vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

CFR Călători bagă în corzi CFR Electrificare. Pericol de faliment (II)

Din ce în ce mai insistent, conducerea CFR SA presează pentru divizarea filialei subordonate,  Electrificare CFR, într-o parte de furnizare a energiei și o alta de întreținere a rețelei, care să fie înglobată în gestionarul infrastructurii. Este a patra încercare în acest an, fac socoteli sindicaliștii. Procesul de-abia a fost inițiat. Urmează o reformă substanțială a pieței de energie pentru zona feroviară, cu atât mai mult cu cât o Directivă și două Regulamente europene impun reforma sistemului până la finele anului viitor. Club Feroviar prezintă marți a doua parte a analizei.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Tinmar, ”furnizor de energie feroviară al Casei Regale”

Desigur, titlul este o metaforă, însă zugrăvește puterea acestei companii de livare a energiei electrice entităților de stat. În doar cinci ani, Tinmar a înregistrat o creștere de zece ori a veniturilor, de la 200,5 milioane lei (pierdere de 4,12 milioane lei, 10 angajați), la 2,46 miliarde lei în 2019 (profit 71 milioane lei și 80 de angajați).

Augustin Oancea. Sursa foto: Forbes.ro

De la începutul acestui an, Tinmar a primit zeci de contracte prin licitație sau încredințare directă în valoare totală de sute de milioane de lei de la cele mai diverse entități de stat, cum ar fi spitale, universități, unități militare, regii locale etc. Un contract important,   de peste 70 milioane de lei, a fost acordat de RAJA Constanța la începutul acestui an într-o licitație în care Tinmar i-a învins pe cehii de la CEZ Vânzare.

Grupul este deținut de Augustin Oancea, un om de afaceri discret din Câmpina, judecând după raritatea menționării sale în presă. Totuși, atunci când e pomenit pozitiv, Augustin Oancea e mândru.

„Pe locul 10 al topului celor mai mari antreprenori în energie din Europa Centrală este un român. Este vorba despre Augustin Oancea, un om de afaceri din Câmpina, cu o prezenţă în media extrem de discretă. De la un business de numai 17 mil. euro în 2007, Tinmar a ajuns anul trecut la 718 mil. euro la nivel de grup, comercializând energie pe 20 de pieţe. Kaufland, sud-africanii de la NEPI, Vodafone, ruşii de la Lukoil şi Electrica sunt cei mai mari clienţi ai companiei dezvoltate de omul de afaceri Augustin Oancea.

Dacă majoritatea business-urilor construite în acest domeniu au avut la bază o reţetă destul de simplă, achiziţia de energie hidro la preţuri mai mici decât cele din piaţă şi vânzarea acesteia la preţul corect, Oancea nu a avut niciodată un contract direct cu Hidroelectrica. Compania este activă şi în domeniul comerţului cu produse petroliere şi şi-a anunţat ca obiectiv pentru anul acesta intrarea pe segmentul furnizării de energie pentru consumatorii casnici”, este un articol publicat în Zf.ro la care Oancea face referire pe pagina de internet a companiei sale.

Electrificare, în ghearele ANAF

Viitorul Electrificare CFR SA pare a fi o divizare în două componente, anume o Casă de tranzacționare a energiei și o alta parte care va fi absorbită de CFR SA și care va avea ca obiect de activitate întreținerea rețelei de alimentare. Atât de simplu? Nu, căci sunt multe probleme.

Una dintre acestea este că Electrificare este aproape de a fi executată de către ANAF. Filiala (are deci personalitate juridică și poate fi tratată separat de către Fisc) are datorii la bugetul statului de 101 milioane lei, de plătit cel târziu la 25 octombrie. Unul dintre scenarii este cel de trecere a părții de administrare a liniilor la CFR SA și părăsirea părții de achiziție energie în ghearele Fiscului care probabil o va executa silit pe bunurile deținute.

„Este posibil ca ANAF să vină să pună sechestru, poate au zis că mai bine îi absorbim și rămâne datorie la bugetul statului (…) rămâne în afară partea rentabilă de energie. Sunt convins că ANAF se va îndrepta împotriva a ceea ce rămâne”, spune Nicolae Grigore.

„CFR Electrificare pe partea de furnizare energie merge cu profit, noi am pus problema de ce nu iau tot, dar nu ni s-a dat răspuns. Poate urmează un alt plan în care să ia și furnizarea de energie sau o va lăsa să intre în faliment. Profitul lui Electrificare nu e mai mult de 8-9 milioane lei, iar datoria o va duce în faliment”, adaugă acesta.

Costescu se salvează pe el și bagă Electrificare în corzi

Datoriile sunt confirmate de directorul general Ioan Pintea. Surse din domeniul feroviar dezvăluie alte aspecte. Vinovatul pentru această situație ar fi CFR Călători, companie condusă de fostul ministru al Transporturilor, Dan Costescu.

Dan Costescu, șeful CFR Călători. Datorii imense, neplătite către CFR SA

CFR Călători are de dat 200 de milioane lei către CFR SA ca TUI și alte datorii restante. Neplata acestor bani a făcut ca CFR SA să nu își poată plăti datoriile la CFR Electrificare, dar și la alte filiale ale sale, precum Telecomunicații CFR la care CFR SA trebuie să dea alț 40 milioane lei.

Viitorul sună bine?

Cât privește viitorul Electrificare CFR, Ioan Pintea este optimist. Directorul general spune că divizarea CFR SA a fost o greșeală. „Cum e partea de întreținere a liniilor a aparatelor de cale lucrărilor de artă, a instalații de siguranță. Locul (Electrificare – n.red.) va fi în interiorul companiei, a fost o greșeală când a fost externalizată aceasta activitate de întreținere și reparație a catenarei pentru că ei nu sunt cu nimic mai puțin feroviari decât ceilalți”.

„Vor rămâne, pot să se dezvolte pe piața liberă, să vândă energie pentru oricine, nu doar pentru sistemul feroviar. Va fi o parte profitabilă căci nu va avea cheltuieli, ei acum finanțează din veniturile activitatea de întreținere și reparații, finanțează salarii, ceea ce nu este în regulă”, afirmă Pintea.

Există și voci potrivnice divizării. „Internalizarea activității de reparații nu și-o doresc câteva persoane, dar majoritatea oamenilor, peste 90% și-o doresc, căci nu vor mai avea probleme cu plata salariilor. Ei în sistemul de salarizare au rămas puțin în urmă cu salariile (nivelul acestora) și în plus salariilor lor se vor putea plăti la fel ca la linii, instalații, asta ia o presiune de 130 milioane lei pe an de pe companie. Unii nu doresc pentru că atunci vor fi puși să lucreze după reguli, vor fi controlați”, spune directorul general CFR SA.

Pentru sindicaliști însă există semne de întrebare, unele dintre acestea privind salarizarea personalului. „Sistemul la Electrificare CFR pe 46 de clase la CFR SA pe 25, să vedem cum se face portarea”, spune Nicolae Grigore.

Vasile Șeclăman: Operatorilor privați li se vinde energie scumpă

Operatorii privați salută liberalizarea pieței de energie pentru transportul feroviar. Vasile Șeclăman, președintele Asociației Patronale a Operatorilor Feroviari Privați spune că firmele pe care le reprezintă au fost obligate să cumpere energie scumpă de la Electrificare CFR, fără a putea merge pe piața liberă.

Legislația europeană va obliga însă la ameliorări. „Cu noua Directivă apărută anul trecut și cele două Regulamente, se reglementează din nou piața. Fiecare își poate aduce energie singur de unde vrea, iar CFR e obligat să o distribuie. Noi nu înțelegem de ce CFR SA are voie să ia de la alții, iar noi doar de le Electrificare”, spune el. Cum va funcționa noul sistem. CFR nu mai are dreptul să ia energie pentru restul operatorilor, el trebuie să ia doar un tarif de distribuție să îl publice în anexele declarației de rețea cu formule ce pot fi consultate de oricine, să se poată face calcule. CFR are mascat în TUI și distribuția energiei electrice”, afirmă el. Măsurile trebuie introduse până în decembrie 2021.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole