vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Proiect în dezbatere publică: CFR SA va putea da avans pentru cumpărarea de trenuri de lucru

În condițiile în care necesitatea reînnorii rețelei feroviare din România este mai mult decât stringentă, Ministerul Transporturilor vrea să dea Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA o mână de ajutor pentru cumpărarea de trenuri de lucru și alte utilaje specifice, prin modificarea cadrului legislativ. Astfel, gestionarul intrastructurii feroviare din România va putea să dea avansuri pentru cumpărarea acestor utilaje.

Adrian Bărbulescu

cumpărarea de trenuri de lucru cale ferată modernizată

Pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a fost postat în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea acțiunilor și categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor și limitelor pentru efectuarea de plăți în avans din fonduri publice.

Avansuri de până la 30% pentru cumpărarea de trenuri de lucru

Concret, capitolele III, IV și V ale Anexei menționate se vor modifica și completa cu un nou punct, intitulat ”Achiziționarea de mașini și utilaje grele de cale precum și trenuri de lucru și alte echipamente specifice, vehicule de service sau întreținere a căii ferate”.

În condițiile în care vor exista contracte ferme încheiate în condițiile legii, se vor putea acorda avansuri de până la 30% din valoarea contractului.

Utilaje scumpe, producători puțini

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se specifică faptul că trebuie avut în vedere că pața producătorilor de mașini și utilaje grele de cale cu specific feroviar este destul de restrânsă, numărul de producători în domeniul feroviar pentru acest tip de produse fiind limitat.

De asemenea, trebuie luate în considerare valorile foarte mari ale costurilor de fabricație precum și termenele de execuție foarte mari (perioade de minimum 18 luni) pentru mașini și utilaje. În plus, nu există conceptul de stocuri pentru acest tip de produse, ele fiind introduse pe fluxul de fabricație numai pe baza unor comenzi ferme.

Astfel, pentru a exista posibilitatea pentru CFR SA de a achiziționa utilaje și echipamente (trenuri de lucru, mașini și utilaje grele de cale, echipamente feroviare specifice etc) necesare pentru realizarea lucrărilor de reparație a elementelor suprastructurii feroviare publice, este necesar a se crea cadrul legislativ care să permită acordarea de avans din valoarea estimată a achiziției. Proiectul de act normativ urmează să fie avizat de Consiliul legislativ, Consiliul Economic și Social și de Consiliul Concurenței.

Mai multe informații despre proiectele de modernizare derulate și pregătite de CFR SA puteți afla prin participarea la Conferința de Infrastructură organizată de Club Feroviar. Pentru detalii, click pe imaginea de mai jos.

70% din liniile curente și directe sunt scadente la reînnoire

Pentru implementarea programului de recuperare a restanţelor privind reparația elementelor suprastructurii căii este necesară creşterea capacităţii administratorului infrastructurii feroviare de a realiza lucrările în regie proprie. În acest sens, pentru început s-a stabilit ca fiind prioritară dotarea cu mașini și utilaje grele de cale precum şi trenuri de lucru și alte echipamente specifice, vehicule de service sau întreținere a căii ferate.

Asta în condițiile în care, așa cum arată inițiatorii proiectului, în prezent 70% din liniile curente şi directe sunt scadente la reînnoire (reparaţie capitală), viteza medie tehnică de circulaţie este de 69,04 km/oră, care reprezintă cca 80% din viteza proiectată a reţelei iar ritmul actual de execuție a lucrărilor de reînnoire reprezintă cumulat numai 1%  din lungimea rețelei scadente la refacție (9.908 km).

Lungimea desfăşurată de 9.908 km linii curente şi directe, scadentă la reînnoire reprezintă un procent de 72% din lungimea totală desfăşurată de 13.680 km a liniilor curente şi directe (liniile pe care se desfăşoară circulaţia efectivă a trenurilor). În atari condiții, principala direcţie de acţiune strategică a CFR SA s-a stabilit a fi implementarea unui program  de recuperare a restanţelor privind reparația elementelor de suprastructură a căii.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole