vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

CFR a automatizat în doi ani 27 de treceri la nivel. Mai sunt 4.300

Într-un raport dedicat infrastructurii feroviare, prezentat zilele trecute, Consiliul Feroviar face o analiză a restricțiilor de viteză existente și a situației accidentelor pe calea ferată.

În perioada 2011-2018, conform informaţiilor din rapoartele de activitate ale CFR SA, numărul restricţiilor de viteză a variat, cele mai multe restricţii de viteză fiind înregistrate în anul 2016 şi cele mai puţine în 2015.

Cele mai multe restricţii de viteză au fost înregistrate în anul 2016, fiind afectaţi 992,10 km de cale ferată şi cele mai puţine în 2015, fiind afectaţi 653,93 km de cale ferată. Una dintre explicații este faptul că în anul 2016 circulaţia feroviară a fost afectată de lucrările de modernizare şi reparare ale infrastructurii feroviare, în special pe Coridorul IV.

Din informaţiile furnizate de către Autoritatea de Siguranță Feroviară Română, se observă că, în intervalul 2017-2018, numărul accidentelor a crescut substanţial pe reţeaua de cale ferată închiriată de gestionarii de infrastructură feroviară şi a scăzut pe cea administrată de CFR SA, spune Consiliul Feroviar.

Slaba automatizare a trecerilor la nivel, una dintre cauze

Una dintre cauzele numărului ridicat de accidente feroviare este slaba automatizare a trecerilor de nivel cu calea ferată. În anul 2018, numărul accidentelor feroviare care s-au produs la trecerile de nivel cu calea ferată au reprezentat aproximativ 40% din totalul accidentelor feroviare produse pe întreaga reţea de cale ferată.

În perioada 2016-2018 au fost automatizate doar 27 de treceri de nivel din totalul de circa 6.100, majoritatea trecerilor de cale ferată (4.336) având semnalizare simplă (Crucea Sfântului Andrei).

Lucrări de artă, scadente la reînnoire

Consiliul Feroviar abordează și problema lucrărilor de artă care au termenul de scadenţă la reînnoire depăşit. Subfinanţarea lucrărilor de întreţinere şi reparare a infrastructurii feroviare afectează siguranţa circulaţiei pe calea ferată, spun autorii raportului.

Numărul podurilor cu termenul de scadenţă la reînnoire depăşit a crescut cu 10%, în 2018, faţă de 2016, iar cel al podeţelor cu 7%. În perioada analizată au fost reabilitate trei tuneluri, două aflându-se în curs de reabilitare în 2018, iar 69 aveau termenul de scadenţă la reînnoire depăşit.

Conform administratorului infrastructurii, printre podurile şi tunelurile care au nevoie urgentă de lucrări de reînnoire, dar care nu se află cuprinse în programele de reabilitare, se numără: “Podul Constanţa”, aflat pe linia Bucureşti-Constanţa (aflat în prezent în lucru la CFR  – n.red.), podurile peste Trotuş şi tunelurile Gura Lotrului, Albioara şi Râul Vadului.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole