vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Lucian Bode explică ce a făcut pentru combaterea coronavirusului în domeniul feroviar

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a prezentat marți seara ce măsuri s-au luat pentru combaterea coronavirusului în domeniul feroviar.

combaterea coronavirusului în domeniul feroviar Statutul personalului feroviar

În ultimele zile, ministrul Lucian Bode și responsabilii din minister, alături de conducerea unităților din subordine au inițiat și aplicat o serie de măsuri menite a reduce efectele generate de criza noului coronavirus COVID-19 precum și pentru sprijinirea companiilor ce activează în industria transporturilor din România.

Combaterea coronavirusului în domeniul feroviar. Acțiuni întreprinse de Metrorex

Ministerul Transporturilor a dat publicității un comunicat de presă prin care prezintă, printre altele, ce s-a făcut în domeniul feroviar pentru limitarea efectelor epidemiei. La nivelul Metrorex situația stă în felul următor:

  • Metrorex a instituit în toate stațiile sale plata cu cardurile, direct la turnichete, astfel se evită contactul direct cu angajatul;
  • Sunt în circulație toate trenurile și două trenuri sunt permanent în rezervă caldă;
  • Timpii de parcurs sunt reduși la minimum;
  • S-a luat decizia ca trenurile să nu ajungă simultan (dus-întors) în stații;
  • Se dezinfectează în mod obligatoriu toate elementele de contact ale trenurilor Metrorex (butoane contact, bare de sprijin, scaune). Trenurile sunt dezinfectate ori de cate ori permite staționarea în depouri.

Combaterea coronavirusului în domeniul feroviar. Măsurile luate de CFR Călători

În ce privește operatorul feroviar de stat CFR Călători, măsurile luate sunt următoarele:

  • CFR Călători a suspendat temporar circulația unor trenuri în trafic intern (44 de trenuri) și internațional cu respectarea posibilității de mobilitate a cetățenilor;
  • CFR Călători a suspendat temporar unele trenuri care aveau drept scop transportul elevilor de la domiciliu la centrele școlare, pe durata suspendării cursurilor de către Ministerul Educației și Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență;
  • CFR Călători monitorizează atent gradul de ocupare a trenurilor pe rutele interne, în condițiile în care mai multe companii/societăți au anunțat program redus sau munca de la domiciliu pentru angajații lor. În aceste condiții este posibilă suspendarea unor trenuri de navetă. Orice modificare în graficul de circulație a trenurilor va fi anunțată public in cel mai scurt timp de la luarea deciziei;
  • CFR Călători a suspendat temporar trenurile internaționale spre Moldova, Bulgaria, Ucraina si Ungaria, având în vedere faptul că anumite puncte de frontieră s-au închis, în acord cu administrațiile feroviare din alte țări vecine. În urma deciziei Ungariei de a-și închide granițele pentru cetățenii de altă naționalitate decât cea maghiară, CFR Călători a suspendat temporar circulația trenurilor în trafic internațional care fac legătura între România și Ungaria.

Prin frontiera de stat Curtici circulă zilnic un număr de 10 trenuri (dus-întors). CFR Călători a suspendat temporar circulația următoarelor trenuri:

o             72/ 73 București Nord – Budapesta și retur. În trafic intern, trenul circulă pe relația București Nord – Timișoara Nord și retur. Trenul 72 își va modifica ora de plecare din stația București Nord.

o             74/ 75 Brașov – Budapesta și retur. Trenul circulă până la Arad și retur

o             78/ 79 Timișoara Nord – Budapesta și retur se suspendă pe toată distanța

o             346 București Nord – Budapesta – Viena (IR Dacia) se suspendă pe toata distanța

o             347 Viena- Budapesta – București Nord circulă numai pe distanța Arad – București

o             472 București Nord – Budapesta circulă numai până la Arad

o             473 Budapesta – București se suspendă pe toata distanța

  • Cu toate că trenurile pe rute externe sunt suspendate temporar, măsurile de suspendare sunt luate în așa fel încât să asigure în continuare nevoia de deplasare a cetățenilor între orașele importante din România;
  • Anumite garnituri au fost lăsate sa circule doar in trafic intern, altele au fost comasate sau parcursul anumitor trenuri a fost prelungit pentru ca să acopere nevoia de mobilitate.

Mesajul ministrului Lucian Bode

Ministrul Lucian Bode a adresat și un mesaj către români, în contextul extinderii epidemiei cu noul coronavirus.

“Românii trebuie să știe că, în această perioadă dificilă, Guvernul României ia cele mai bune măsuri pentru prevenirea și combaterea noului virus coronavirus (Covid-19). La nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor am cerut urgent implementarea Hotărârilor Comandamentului Național pentru  Situații Speciale de Urgență (CNSSU) și o monitorizare activă a tuturor evoluțiilor pentru a putea aplica cu celeritate măsurile necesare. Cu ajutorul colegilor noștri de la Ministerul Afacerilor Externe și al ambasadelor României din Uniunea Europeană suntem într-un dialog permanent cu omologii mei din spațiul comunitar pentru ca problemele cu care se confruntă acum transportatorii români să fie cât mai repede rezolvate. Eforturile pe care fiecare dintre noi le facem zi de zi au dus deja la deblocarea unor situații care puteau afecta în mod ireversibil operatorii români de transport. Toate problemele cu care ne confruntăm le voi ridica de fiecare dată, când am ocazia, în discuțiile pe care le am cu omologii din UE și voi cere ca în spațiul comunitar toate acțiunile noastre să aibă coerența necesară pentru ca efectele crizei generate de noul coronavirus să aibă un impact cât mai scăzut asupra activității operatorilor de transport români”, a spus ministrul Lucian Bode.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole