vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Electorale. Boloș promite Brașovului 250 de milioane euro bani europeni pentru trenul metropolitan

Finanțarea pentru acest proiect urmează să fie asigurată prin Programul Operațional de Transport. Acesta este unul dintre cele mai avansate proiecte la nivel național, a declarat marți Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene. El a adăugat că proiectul are o valoare de 250 milioane euro.

listele PNL la parlamentare UE pentru infrastructura de transport completele specializate pe achiziții publice calea ferată Bucureşti-Suceava decontarea fondurilor europene

Proiectul transportului metropolitan pe cale ferată a fost pregătit în urmă cu mai multe luni  de Primăria Brașov și i-a fost prezentat ministrului Fondurilor Europene încă din vară, când a mai fost într-o vizită la Brașov, potrivit brasovmetropolitan.ro.

Proiectul trenului metropolitan ar urma să fie implementat de Asociația Metropolitană de Transport Brașov. În prima fază ar urma să se cumpere 13 trenuri de mici dimensiuni care să circule pe șase trasee: Brașov – București, Brașov – Codlea, Brașov – Feldioara, Brașov – Zărnești și Brașov – Întorsura Buzăului și Brașov Sfântu Gheorghe. Pe aceste rute vor fi alocate 13 rame, câte două pentru fiecare traseu astfel încât să se asigure o frecvență mare de circulație.

Cea de-a 13-a garnitură ar urma să fie achiziționată pentru legătura feroviară Brașov – Aeroportul Brașov.

Pe lângă aceste trenuri, prin proiect sunt prevăzute unele investiții. Astfel, pe fiecare dintre rute ar urma să fie amenajate mai multe halte, astfel încât oamenii să nu aibă de parcurs distanțe mari până la gară.

Ulterior, sunt luate în calcul și investiții în infrastructura feroviară, pe listă fiind electrificarea sectorului de cale ferată Brașov – Codlea.

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Mihail Veștea, susține că tot din bani europeni ar urma să se realizeze legătura feroviară Brașov – Aeroportul Brașov, respectiv segmentul de cale ferată Ghimbav – Aeroport.

Totuși infrastructura județului Brașov nu este una de invidiat. Localități întregi din județ nu au rețele de alimentare cu apă potabilă sau canalizare, iar drumuri de acces către satele județului sunt de pământ, inaccesibile pe timp de ploaie. Planurile edililor județeni se îndreaptă spre municipiul Brașov unde există grosul masei electorale, situația populației rurale fiind ignorată.(D.C.)

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole