vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

CFR Marfa: Transportul intermodal are nevoie de investitii

“Desi se confrunta cu mari provocari, transportul intermodal din Romania este o oportunitate pentru dezvoltarea viitoare a sistemului de transport de marfa. In prezent, traficul intermodal reprezinta 5% din totalul marfurilor transportate de CFR Marfa, iar din acest total, 2% reprezinta traficul derulat prin terminalele CFR Marfa,” a declarat Mihai Manole, Director Operatiuni Material Rulant, in cadrul CFR Marfa, cu ocazia Conferintei pentru Infrastructura, organizata in Alba Iulia, de Club Feroviar si Asociatia Industriei Feroviare din Romania, in perioada 14-15 martie 2018.
La nivel national, pe segmentul de transport de marfa, transportul rutier are o cota de 61%, in timp ce transportul feroviar are o cota de 14,8%, din care CFR Marfa detine o cota de 6,8% si operatorii feroviari privati, aprox. 8%.
Terminalele sunt vitale transportului intermodal, iar la nivel national, reteaua acestora este extinsa, insa, din cauza cererilor scazute si a conditiilor ce duc la aceasta situatie, sunt functionale doar patru terminale intermodale, precizeaza Manole.
Conform CFR Marfa, exista o serie de probleme cu care se confrunta dezvoltarea transportului intermodal. Una din acestea vizeaza durata mare de transport pe calea ferata, in raport cu cel rutier, cauzele acestei situatii tinand de lucrarile de reabilitarea a infrastructurii feroviare pe sectiunile implicate, dar si de intarzieri in procesul de transfer, manipulare, grupare si expediere a containerelor din terminale.
De asemenea, “lipsa subventiilor si a investitiilor in infrastructura terminalelor existente si a conexiunilor aferente acestora pentru a fi utilizate in mod eficient si la capacitate maxima, reprezinta o alta problema. Reabilitatea terminalelor presupune modernizarea cladirilor, a platformelor de depozitare a UTI (unitati de transport intermodal), modernizarea cailor de rulare a macaralelor, a cailor de acces in terminal si a altor facilitati, precum si dotarea terminalelor cu utilaje si echipamente moderne, dar si utilizarea tehnologiilor care au o contributie importanta in procesul activitatilor din terminale,” a explicat Mihai Manole.
Aceste probleme au efecte semnificative asupra transportui feroviar de marfa, ducand la diminuarea activitatii si cresterea traficului rutier, la fragmentarea pietei de transport feroviar si reducerea activitatii din piata traditionala a transportului containerizat.
Este de precizat incurajarea transportului RO-LA, pentru care, din octombrie 2017, Guvernul Romaniei a anuntat alocarea a 10 milioane de lei in sprijinirea demararii programului RO-LA. In acest sens, in februarie, Ministerul Transporturilor, CFR Marfa, CFR SA si CFR Calatori au pus in circulatie un tren-pilot de tip RO-LA pe ruta Terminal Curtici – Simeria – Petrosani – Craiova. Trenul incarcat cu 8 camioane a parcurs intreaga distanta in mai putin de 12 ore.
Pentru dezvoltarea acestui tip de transport, CFR Marfa a depus la inceputul acestui an un dosar de solicitant pentru obtinerea finantarii nerambursabile din Fondul pentru Mediu, in cadrul Programului RO-LA. In prezent, CFR Marfa detine 160 de vagoane destinate transportului RO-LA (vagoane seria Saadkmss), insa doar 44 sunt in functionare, restul fiind scadente la mentenanta.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole