vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Europarlamentar: România riscă să piardă un miliard de euro finanțări pe calea ferată

Semnalul de alarmă a fost tras zilele trecute de către europarlamentarul liberal Marian Jean Marinescu. Cifrele oficiale prezentate în vară de către CFR arată însă un pic mai bine.

România se găsește într-o situație îngrijorătoare căci nu a început lucrările pe calea ferată aferente perioadei de programare 2014-2020 și nici nu a finalizat lucrările la proiecte pe vechiul exercițiu financiar, a spus zilele trecute eurodeputatul român, membru PNL, Marian Jean Marinescu, potrivit publicației Ediție Specială (editie.ro).

„Pentru România, situaţia e îngrijorătoare, pentru că suntem în pericol să pierdem un miliard de euro fiindcă nici nu au început lucrările pe programul cu calea ferată, nu  a fost finalizat nici proiectul pe fostul exerciţiu financiar”, a spus textual politicianul.

Cifrele  prezentate în vară de către CFR și Ministerul Transporturilor, cu ocazia unui eveniment derulat la Timișoara dedicat programelor operaționale prezente, arătau însă o situație bună.

Există 14 contracte de finanțare în valoare de 13,37 miliarde lei din care un contract semnat in 2019 aferent proiectului ”Actualizarea documentației tehnico – economice pentru proiectul de Electrificare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Episcopia Bihor” in valoare de 5,46 milioane lei. Alte trei cereri de finanțare, în valoare de 700 milioane lei sunt in lucru pentru poduri la Cluj, Craiova şi racord CF la terminalul T1 AIHC.

Cel mai valoros proiect pentru care CFR a primit finanțare este cel al tronsoanelor 2 și 3 din Frontieră  Curtici  – Simeria, respectiv km 614 – Gurasada – Simeria Aici costul total al proiectului este de peste 9,5 miliarde lei. Simeria – Coșlariu – Sighișoara este alt proiect pentru acre CFR a primit aprobare la o finanțare de 3,3 miliarde lei.

Care este situația execuției bugetare

Per total la finele lunii iunie CFR se găsea ca execuție la 86,64% din suma planificată, respectiv cheltuise 546 milioane lei față de 631 milioane lei planificate. Aceasta ar însemna 41,25% din suma programată pe întregul an. Trebuie menționat că grosul banilor sunt priviți de CFR pe fonduri de coeziune, respectiv 1,19 miliarde lei cheltuieli planificate pe acest an din FC, față de totalul de 1,32 miliarde lei. Restul sunt finanțări care vor fi utilizate în acest an din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).

Gradul de absorbție

Maximul a fost atins în cazul Fondurilor de Coeziune unde gradul de realizare a fost de 246,61%. Aceasta deoarece valoarea previzionată pe primele șase luni a aborbției a fost de 135,25 milioane lei, în condițiile în care cea rambursată a fost de 333,54 milioane lei. Rezultatele au fost însă mai slabe la capitolul Fonduri Europene de Dezvoltare Regională. Aici valoarea previzionată a fost de 46,06 milioane lei, iar cea rambursată a fost de 9,73 milioane lei, respectiv 21,13%.

Care sunt proiectele la care absorbția a fost cea mai bună

Lista prezentată include proiecte la care gradul de absorbție a fost peste medie și altele la care acest indicator nu a fost strălucit. La capitolul realizări este de semnalat gradul de absorbție de 295% atins pe proiectul de modernizare a tronsonului km 614 – Gurasada  – Simeria (tronsoanele 2 și 3) sau cel 276% de la Coșlariu-Simeria. Un grad superior de absorbție a fondurilor a fost înregistrat și la proiectul centralizării electronice a stației Videle (151%) sau la electrificarea liniei Cluj Episcopia Bihor – actuializarea documentației (113%).

Situația prezentată include și stadiile fizice ale proiectelor de pe coridorul Rin – Dunăre. Cele mai avansate proiecte sunt Vințu de Jos – Simeria (gred execuție de 97,6% la 30 iunie), Vințu de Jos – Coșlariu (91,16%), Coșlariu – Micasasa (99,8%), Micasasa – Ațel ( 97,1%), Ațel – Sighișoara (98,3%).

Care sunt atunci problemele

Neîmplinirile menționate de eurodeputat par a avea legătură cu stadiile fizice reduse pe proiecte situate pe Coridurul Rin – Dunăre spre exemplu tronsoanele 2 și 3, respectiv km 614 – Gurasada – Simeria unde stadiile fizice sunt cuprinse între 1,5% și 7,34%, în pofida faptului că acestea au fost fazate din fostul Program Operațional Sectorial Transporturi (încheiat teoretic în 2013, practic în 2015-2016) și trecute pe POIM. Tot o neînmplinire a CFR  este și situația celor trei loturi de cale ferată dintre Brașov și Sighișoara unde lucrările nu au fost începute, din cauza unor interminabile contestații formulate de participanți la licitații.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole