vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

EXCLUSIV Raportul de activitate al CFR Călători pe 2018 indică scăderi pe toată linia

Raportul de activitate al CFR Călători pe anul trecut indică scăderi ale tuturor indicatorilor, atât în ceea ce privește numărul de trenuri și de vagoane cât și al numărului de călători transportați. Singurul indicator la care a punctat operatorul de stat este cel al numărului de vagoane modernizate – 24 la număr.
Anul trecut, pe întreaga reţea feroviară din România au circulat zilnic în medie 1.366 trenuri ale CFR Călători, cu 4,3% mai puține faţă de anul 2017, când au fost 1.426. În cadrul obligației de serviciu public, au fost operate zilnic, în medie, 1.082 trenuri, cu 4,7% mai puține față de anul 2017 (1.135).
”Acest fapt a fost determinat de măsurile adoptate în luna martie 2018, de anulare sau de limitare a circulației unui număr de aproximativ 100 de trenuri. Astfel, valoarea inițială planificată pentru mersul de tren 2017/2018 de aprox. 53,1 mil. tren-km a fost diminuată cu aprox 6%, în corelare cu reducerea corespunzătoare, la acea dată, a compensației asigurate de la bugetul de stat, ca plată a serviciilor publice. Măsurile au fost impuse și în contextul diminuării parcului de material rulant”, se arată îm Raportul de activitate pe 2019 al CFR Călători, obținut de Club Feroviar.

Mai puține vagoane și locomotive

Mai exact, parcul activ de vagoane s-a diminuat cu 49 de vagoane clasă, de la 723 la 674, la care se adaugă 123 de vagoane speciale. Trăgând linie, rezultă un parc activ de vagoane redus de la 846 la 797 (2018 comparativ cu 2017). Un număr de 339 de vagoane a beneficiat de reparații planificate ăn cursul anului trecut. Și la capitolul tracțiune se constată o scădere, din moment ce anul trecut au fost ”trase pe dreapta” opt automotoarea Siemens Desiro (cunoscute drept ”Săgeata Albastră”) și opt locomotive electrice.
În document se mai menșionează faptul că, deși exercițiul bugetar a avut un rezultat negativ în anul 2018, cu finanțare din fonduri proprii, au fost modernizate 24 de vagoane de călători, ceea ce a condus la sporirea capacitații de transport cu peste 2.000 de locuri.
Și în cazul indicatorului tren kilometru se constată o scădere de 4,9% , pierderea cea mai mare fiind la trenuri InterRegio. Astfel, dacă în 2017 s-au înregistrat 53.460 mii tren km, anul trecut valoarea a fost de numai 50.806. În ceea ce privește parcursul călătoriilor (călători km) s-a înregistrat o scădere de 3,2% (de la 5.097 la 4.923 milioane călători km). Referitor la indicatorul tren km IR, valoarea acestuia s-a situat anul trecut la 23.253 mii, comparativ cu 25.467 mii în anul 2017.
”Din analiza evoluției traficului de călatori pe 2018 comparativ cu anul 2017, se constată o ușoară scădere. Acest fapt este cauzat într-o mare masură, atât de condiţiile meteo nefavorabile din lunile de iarnă, care au condus la suspendarea circulaţiei unor trenuri pe câteva secţii de cale ferată, cât şi de unele lucrări de infrastructură survenite pe unele secţii de cale ferată, ceea ce a dus la anularea temporara a unor trenuri”, se arată în Raport.

Călătorii sunt un pic mai mulțumiți de calitatea serviciilor

Anul trecut, CFR Călători a primit şi tratat, conform prevederilor legislației în vigoare privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, peste 5.500 de aspecte de interes pentru publicul călător, din care, cca 77% reprezintă reclamaţii, 10% informaţii şi 13% propuneri şi solicitări, se mai menționează în documentul citat.
Din numărul total de petiţii înregistrate în anul 2018, 61% s-au referit la vagoane, 26% la serviciul comercial, în vreme ce 8% au fost nemulțumiți de mersul trenurilor. Calitatea serviciilor oferite de personalul de tren şi casiere, agenţiile CFR sau serviciile de informare au fost menţionate de petenţi în 4% din cazuri, ceea ce reprezintă un procent în scădere, faţă de 5,1% în anul precedent.
”La 8% dintre petiţii, CFR Călători a răspuns într-un interval de timp foarte scurt, de până la 5 zile calendaristice, în această privinţă înregistrând o evoluţie favorabilă faţă de anul precedent. Acest lucru a fost posibil atât datorită vitezei de reacţie a serviciului la solicitările publicului, cât şi datorită răspunsului dat în timp util de către serviciile de specialitate. Menţionăm că peste 60% dintre petiţii au fost tratate într-un interval de timp de până la 20 de zile calendaristice”, se mai precizează în Raportul de activitate al CFR Călători pe 2019.

 

DESCARCATI RAPORTUL DE ACTIVITATE

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole