vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Constantin Axinia dă în judecată CFR SA și MT. Precedentele Răzvan Cuc și Iosif Szentes

Fostul director general al CFR SA Constantin Axinia dă în judecată Compania Națională de Căi Ferate și Ministerul Transporturilor și cere instanței să constate că i-a fost întrerupt nejustificat contractul de mandat. La finele anului trecut, Constantin Axinia a depus mărturie într-un dosar al ministrului de la acea vreme, Răzvan Cuc.

Adrian Bărbulescu

Constantin Axinia dă în judecată Axinia la ieșirea de la DNA Constantin Axinia la DNA Intercity București-Suceava Trenul de Otopeni rezilierea contractului Constantin Axinia la CFR

Pe rolul Tribunalului București se află un dosar în care fostul director general al CNCF CFR SA Constantin Axinia se judecă (în calitate de reclamant) cu CFR SA și cu Ministerul Transporturilor (pârâți). La Secţia a VI-a Civilă este înregistrat dosarul numărul 33274/3/2019, la materia ”Litigii cu profesioniştii”, având ca obiect ”acţiune în constatare constatare caracter nejustificat al revocării mandat”.

Pe 14 octombrie 2019, membrii Consiliului de Administrație al CFR SA au decis revocarea mandatului directorului general al companiei, Constantin Axinia, și readucerea pe această poziție a lui Marius Chiper. Ministrul Transporturilor de la acea vreme, Răzvan Cuc, i-a reproșat lui Constantin Axinia lipsa de acțiune în ceea ce privește restructurarea CNCF CFR SA. Axinia a fost numit director general al CFR SA pe 25 martie. El a mai condus compania în perioada 2006-2007. Apoi, în intervalul ianuarie – octombrie 2009, Constantin Axinia a fost subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor, responsabil cu coordonarea sectorului feroviar.

”Sută la sută voi câștiga procesul. Nu vreau să fie repus în funcția de director general și nici nu solicit despăgubiri, dar în viață trebuie să fii vertical până la capăt. Eu vreau să recunoască faptul că mi-au întrerup contractul nejustificat”, a declarat Constantin Axinia entru Club Feroviar.

Constantin Axinia dă în judecată CFR și MT. L-a ”cântat” și pe Răzvan Cuc la DNA

Nu este pentru prima oară când Constantin Axinia apelează la organele judiciare pentru a-și exprima nemulțumirea față de modul cum a fost demis de la conducerea CFR SA.

Pe 22 octombrie 2019, la o săptămână de la debarcarea sa, Axinia a fost la DNA. Le ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție, Constantin Axinia l-a acuzat pe ministrul pe atunci demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, că i-a impus semnarea contractului privind modernizarea căii ferate dintre Braşov şi Sighişoara.

“Domnul ministru (Răzvan Cuc – n.r.) mi-a zis să semnăm contractul şi i-am zis că nu sunt îndeplinite condiţiile de semnare a contractului Railworks. Dumnealui a zis că, fiind după moţiunea de cenzură şi venind celălalt Guvern, să nu-şi asume rezultatele muncii noastre celălalt Guvern şi trebuie semnat”, a spus Axinia.

Iosif Szentes a dat în judecată CFR Călători și a pierdut

Constantin Axinia nu este singurul director din istoria recentă al unei companii feroviare de stat care atacă în instanță decizia de destituire.

Înaintea sa a făcut acest lucru fostul șef al CFR Călători Iosif Szentes. El a fost director general al CFR Călători între martie 2015 și martie 2018, când a fost înlocuit de Leon Bărbulescu, care la acel moment avea funcția de director Revizii în cadrul societății.

Imediat după destituire, Iosif Szentes s-a angajat la Transferoviar Grup, firmă deținută de omul de afaceri Călin Mitică. O altă firmă a acestuia, Remarul 16 Februarie, beneficiase de contracte cu CFR Călători exact în perioada în care Szentes avea frâiele societății de stat.

Între timp, el a introdus acțiune în justiție și, în mai 2019, a obținut la Tribunalul București o decizie total favorabilă lui. I se recunoștea dreptul de a fi reangajat și de a primi salariile pentru perioada cuprinsă între concediere și reangajarea sa, pe funcția deținută anterior, actualizate.

Câteva luni mai târziu însă, mai exact la începutul lui decembrie, Curtea de Apel București a infirmat decizia Tribunalului București care anula decizia de concediere a fostului director general al CFR Călători.

„Soluția pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că: Respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Respinge cererea intimatului reclamant (Szentes Iosif – n.red.) privind plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată. Definitivă”, se arată e portalul instanțelor de judecată.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole