conform prevederilor legale”, au spus oficialii CFR, potrivit publicației locale obiectivbr.ro.

„Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi va ecologiza zona, dar având în vedere că situaţia de abandonare a deşeurilor municipale de către locuitorii din zonele învecinate căii ferate se repetă periodic şi că în urma corespondenţelor purtate cu Primăria Brăila situaţia nu s-a îmbunătăţit, toate costurile înregistrate de către SRCF Galaţi cu salubrizarea zonei ar trebui recuperate de la Primăria Municipiului Brăila. Ultima acţiune de salubrizare efectuată de Sucursala Regională CF Galaţi (…) a costat 9.198 de lei prestaţia şi 9.996 de lei preluarea deşeurilor colectate de către o firmă autorizată. Pentru recuperarea acestor costuri, Sucursala Regională CF Galaţi a deschis deja o acţiune în instanţă, în contradictoriu cu Primăria Brăila, care se află pe rolul Tribunalului Brăila”, au spus reprezentanții CFR.

Sursa citată a mai menţionat că Sucursala Regională CF Galaţi dispune de fonduri financiare limitate, pe care, în mod normal, trebuie să le utilizeze pentru întreţinerea şi exploatarea infrastructurii feroviare şi menţinerea siguranţei circulaţiei pe calea ferată, nu pentru adunarea gunoaielor aruncate de cetăţenii Brăilei.

Marea Britanie: Gestionarul infrastructurii se ocupă inclusiv de vegetație

„Rezultatele” vin in contextul în care în alte țări UE se acordă o atenție sporită ambianței căilor ferate, aspectului zonelor invecinate.

La începutul acestui an Departamentul de Transport al Marii Britanii a elaborat linii directoare care trebuie respectate de către operatorul de infrastructură feroviară privind vegetația de pe marginea căii ferate, în condițiile asigurării siguranței pasagerilor și serviciilor.

Liniile directoare din Marea Britanie sunt rezultatul recomandărilor făcute în cadrul unui audit demarat în 2018 și realizat de către  John Varley, director neexecutiv al Agenției de Mediu și CEO al Clinton Devon Estates.

„Valorizarea naturii  – o cale ferată pentru oameni și viața sălbatică” face șase recomandări. Acestea sunt:

  • Guvernul trebuie să stabilească o politică clară de poziție pentru rețeaua feroviară privind ecosistemele învecinate
  • Trebuie instituită o gestionare adecvată la nivel de organizație feroviară și proiecte
  • Operatorul feroviar trebuie să publice un plan ambițios privind proprietățile sale
  • Proprietățile învecinate căii ferate trebuie tratate drept active
  • Calea ferată trebuie să își amelioreze relațiile cu comunitățile învecinate
  • Operatorul feroviar trebuie să promoveze o schimbare culturală privind valorizarea naturii și mediului.

Raportul menționează progrese în anumite zone privind aceste aspecte dar spune că recomandările făcute trebuie să devină regulă aplicabilă pe întregul perimetru al rețelelor feroviare.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole