vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Demolările de la metrou. 7 întrebări fără răspuns din partea MTI și Metrorex

Demolările de la metrou continuă pe bandă rulantă. Stație cu stație, chioșcurile administrate de Sindomet Servcom SRL, societate deținută de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, sunt puse la pământ. În vacarmul aplauzelor furtunoase ale celor care susțin acțiunea (de imagine) inițiată de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, Club Feroviar reiterează public 7 întrebări care nu și-au primit până acum un răspuns. Fie de la ministru, fie de la Metrorex, fie de la autoritățile locale.

Adrian Bărbulescu

Demolările de la metrou

În măsura în care vom primi răspunsurile la aceste întrebări, puse firesc, la rece și fără vreun partizanat politic sau de altă natură, le vom publica.

Deocamdată însă, ele au rămas în aer, cu toate că multe dintre ele au fost formulate de ceva vreme.

  1. De ce a fost închisă stația Pipera joi seara?

Nu este cea mai importantă întrebare fără răspuns, însă este ultima apărută în spațiul public. În urmă cu două săptămâni, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, critica vehement (și pe bună dreptate) faptul că acțiunea de protest a câtorva zeci (sute) de angajați ai Metrorex i-a lăsat fără mijloc de transport pe sute de mii de bucureșteni. Cu ce se deosebește însă acea acțiune de cea de joi seara a conducerii Metrorex, când zeci de călători nu au fost lăsați să intre la metrou în Pipera, cu toate că oficial, programul nu se terminase? Este o diferență doar de număr – în primul caz au fost mulți călători, în al doilea, puțini.

La insistențele repetate ale jurnaliștilor, Metrorex a dat vineri după amiază un comunicat care însă nu lămurește problema. ”Cu privire la situația care a apărut în contextul dezafectării spațiilor comerciale din stația Pipera, Metrorex informează că accesul călătorilor în stație a fost permis doar pe una dintre cele două intrări ale acesteia, după ora 22,30 în noaptea de joi, 8 aprilie 2021. Decizia de a permite strict accesul călătorilor pe o singură intrare a fost luată spontan de conducerea Metrorex, pentru evitarea creării unei situații conflictuale în incinta stației și în condițiile în care în stație urmau să se desfășoare lucrări pentru eliberarea domeniului public. Metrorex precizează că toți călătorii care au sosit la Pipera pe firul 1 după ora 22,30 au putut părăsi în siguranță stația”.

Deloc convingător. Stația Pipera are o singură gură de intrare, care a fost închisă. Chiar în comunicat se precizează că s-a permis doar ”părăsirea” stației.

  1. Cum rămâne cu procesul de la Tribunalul București?

Contractul dintre Sindomet Servcom SRL și Metrorex a expirat de doi ani de zile. Însă denunțarea contractului face obiectul unui dosar aflat pe rolul Tribunalului  București, nr. 27165/3/208. În aceste condiții, cum s-a procedat la evacuare, în condițiile în care este un proces pe rol, iar instanța nu s-a pronunțat?

  1. Autorizația de securitate la incendiu e obligatorie doar pentru chioșcuri?

Ca justificare pentru acțiunea de demolare a chioșcurilor, atât ministrul Transporturilor,  Cătălin Drulă, cât și cel de Interne, Lucian Bode, au scos în față lipsa autorizației de securitate la incendiu. Însă cel puțin opt stații de metrou nu au aviz ISU, așa cum a arătat Club Feroviar. Vor fi și ele închise/demolate?

  1. Ce competențe au autoritățile locale în subteran?

Demolările de la metrou au început, în urmă cu două zile, sub coordonarea primarului Sectorului 2, Radu Mihaiu. Nu este clar ce competențe au autoritățile locale în privința spațiilor din subteran, fie ele și domeniu public. Chioșcurile de control acces ale Metrorex de la Ștefan cel Mare sau Pipera au autorizație de construcție de la Primăria Sectorului 2?

  1. Au fost avizate proiectele chioșcurilor în CTE al Metrorex?

Unitatea –  Sindicatul Liber Metrou susține că toate proiectele de spații comerciale au fost aprobate de CTE Metrorex și avizate de proiectantul general al metroului, Metroul SA. Așa este? Dacă da, de ce atunci când au fost avizate proiectele au fost legale și acum nu mai sunt?

  1. Ce va face Metrorex cu viitoarele venituri din chirii?

Nu este clar ce va face Metrorex cu viitoarele chirii pe care le va încasa pentru spațiile comerciale. Așa cum a arătat Club Feroviar, în obiectul de activitate al Metrorex nu figurează încasarea de chirii pentru spațiile comerciale sau publicitare, iar banii trebuie virați la bugetul statului. De ce nu a început și nu a finalizat Metrorex demersul de a completa obiectul de activitate? În condițiile actuale, chiriile se vor duce la Ministerul Finanțelor, iar Metrorex va rămâne și fără puținii bani încasați via Sindomet Servcom SRL.

  1. Ce se va întâmpla cu cei peste 1.000 de oameni rămași fără job?

Sigur, pare o întrebare populistă, însă în condițiile crizei economice actuale, faptul că 1.200 de oameni ale căror venituri depindeau de activitățile comerciale din subteran (dacă luăm în calcul și familiile lor, cifra se multiplică exponențial) vor rămâne pe drumuri reprezintă o reală problemă.

Demolările de la metrou trebuie analizate la rece

Acest articol nu se vrea a fi un rechizitoriu la adresa conducerii Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a conducerii Metrorex sau a oricărei autorități a statului român.

Spațiile comerciale de la metrou trebuie să funcționeze în condițiile legii și în condiții estetice, civilizate, demne de o rețea de transport public dintr-o capitală europeană de Secol XXI. Însă acțiunile de denunțare a contractului, de demolare, de evacuare trebuie și ele întreprinse în condițiile legii și în interesul deopotrivă al călătorilor, al angajaților de la metrou și al bugetului de venituri și cheltuieli al Metrorex.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole