vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Primăria Capitalei caută chichițe avocățești pentru a anula contractul pentru tramvaiele de 18 m

Primăria Municipiului Bcurești, condusă de Nicușor Dan, apelează la chichițe avocățești pentru a anula contractul pentru tramvaiele de 18 m dintre Societatea de Transport București și Electroputere VFU Pașcani. Aceasta în ciuda faptului că magistrații Curții de Apel București s-au pronunțat definitiv, stabilind că acest contract trebuie semnat.

Adrian Bărbulescu

contractul pentru tramvaiele de 18 m

În cadrul unei conferințe de presă organizate marți la sediul Primăriei pentru a-și prezenta activitatea din primele luni de mandat, edilul general Nicușor Dan s-a referit și la situația transportului public din Capitală.

Într-o primă fază, Nicușor Dan s-a referit la contractul cu Astra Vagoane Călători Arad, pentru tramvaie de 36 de metri.

„Pe zona de transporturi, am semnat contractul pentru achiziția a 100 de tramvaie, bani europeni, de 180 milioane de euro. Primul tramvai o să vină în vara lui 2022, vara viitoare”, a spus primarul general. Predecesoarea sa, Gabriela Firea, încercase să atribuie acest contract turcilor de la Durmazlar, așa cum a dezvălui Club Feroviar la vremea respectivă, însă atât Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și Curtea de Apel București au dat dreptate reprezentanților uzinei arădene deținute de omul de afaceri Valer Blidar.

Nicușor Dan spune că a angajat avocați pentru a analiza decizia instanței

Când a venit însă vorba de tramvaiele de 18 metri pe care ar trebui să le livreze o altă companie cu capital românesc, respectiv Electroputere VFU Pașcani, primarul general nu s-a mai arătat atât de ”prietenos” cu mediul de afaceri autohton.

„Dincolo de licitațiile eșuate ale fostei conduceri, s-a văzut și principiul <Hai să facem ca să vadă lumea că facem>. Am moştenit această licitaţie, sper, sunt complicaţii juridice aici, sper să nu fim obligaţi de instanţă să le achiziţionăm, pentru că, aşa cum am spus, sunt şi prea mici şi prea scumpe pentru ce îi trebuie Bucureştiului”, a spus Nicușor Dan.

La sesiunea de întrebări și răspunsuri, reporterul Club Feroviar a vrut să afle detalii despre această achiziție, mai exact cum ar putea fi „ocolită” o decizie definitivă a unei instanțe de judecată din România. „Avem contract cu o firmă de avocatură, iar analiza hotărârii Curții de Apel e făcută în aceste zile. STB nu a justificat suficient de ce trebuia să facă această achiziție”, a răspuns sec primarul, fără a intra în alte detalii.

Curtea de Apel București a tranșat definitiv disputa

tramvaiele Electroputere VFU Pașcani Curtea de Apel București suspendă activitateaLa finele lunii aprilie, Curtea de Apel București a decis definitiv că Societatea de Transport București trebuie să cumpere tramvaiele Electroputere VFU Pașcani, companie care a câștigat anul trecut licitația organizată de societatea de transport de suprafață din Capitală.

„Tip soluție: Respingere recurs. Soluția pe scurt: Respinge plângerea, ca nefondată. Definitivă. Pronunţată azi, 20 aprilie 2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotarâre  969/2021  20.04.2021”, se arăta în decizia Curții de Apel București, așa cum a apărut ea pe portalul instanțelor de judecată din România.

Contractul pentru tramvaiele de 18 m, anulat pe 31 decembrie

licitația de tramvaie de 18 m tramvai nou în BucureștiPe 31 iulie 2020, Electroputere VFU asociată cu Reloc SA a câștigat licitația de furnizare a 40 de tramvaie, cu posibilitatea de achiziție a încă 60 de tramvaie de 18 metri, organizată de STB SA.

Însă pe 31 decembrie 2020, când toată lumea se pregătea de revelion, s-a dat o lovitură de teatru: licitația a fost anulată de directorul general al STB de la vremea respectivă, Mihai Petcu. Decizia de anulare a licitației, luată în ultima zi a anului trecut, la ora 16,30, a fost ținută la secret atât de Primărie, cât și de conducerea STB, ea fiind dezvăluită de Club Feroviar.

Apoi, la finele lunii februarie 2021, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis contestația depusă de Electroputere VFU Pașcani și a dispus reluarea procedurii. „Admite contestația și dispune remedierea” – aceasta este concluzia Deciziei nr. 359 pronunțată de Completul C5 al CNSC vineri, 19 februarie 2021, în Dosarul nr. 75, în care contestatar este Electroputere VFU Pașcani, iar autoritatea contractantă – Societatea de Transport București. Mai pe românește, continuarea procedurii înseamnă semnarea contractului pentru tramvaiele de la Electroputere VFU Pașcani.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole