vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Railway PRO Forum-CFR SA: „Calea ferata are nevoie de un avantaj competitiv pentru a migra catre profit”

Marius Chiper_!cid_03a2d166-86b3-4fd4-81fd-b82c4abb5b9f”În prezent, în România, transportul terestru de călători se realizează în proporție de 82,2% cu autoturismele, 12,9% cu autobuze și doar 4,9% pe calea ferată. Transportul rutier de marfă are o cotă de piață de 76,3% în timp ce doar 18,5% din volumul de marfă se transportă pe calea ferată. Astfel, transportul feroviar a devenit un mod de transport de importanţă minoră la nivel naţional”, a precizat Marius Chiper, director general al CFR SA, cu ocazia participării la Forumul Railway PRO pentru Tehnologii și Servicii, organizat de către Club Feroviar și Railway PRO alături de Asociația Industriei Feroviare din România (AIF), la Arad, în perioada 5-6 aprilie.

”Transportul feroviar generează, în raport cu alte moduri de transport, cele mai mici costuri externe. De exemplu in România, costurile externe ale transporturilor auto sunt preluate de către stat, fapt care generează un dezavantaj competitiv al transportului feroviar în raport cu acest mod  de transport”, a subliniat Marius Chiper.

O analiză comparativă privind costurile externe, efectuată de către CFR SA, arată că dacă s-ar realiza transferul modal de la transportul rutier la cel feroviar, în proporție de 10%, acest lucru ar putea genera o economie anuală de 1% din PIB.

Raportul dintre transportul rutier și cel feroviar, privind costurile de utilizare a infrastructurii, este de 20 la 1, ceea ce situează transportul feroviar într-un dezavantaj competitiv.

Raportul dintre transportul feroviar şi cel rutier, privind fondurile publice alocate pentru infrastructurile de transport, este de 1 la 10, ultima cifră fiind pentru transportul rutier, fapt care de asemenea dezavantajează din punct de vedere competitiv transportul pe calea ferată.

Subvenționarea este necesară pentru a compensa dezavatajele competitive generate artificial dar și pentru a compensa distorsiunile existente pe piața transporturilor. Declinul transportului feroviar este generat în principal de mediul concurenţial inechitabil de pe piaţa transporturilor, arată analiza CFR SA.

Astfel, se impune ca fiind necesară echilibrarea mediului competiţional pe piaţa transporturilor terestre ca o pre-condiţie pentru sincronizarea cu politica Uniunii Europene în domeniul transporturilor. Aceasta ar fi una din din acțiunile menite să reducă dezavatajul competițional față de transportul feroviar.

Pentru restabilirea unui mediu competiţional echitabil în transportul terestru trebuie acţionat pe două direcţii astfel, este nevoie de echilibrarea finanţării publice precum și de echilibrarea distribuirii costurilor de operare pentru modurile de transport terestru.

”Este nevoie de crearea unor mecanisme care să taxeze transportul auto la fel cum este taxat transportul feroviar și este de asemenea nevoie de crearea unui alt mecanism competițional de subvenționare a transportului pe calea ferată, iar subvenţia trebuie dimensionată astfel încât să acopere integral costurile administratorului infrastructurii feroviare”,  a precizat Marius Chiper.

”Dacă aplicăm acest plan de acțiune și ne concentrăm activitatea pentru a regla decalajele dintre cele două moduri de transport, putem ajunge să avem un transport feroviar care să se auto-susțină, financiar și chiar să ajungă pe profit”, a adăugat directorul general al CFR SA.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole