vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Concedieri la Calea Ferată din Moldova. Salariile nu s-au mai plătit de trei luni de zile

În următoarea lună vor avea loc concedieri la Calea Ferată din Moldova. Conducerea CFM susține că pandemia a afectat mult veniturile întreprinderii, fiind anulate toate cursele internaționale, fapt care a impus diminuarea drastică a cheltuielilor.

concedieri la Calea Ferată din Moldova majorări de salarii la CFM Sindicaliștii de la CFM Feroviarii din Republica Moldova

Peste 250 de persoane care lucrează la Î.S. Calea Ferată din Moldova vor fi concediate în următoarea lună.

Federaţia Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova susține că despre reduceri de cadre se știa încă din toamnă și acuză statul că nu a intervenit cu un ajutor financiar. Sub protecția anonimatului, mai mulți angajați ai CFM s-au plâns la ziarul „Vocea poporului” că nu și-au ridicat salariile încă din luna octombrie. „Am un salariu puțin peste două mii de lei (n.red. – moldovenești, echivalentul a aproximativ 455 de lei românești), pe care nu l-am primit din luna octombrie. Sunt divorțat și am la întreținere doi copii, dintre care fata este în anul I la un colegiu din Capitală. Nu mă întrebați cum mă descurc, că nici eu nu știu”, spune un angajat al CFM din raionul Basarabeasca.

Concedieri la CFM. Ce spune administrația

Miron Găgăuz, director adjunct al companiei feroviare a declarat că, pentru a reduce numărul de angajați la întreprindere, în decembrie a fost creată o comisie și 258 de persoane care deserveau trenurile de călători vor fi concediate.

Astfel, compania va tăia din numărul de conductori, șefi de tren, femei de serviciu și alți angajați. Pandemia este motivul de bază care a dus la scăderea drastică a veniturilor instituției, mai spune Miron Gă­găuz.

”Calea Ferată nu are bani pen­tru salarii. Pe luna octombrie, nu au primit încă leafa cinci filiale din 38. Nu mai vorbesc de noiembrie și alte luni. Muncitorii nu au cu ce-și hrăni copiii. S-au schimbat multe. Ucraina a redirecționat transportul de tranzit prin Ismail. Ne înconjoară și Rusia. Tranzitul pe care îl aveam înainte, 2-3 trenuri pe zi, acum nu avem săptămâni întregi nici un tren”, susține Ion Zaporojan, președintele Federaţiei Sindicale a Feroviarilor din Moldova.

Și Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat acum câteva zile că cere audierea conducerii Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova și cea a Agenției Proprietății Publice, pentru a discuta despre restanțele salariale și concedierea în masă a angajaților de la întreprindere. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole