vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Nume sonore în noul Consiliu de Administrație al CFR SA, printre care și un fost ministru

A fost stabilită componența noului Consiliu de Administrație al CFR SA, compania resposabilă cu administrarea infrastructurii feroviare din România. Din acesta fac parte un fost ministru al Transporturilor, dar și actualul secretar general al ministerului, venit din anturajul primarului Emil Boc.

Adrian Bărbulescu

Consiliu de Administrație al CFR rectificare bugetară consilier la Ministerul Transporturilor secretar general la Ministerul Transporturilor Ludovic Orban revine la Ministerul Transporturilor secretar de stat pe domeniul feroviar Mircea Florin Biban

Cei cinci membri ai noului CA al Companiei Naționale de Căi Ferate sunt următorii: Dan Marian Costescu, Mihaela Mocanu, Laura Diana Gîrlă, Gabriel Popa și Ștefania Ferencz. Să-i luăm pe rând.

Dan Costescu, în noul Consiliu de Administrație al CFR SA

Dan Marian Costescu a absolvit în 1993 Universitatea Politehnica Bucureşti.  În cadrul Registrului Feroviar Român, a fost şef departament Optimizarea Sistemelor (1993-1996) şi şef laborator Dinamica Rulării (1996-1997).

A reprezentat CFR în Comitetul Director B12, din cadrul European Railway Research Institute, Olanda (1995-2001). A fost, pe rând, director executiv al Autorităţii Feroviare Române (1998-2000), director fondator al Centrului de testare şi cercetare feroviară (2001-2003) şi director Afaceri Internaţionale în compania Karsdorfer Eisenbahn GmbH (2002-2004), preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al companiei Romvag SA Caracal (2002-2004), director general al Sistematic Engineering (2004-2015).  Pe 2 martie 2015, a fost numit director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA. Apoi, Dan Costescu a fost ministru al Transporturilor în Guvernul condus de Dacian Cioloș, în perioada 17 noiembrie 2015 – 7 iulie 2016.

Surse din cadrul Ministerului Transporturilor au declarat pentru Club Feroviar că, la următoarea ședință, Dan Costescu va fi ales președinte al CA al CFR SA.

Doi directori din minister, în CA

Mihaela Mocanu este licenţiată în Căi Ferate, Drumuri şi Poduri (cu masterat în Hidrotehnică) şi în Economie (Comerţ). Ea a lucrat, din anul 2000, la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), transformată ulterior în Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). De-a lungul timpului, ea a fost membru în consiliile de administrație de la CNAIR, Tarom și Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galați. De asemenea, Mihaela Mocanu a fost și consilierul personal al fostului ministru al Transporturilor Răzvan Cuc.

Laura Diana Gîrlă este directorul Direcției Economice a Ministerului Transporturilor. Ea a mai făcut parte din Consiliul de Administrație al CNAIR.

Gabriel Popa, doctor inginer la Politehnică

Gabriel Popa a absolivit Institutul Politehnic București în 1985, iar în 1994 și-a susținut teza de doctorat, devenind doctor inginer, potrivit CV-ului său.

În perioada 1985-1988 a lucrat ca inginer la Căile Ferate Române, unde s-a ocupat de urmărirea şi realizarea activităţilor de reparaţii şi întreţinere a locomotivelor electrice. Apoi, până în 1990, a fost cercetător științific la Institutul de Cercetări şi Proiectări în Tehnica Transporturilor. Tot în 1988, a devenit cadru didactic asociat la Universitatea Politehnica din Bucureşti, Facultatea de Transporturi, Catedra Material Rulant de Cale Ferată. În prezent, este profesor universitar la aceeași catedră.

Ștefania Ferencz, o apropiată a lui Emil Boc

Cel de-al cincilea membru al Consiliului de Administrație al CFR SA este Ștefania Ferencz, de profesie avocat. Ea a fost numită secretar general al Ministerului Transporturilor la scurt timp după ce PNL a preluat guvernarea.

Ștefania Ferencz a fost consilieră și șefa de cabinet a premierului Emil Boc. În perioada 2000-2004, când Emil Boc era deputat, a fost șefa de cabinet a acestuia. Înainte de a-l însoți pe Emil Boc la București în 2008, în momentul în care a acesta fost numit premier, Ștefania Ferencz ocupa la Primăria Cluj-Napoca funcția de șef al Direcției Patrimoniului Municipiului și Evidența Proprietății. Ștefania Ferencz a trecut, de-a lungul carierei sale, prin mai multe funcții publice influente.

După demisia lui Emil Boc din funcția de premier, în februarie 2012,  Ferencz era numită secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat. Între timp, a devenit membru în Consiliul de Administrație al E.On Gaz, membru în Consiliul de Supraveghere al Contragarantare SA, unde acționar este Statul român, și membru în Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări al Eximbank.

Tot în 2012, ea este numită comisar în Comisia Națională a Valorilor Mobiliare.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole