vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Cel mai mare contract al CFR aduce plângeri penale. Acuzații de amenințare și șantaj

Semnarea celui mai mare contract al CFR din istorie, pentru modernizarea la standarde europene a loturilor 1 și 3 din tronsonul feroviar Brașov-Sighișoara, s-a făcut sub presiune. Chiar și cu câteva ore înainte de oficializarea desemnării constructorului, membri din conducerea CFR SA au fost supuși la amenințări și tentative de șantaj.

contract al CFR

Joia trecută, după patru ani de dispute la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și în instanțe de judecată, CFR SA și asocierea RailWorks (Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98) au semnat contractul de execuție pentru lucrările de modernizare a loturilor 1 și 3 din tronsonul de cale ferată Brașov – Sighișoara, respectiv Brașov – Apața și Cața – Sighișoara, cu o lungime de 86 km. Valoarea lucrărilor este de 2,9 miliarde de lei, cea mai mare din istoria companiei de infrastructură.

Semnarea contractului a devenit posibilă după ce în urmă cu o lună Curtea de Apel București respinsese acțiunea deschisă în vara anului trecut de către asocierea Brasig, anume companiile austriece Swietelsky și Strabag, plus francezii de la Thales. Trebuie precizat faptul că Brasig avea o ofertă mai mare decât Railworks cu 40 milioane de euro.

Presiuni imense pentru ca acest contract al CFR să nu fie semnat

Acum, după semnarea contractului, ies la iveală presiunile imense făcute pentru ca acesta să nu fie atribuit asocierii RailWorks. Directorul general adjunct al CFR SA responsabil cu investițiile, Marius Chiper, a depus la Parchet o plângere penală pe numele unui redactor al cotidianului Puterea și societății care editează ziarul. În document se precizează că plângerea este făcută pentru comiterea faptelor prevăzute şi pedepsite de art. 206 Cod penal (ameninţarea) și art. 207 Cod penal (șantajul).contract al CFR

În preambulul plângerii, Marius Chiper amintește faptul că, fiind în joc o valoare estimată foarte mare, procedura de achiziție publică a generat un interes foarte mare al unor firme renumite de construcții și care, în perioada mai sus menționată, au introdus pe rolul instanțelor din România contestații succesive împotriva desemnării câștigătorilor licitației.

Atacuri nefondate chiar în ziua semnării celui mai mare contract al CFR

Ei bine, presiunile au continuat și după ce Curtea de Apel București a tranșat definitiv această speță. ”Față de această situație, în perioada în care CNCF CFR SA îndeplinea formalitățile necesare semnării contractului, în data de 05.03.2020, ora 8,30, înainte de semnarea acestui contract,  în cotidianul Puterea, a fost  publicat la rubrica <Dezvăluiri>  articolul intitulat: <Lecții moderne de furat <<legal>> la CFR> (https://www.puterea.ro/dezvaluiri/lectii-moderne-de-furat-legal-la-cfr-190883.html), articol prin care se susține, printre altele: <Prezentăm o schemă de plată ilegală, imorală la CFR SA pe contractele Sighișoara-Brașov. Oameni de decizie din managementul CFR sunt plătiți prin diverse platforme pentru servicii de consultanță/instruire tocmai de câștigătorii licitațiilor. Nici măcar nu se mai feresc. Documentele șocante și în exclusivitate sunt pregătite a se preda de oameni din CFR inclusiv autorităților de anchetă penală>. Prin articolul respectiv se sugerează că eu, în calitate de de factor de decizie în cadrul entității contractante, aș fi influențat și aș fi determinat atribuirea contractului în cauză către Asocierea câștigătoare (Asocierea RailWorks)”, se arată în plângere.

Acuzații grave în plângerea depusă la Parchet

Marius Chiper precizează că, prin publicarea acestui articol, care conține informații false, trunchiate și care creează aparența unor informații reale, publicația respectivă i-a adus atingere atât demnității cât și integrității morale având în vedere funcțiile deținute în cadrul entității contractante.contract al CFR

”Prin publicarea articolului de presă mai sus prezentat care conține informații false, trunchiate și care creează aparența unor informații reale, publicația de presă PUTEREA mi-a adus atingere atât demnității cât și integrității morale având în vedere funcțiile deținute în cadrul entității contractante (…) Cu privire la infracțiunea de amenințare, în ceea ce privește latura obiectivă, elementul material s-a realizat prin amenințarea implicită a unor alte dezvăluiri cu privire la persoana subsemnatului în ipoteza în care semnez contractul cu Asociația Railworks. Amenințarea a vizat faptul că fiind o persoană cu funcții publice, astfel de dezvăluiri oricât de absurde ar fi, îmi afectează cariera. Urmarea imediată a restrângerea libertății psihice a subsemnatului că urmare a stării de temere că, urmare a faptului că am ales să îmi îndeplinesc corespunzător atribuțiile legale, voi fi defăimat în continuare de către făptuitori. (…) Cu privire la infracțiunea de șantaj (…) făptuitorii au urmărit constrângerea subsemnatului să nu îmi îndeplinesc atribuțiile de serviciu în scop patrimonial, fiind plătiți pentru această activitate”, menționează Marius Chiper în plângerea penală. El precizează că, în dovedirea plângerii, înţelege să se folosească de proba cu martori, acte, expertize și orice altceva va mai fi nevoie.

Reclama concurenței, pe site-ul Puterea

Chiar dacă Marius Chiper nu amintește acest lucru, în toată această poveste mai apare un mare semn de contract al CFRîntrebare. Pe site-ul ziarului Puterea tronează la loc de cinste o reclamă a austriecilor de la Strabag.

Adică a unei firme din consorțiul care a contestat timp de aproape patru ani atribuirea contractului către RailWorks, deși oferta Brasig era cu aproximativ 40 milioane de euro mai mare.

Același site, alte acuzații de șantaj

Același site Puterea a mai fost implicat într-un scandal de șantaj la finele lunii noiembrie a anului trecut, când au avut loc percheziții DNA la Regionala București.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, săvârşite pe parcursul anului 2019. În cursul zilei de 26 noiembrie 2019, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 4 locații situate în municipiul București, dintre care o locație în sediul unei instituții publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, a transmis DNA la vremea respectivă.

Între timp, în dosarul DNA au fost incluși și oficiali ai ziarului Puterea, care sunt acuzați tot de amenințare și șantaj.

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole