vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Concurență mare pe studiile pentru metroul și trenul urban Cluj

sursa foto: Stiri de Cluj

Nu mai puțin de 21 de firme s-au înscris la licitația pentru realizarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate în vederea construirii metroului şi a trenului metropolitan din Cluj-Napoca.

Informația a fost furnizată marți de către primarului orașului menționat, Emil Boc. “Ne aflăm în faza depunerii ofertelor pentru realizarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate la metrou şi tren metropolitan. 21 de firme s-au înscris şi am prelungit termenul de la 1 iulie pe 30 iulie datorită clarificărilor solicitate de cei interesaţi, pentru a nu exista probleme, pentru a putea asigura echidistanţă, echilibru şi egalitate de tratament tuturor, astfel încât să permitem tuturor să se alinieze la start şi să depună oferte, deoarece este cel mai important proiect al Clujului pentru următorii 20 de ani. (…) Sursele de finanţare pentru metrou şi tren metropolitan sunt europene, naţionale, locale sau private. Suntem eligibili pentru metrou şi tren metropolitan pentru exerciţiul financiar european 2021-2027”, a spus Emil Boc.

Proiectele metroului și al unui tren metropolitan fac obiectul unui acord de asociere semnat în primăvara acestui an cu primăriile a șase comune pe al căror teritoriu se vor implementa proiectele.

Care sunt etapele proiectului

Potrivit primarului, proiectul va fi realizat în două etape. “În această fază va fi implementat un sistem de transport rapid care va acoperi întregul coridor feroviar cuprins între halta Nădăşelu şi staţia de la Bonţida, pe o lungime de aproximativ 43 de km. Punctele de oprire actuale vor rămâne aceleaşi şi se propune adăugarea unor noi staţii de oprire în zonele: Baciu, Tetarom pe str. Tăietura Turcului şi la podul Ira pe str. Aurel Vlaicu. Pentru fiecare punct de oprire se vor analiza facilităţile disponibile pentru călători: bănci, zone de aşteptare, toalete, puncte de procurare a biletelor (automate/case). De asemenea, se va analiza disponibilitatea parcărilor de mici dimensiuni şi se va realiza conectivitatea cu transportul public local la fiecare punct de oprire”, a mai spus Emil Boc.

În a doua etapă va fi realizat metroul. “Proiectul va avea două părţi. În prima parte se va realiza legătura dintre comuna Floreşti şi Podul Ira pe următorul traseu propus: zona de sud a comunei Floreşti – viitorul spital regional de urgenţă – centrul comercial Vivo – cartierul Mănăştur – centrul oraşului Cluj-Napoca şi zona de est a oraşului, respectiv zona Aurel Vlaicu/Podul Ira. Pentru zona din afara oraşului se va studia posibilitatea realizării metroului suprateran, iar de la intrarea în Cluj-Napoca acesta urmând a fi realizat în subteran. A doua etapă a realizării metroului vizează crearea legăturii dintre comunele Floreşti şi Gilău”, a explicat primarul.

Dispute la nivel local

Deși pare a fi un proiect asupra căruia la nivel local există unanimitate, realizarea metroului Cluj a dus la naștere la dispute și acuze. Aceasta cu toate că toți clujenii susțin proiectele, iar traficul de suprafață este nesatisfăcător. Disputele privesc însă lipsa de corelare dintre metrou și trenul metropolitan, confuziile dintre concepte ți absența elementelor clare din proiecte. Unele dintre ultimele săgeți spre primar pe aceste teme au fost trase de deputatul PSD, Horia Nasra.

Proiectul este blocat de poveștile primarului Emil Boc, spune politicianul.

„În ultimele 13-14 luni, de când a anunțat că sprijină introducerea metroului în Cluj, i-am solicitat primarului Boc să ia în serios proiectul. Declarațiile și acțiunile sale nu dovedesc asta! În primul rând, a realizat voit sau nu, o confuzie generală între proiectele `metrou` și `tren metropolitan`, ba unind cele două proiecte, ba prezentându-le sumar separat, în condițiile în care proiectul trenului metropolitan este deja în lucru, de exemplu stațiile Baciu și Tetarom 1 (zona Hoia) fiind deja incluse în proiectul `Electrificarea și reabilitarea liniei CF Cluj – Oradea – Episcopia Bihor`, care se află în etapa de actualizare a studiului de fezabilitate, etapă premergătoare lansării procedurii de licitație pentru proiectare și execuție lucrări.Prin urmare, cei din primăria municipiului Cluj-Napoca încearcă un proiect struțo-cămilă metrou-tren metropolitan, folosindu-se practic de un proiect al CNCF CFR SA: `Electrificarea și reabilitarea liniei CF Cluj – Oradea – Episcopia Bihor”, afirmă deputatul.

„Sper ca studiul de pre-fezabilitate să nu fie un alt glonț orb, având în vedere că primăria și Boc sunt campionii studiilor de fezabilitate neconcretizate și să urmeze pașii pe care i-am solicitat în urmă cu un an:  organizarea unei `Comisii speciale pentru proiectul introducerii metroului în Cluj` pentru a colecta informaţii şi pentru a cunoaşte experienţa altor proiecte similare – Metro de Bilbao, Metropolitana di Brescia, Metropolitana di Catania, Métro de Lausanne, Métro de Lille şi Métro de Rennes, apoi organizarea unor dezbateri care să clarifice posibilele puncte gri ale proiectului”, spune șeful PSD Cluj, Horia Nasra.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole