vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Circuitul banilor în Dosarul Mită la CFR. Cât primeau Sebastian Vlădescu, Cristian Boureanu și Ionuț Costea

Procurorii DNA încearcă să ia urma banilor în Dosarul Mită la CFR, în care sunt inculpați fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu, fostul deputat Cristian Boureanu și Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană.

Dosarul Mită la CFR

Anchetatorii susțin că probele dovedesc că în anul 2005 reprezentanții companiei austriece Swietelski ar fi convenit cu Ionuț Costea, Mihaela Mititelu, o persoană apropiată de conducerea de la vremea respectivă a CNCFR CFR SA, și Sebastian Vlădescu să le plătească un comision de 3,5% din sumele încasate de la statul român.

Tot ce aveau de făcut oficialii români pentru pretinsele milioane de euro promise de angajatul companiei austriece era să se asigure că statul român livrează prioritar și mai ales fără întârzieri sumele aferente contractului cu Swietelski, scrie site-ul Știri pe Surse. Pe parcursul urmării penale, procurorii au audiat numeroși martori din jurul înțelegerii între casa de avocatură Boștină și Asociații. Unul dintre martorii audiați a explicat pe scurt dar foarte sugestiv rolul lui Costea și Vlădescu și a menționat totodată că sume de bani nelegali ar fi ajuns la acești prin intermediul casei de avocatură.

Dosarul Mită la CFR. Rolul avocatului Doru Boștină

„Ionuț Costea și Sebastian Vlădescu primeau respectivele sume de bani pentru ca Ministerul Finanțelor Publice să efectueze plata claym-urilor către firma Swietelski”, a spus martorul în fața anchetatorilor. El a explicat și poziționarea dintre cei doi și avocatul Doru Boștină. „Pentru derularea primului contract … mi-a spus că vorbea doar cu Vlădescu și Costea, Boștină Doru fiind doar cureaua de transmisie. Rolul lui Boștină Doru era doar să intermedieze plata comisioanelor”, a mărturisit martorul la DNA.

Un alt martor, fost colaborator al Casei de Avocatură Boștină și Asociații a explicat că în legătură cu contractul Casei cu societatea austriacă nu era cazul să pună întrebări suplimentare. Înțelegerea și caracterul fictiv al contractelor de consultanță au fost confirmate de declarația acestui martor care le-a spus anchetatorilor că aveau un caracter special și că „acest caracter special era dat de faptul că am simțit că nu era cazul să pun întrebări suplimentare și nici nu se ofereau detalii referitoare la aspectele contractului”.

Procurorii DNA au trimis recent instanței supreme dosarul de mare corupție al fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, pentru două fapte de luare de mită și pentru o faptă de trafic de influență. Alături de Vlădescu mai sunt judecați Ionuț Costea și Cristian Boureanu, pentru fapte de complicitate la luare de mită și trafic de influență.

Dosarul are ca obiect infracțiuni de corupție derulate pe durata a 12 ani de zile, în perioada 2005 – 2017 în legătură cu derularea contractelor de lucrări de modernizare a Magistralei 800 de cale ferată București – Constanța.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole