vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Conductorul internat la Suceava, testat COVID, conform protocolului

Conducerea CFR Călători spune că persoana angajată CFR Călători, testată împotriva COVID la Spitalul Județean Suceava, ar fi fost internată pentru motive de sănătate și că testarea s-a făcut conform protocolului.

Doru Cireașă

Foto generic: Conductor tren

După ce o publicație locală din Suceava a transmis faptul că un conductor de tren a fost internat la Spitalul Județean Suceava și că a fost testat împotriva COVID – 19, CFR Călători a făcut precizări într-un drept la replică trimis publicației respective.

Cazul a fost prezentate marți și de Club Feroviar. Ceea ce a deranjat CFR Călători au fost temerile jurnaliștilor de la publicația suceveană conform cărora siguranța colegilor conductorului de tren și a călătorilor au fost periclitate.

Conductorul a fost testat conform protocolului

Redăm informațiile din dreptul la replică:

  • Informaţiile (…) sunt doar supoziţii: “un număr important de colegi vor trebui să intre în autoizolare, în special cei cu care a intrat în contact direct. Nu se știe ce se va întâmpla cu călătorii din trenurile pe care și-a desfășurat activitatea angajatul feroviar. Asta înseamnă că virusul s-a răspândit către un număr de persoane greu de precizat” – au creat panică în rândul angajaţilor CFR Călători.
  • Conductorul de tren a fost internat în spital urmare unor motive de sănătate, iar în conformitate cu protocoalele în vigoare, a trebuit să fie testat pentru Covid-19, nefiind confirmat pozitiv până la acest moment.

Trebuie precizat că, din informațiile noastre, nu toate persoanele care se internează într-un spital cu motive de sănătate sunt testate contra COVID-19.

Cine este testat prioritar împotriva COVID- 19

Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare si externare, publicat acum o săptămână de către Institutul Național de Sănătate Publică stabilește următoarea ordine a celor testați și componență a grupului testat:

  • Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională;
  • Contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate;
  • Personal medico-sanitar simptomatic;
  • Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
  • Cazuri de SARI (infecție respiratorie acută severă) fără altă etiologie, din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele;
  • Persoane instituționalizate simptomatice
  • Pacienți înainte de procedura de transplant (asimptomatici) și donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare

Întrebați marți, oficiali ieșeni ai CFR Călători au spus că persoana respectivă s-a prezentat la spital cu simptome de răceală și ca urmare a acestora a fost testat. „S-a speriat ca orice român”, explicau ei. Rezultatele urmau să fie aflate marți.

Sindicatele sunt nemulțumite

Sindicatele din domeniul feroviar au nemulțumiri privind gradul în acre sunt protejați angajații societăților de cale ferată. „Nemulțumiri sunt, discuții au fost doar privind reducerea programului personalului la patru zile , nu alta. Nemulțumirea este ca există o lipsă acută de dezinfectanți și că ar fi trebuit să existe aceștia astfel încât atunci când se schimbă personalul să se dezinfecteze. S-au luat măsuri ca cei care pot lucra de acasă să stea acasă, să îi rotească. Cei mai expuși sunt cei în contact direct, conductorii de tren,  șefii de tren, ei au redus trenuri, călătorii sunt așezați pe locuri ca la șah, dar dacă le ia la controlat biletele fără mănuși fără mască e dificil”, spune Iulian Mănestcu, lider sindical.

CFR Călători a dat dispoziție de a se purta mănuși și măști încă dinainte de a se intra în scenariul trei (acum ne găsim în scenariul 4 – n.red.). Fiecare regională în parte a avut sarcina să cumpere pentru personalul propriu astfel de echipamente și substanțe. Dispoziții ale conducerii CFR Călători spun că la bordul trenurilor trebuie să existe kituri de protecție, conținând măști, mănuși , dezinfectanți.

Recomandări ale CE

În urmă cu o săptămâna Comisia Europeană și alte organizații din domeniu au făcut recomandări privind protecția personalului în transporturile feroviare și de altă natură.

Unul dintre elementele importante recomandate de către Comisia Europeană e menținerea igienei potrivite în gări, alături de punctele importante în fluxurile de transport.

Pentru a asigura securitatea lucrătorilor din transport, sunt necesare, de asemenea, măsuri de igienă îmbunătățite și operaționale în aeroporturi, porturi, stații de cale ferată și alte centre de transport terestru”, a comunicat Executivul de la Bruxelles. Atât în transporturile feroviare, cât și în cele terestre au fost stabilite reguli precise.

 

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole