vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

CFR închiriază 66 de linii cu prețuri de la 2.000 lei pe an

Gestionarul infrastructurii feroviare a scos la licitație prin Bursa Română de Mărfuri închirierea a 66 de linii neinteroperabile. Este vorba de cinci secții pe raza Regionalei București, 11 secții la Craiova, 16 secții la Timișoara, nouă secții la Cluj, șapte secții la Brașov, nouă secții la Iași, cinci secții la Galați și patru la Constanța.

Doru Cireașă

 

sursa foto: linia515.wordpress.com

CFR SA caută companii care să închirieze pe patru ani un număr de 66 de secții neinteroperabile distribuite în toate regionalele CFR din țară.  Este vorba de cinci secții pe raza Regionalei București, 11 secții la Craiova, 16 secții la Timișoara, nouă secții la Cluj, șapte secții la Brașov, nouă secții la Iași, cinci secții la Galați și patru la Constanța.

Durata contractului de închiriere este de patru ani, iar procedura licitației se va desfășura in data de 25 februarie, ora 10.00. Doritorii trebuie să fie persoane juridice române și să aibă calitatea de operatori de transport feroviari licențiați.

Tariful cerut de CFR SA, de la care va porni licitaia începe cu 2.000 de lei pe an fără TVA. Este vorba de linii precum Hațeg – Subcetate, Jimbolia – Lovrin, Șelimbăr – Cisnădie, Medgidia – Negru Vodă, etc.

Cele mai scumpe linii sunt Ploiești Vest – Târgoviște Nord – Pietroșița (477.000 lei pe an, fără TVA), Simeria – Pestiș și Simeria – Hunedoara, la 419.500 lei, Argeșelu – Câmpulung – Golești la 358.500 lei pe an. Garanția de participare este de 10% și la aceasta se adaugă o alta bursieră, mai mică.

Contractul de activitate al CFR SA, aprobat în 2016 și valabil pentru 2016 – 2020 spune că „în cazul închirierii, în condiţiile legii, a secţiilor feroviare neinteroperabile de circulaţie, pachetul minim social aferent acestor secţii, va fi preluat de operatorul de transport feroviar implicat, cu plata corespunzătoare a compensaţiei de la bugetul de stat, conform prevederilor legale în vigoare”.

Linii cu probleme

Unele linii dintre cele scoase pentru închiriere sunt închise. Spre exemplu, este cazul liniei 803 Medgidia  – Negru Vodă. Circulația pe secția de cale ferată 803 Medgidia-Negru Vodă a fost sistată în toamna anului 2012. Până în 2006, pe această secție au circulat patru-cinci perechi de trenuri pe zi, compuse dintr-o locomotivă Diesel și trei-patru vagoane. Apoi, trenurile clasice au fost înlocuite de automotoare Malaxa tip 900 și uneori și tip 700. Cu locomotiva Diesel, viteza maximă pe anumite porțiuni era de 100 km/oră, iar cu automotorul de 80 km/oră. Timpul de parcurs era de o oră și 20 de minute. La începutul anilor 2000, CFR Călători a introdus, în compunerea trenurilor București – Constanța – Mangalia, două vagoane de Varna, care erau detașate, respectiv atașate la Medgidia, însă ruta nu a avut prea mulți mușterii, așa că a fost desființată.

Acum, CFR SA vrea să modernizeze linia cu bani europeni, în special pentru traficul de marfă, în condițiile în care conectivitatea feroviară dintre România și Bulgaria este extrem de deficitară. Dacă însă linia va fi modernizată și electrificată, atunci ea va deveni atractivă și pentru traficul de călători și am putea vedea din nou trenuri în gara din Negru Vodă.

O altă linie problemă este Dornești Putna repornită în 2018 cu trenuri ale CFR Călători. Potrivit publicației online dedicată acestei rute, anume linia515.wordpress.com. aceasta a mai fost închiriată la Ferotrans TFI in 2010 și la Fulger Transport Urban Rapid de Călători SRL in 2013. Ultima firmă nu a semnat contractul și a pierdut secția. Tentativele de închiriere au început de prin 2010, iar în 2018 s-a renunțat la aceasta metodă. „Acum in 2020  se reîncearcă închirierea secțiilor de cale ferată, însă la prețuri reduse chiar la jumătate”, spune publicația.

Aceasta a socotit că chiria cerută în prezent, respectiv 65.500 lei pe an, este la jumătate din cea cerută anul trecut la licitații (125.000 lei). Totodată este  dublă față de cea din 2013 (32.700 lei).

Anunțul CFR SA privind liniile de inchiriat este disponibil aici

 

 

 

 

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole