vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

CFR Călători are puși deoparte vreo 100.000 de euro pentru despăgubirea pasagerilor

Decesul, zilele trecute, al unei persoane într-o garnitură de tren incendiată, ridică întrebarea: sunt călătorii protejați financiar în ipoteza nefericită a unor situații similare? Ce s-ar întâmpla în cazul unui accident feroviar soldat cu zeci de răniți sau decese?

Doru Cireașă

trenul care a luat foc
CFR Călători are puși de-o parte 100.000 de euro pentru despăgubiri

CFR Călători pare a fi nepregătită din punct de vedere financiar în cazul unei tragedii feroviare semnificative, mai grave decât cea de zilele trecute când o garnitură a luat foc în urma unui scurtcircuit pornit de la linia de alimentare. O persoannă a decedat în accident.

Este cert că în cazul unei tragedii soldate cu zeci de răniți sau decese călătorii vor fi despăgubiți. Mai devreme sau mai târziu. Cât de repede însă nu se știe. CFR Călători pare a nu avea prevăzute sumele necesare acordării de despăgubiri.

Ce spune legislația UE

Sub prevederile Uniunii Europene rudele unei victime a unui accident feroviar sunt îndreptățite la o compensație de minimum 21.000 de euro și aceasta în cel mult 15 zile pentru acoperirea necesităților imediate.

Aceasta se prevede în Regulamentul 1371 din 2007. Companiile de cale ferată trebuie obligate să se asigure sau să facă aranjamente similare pentru eventualele lor obligații față de pasageri, în cazul unui accident, spune Regulamentul. Adică operatorii fie trebuie să încheie polițe de asigurare cu societățile de asigurări, fie trebuie să constituie garanții care să acopere volumul transportat.

Acesta a fost asimilat în legislația noastră prin legea 202 din 2006. „Fără a aduce atingere normelor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat și în conformitate cu prevederile articolelor 93,107 și 108 din TFUE, pentru a face dovada că îndeplinește cerințele în materie de asigurare a răspunderii civile, societatea trebuie să fie asigurată în mod corespunzător, conform legii, sau să dispună de garanții adecvate, în condițiile pieței, pentru acoperirea, în conformitate cu legislația internă și internațională, a răspunderii sale civile în caz de accidente, în special în ceea ce privește călătorii, bagajele, mărfurile, poșta și terții. În pofida acestei obligații, se poate ține seama de caracteristicile specifice și de riscurile diferitelor tipuri de servicii, în special pentru operațiunile feroviare cu scop cultural sau de patrimoniu”,spune legea.

Vasile Șeclăman, actual președinte al patronatelor operatorilor privați feroviari,își amintește discuțiile purtate când era membru în Consiliul Concurenței, pe parte feroviară. „ Au fost discuții coordonate de AFER pe asigurări, am discutat și a murit totul. Normal trebuie clar de tot să fie asigurare, e obligație. Legea spune clar că au obligația să asigure, trebuia făcută de mult. Nu știu dacă s-a mai păstrat garanția bancară”, spune el.

CFR Călători are puși deoparte doar vreo 100.000 de euro

Surse apropiate CFR Călători spun că garanția existentă la CFR Călători pentru despăgubiri ar fi în jurul a 100.000 de euro, în funcție de volumul de transport. Sursa menționată spune că suma nu este mică și că nu ar fi probleme, din acest punct de vedere.

Suma ar ajunge pentru despăgubirile minime acordate în cazul a cinci decese, după calculele noastre.

Club Feroviar a dorit să afle zilele trecute, după accidentul soldat cu un deces petrecut în județul Brașov, cum va fi despăgubită familia celui decedat. Are capacitățile necesare CFR Călători și care sunt procedurile de urmat în astfel de cazuri?  Șeful de marketing al CFR Călători, Adrian Vlaicu, nu a putut oferit informații și ne-a sugerat să scriem un e-mail către biroul de presă. În cele două zile scurse, reprezentanții CFR Călători nu au oferit răspuns.

Potrivit unei informații mai vechi oferite de site-ul de asigurări 1asig.ro, singurele asigurări încheiate de companie privesc parcul de material rulant, pus deseori gaj pentru diferite împrumuturi bancare angajate de companie.

Suma mică prevăzută pentru garanții riscă să creeze probleme în cazul unor accidente. Lichiditățile reduse și pierderilor companie fac dificil de obținut sume de ordinul sutelor de mii de euro necesare compensărilor în cazul unui dezastru. Aceasta cel puțin în termenul de 15 zile prevăzut de legislația UE.

Accidentele se înmulțesc

Odată cu deteriorarea stării căii ferate în absența investițiilor, accidentele grave par a se înmulți.

În decembrie 2019, unsprezece persoane au fost rănite în urma unui accident feroviar produs în gara Ploieşti Triaj, unde două trenuri s-au ciocnit. La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje medicale. Unul dintre răniţi are politraumatisme şi a fost preluat de un elicopter SMURD, pentru a fi adus în Capitală. Reprezentanţii CFR Călători au precizat că trenul Regio 5008 Buzău – Bucureşti Nord a fost lovit frontal de un tren de marfă al unui operator privat, garnitura de călători având viteza de 20 de kilometri pe oră în acel moment, întrucât urma să oprească în staţia Ploieşti Triaj.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole