vineri, septembrie 20, 2024
spot_img

Ceferiștii ies în stradă și miercuri, în Piața Victoriei și la sediile a șapte prefecturi

După ce marți a avut loc o primă acțiune de protest în fața Ministerului Transporturilor, ceferiștii ies în stradă și miercuri, 17 februarie.

ceferiștii ies în stradă

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Transporturi ELCATEL, organizaţii sindicale reprezentative din industria feroviară ce reprezintă peste 30.000 de angajaţi, au anunțat că vor picheta simultan mâine, 17 februarie, în intervalul 12,30 – 13,30, sediul Guvernului României şi sediile Prefecturilor din Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, laşi, Galaţi şi Constanţa.

”S-a ajuns la această decizie deoarece nimic nu s-a schimbat în ultimii ani, iar situaţia din industria feroviară este cu mult mai gravă decât vor să comunice public guvernanţii. Mai mult decât atât, agravarea situaţiei economice şi lipsa unei asumări concrete în ceea ce priveşte luarea unor decizii pentru evitarea colapsului generalizat al industriei feroviare dovedesc că nu există nici la debutul acestui an un plan serios de revitalizare a activităţii la calea ferată”, se arată în comunicatul dat publicității marți de sindicaliști.

Concret, nemulțumirile sindicaliștilor sunt: lipsa investiţiilor în infrastructura feroviară, lipsa investiţiilor în materialul rulant, falimentarea CFR Marfă și amânarea aplicării Statutului personalului feroviar.

Ceferiștii ies în stradă și reclamă acțiuni antieuropene ale guvernanților

”An de an, ceferiştilor li s-a promis că se va investi la calea ferată, că se vor asuma politici de restructurare modernă a activităţii si că totul va reintra în normal datorită reformelor care se vor face în urma unei analize strategice care să racordeze calea ferată din România la ecosistemul feroviar european. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic concret. Aşa se face că astăzi trenuri vechi de peste 40-50 de ani circulă cu viteze de 43 de km pe oră în traficul de pasageri şi 17 km pe oră în traficul de mărfuri, pe infrastructura feroviară înregistrându-se nu mai puţin de 500 de restricţii de viteză!!!”, se menționează în documentul citat.

Liderii sindicali susțin că în Anul European al Căilor Ferate, România continuă să experimenteze contrariul măsurilor adoptate de administraţiile căilor ferate europene. Deşi toată lumea recunoaşte subfinanţarea cronică a sectorului feroviar, resursele financiare au fost amputate sistematic ani şi ani la rând, cerându-se în schimb performanţă economică. ”Mai mult, suntem ameninţaţi cu disponibilizări de personal, deşi deficitele de oameni sunt uriaşe şi nimeni nu mai vine să lucreze la calea ferată. Reforma de la calea ferată înseamnă asumarea unui plan multianual de investiţii, responsabilitate politică şi managerială, viziune şi determinare, nicidecum abordări contabiliceşti meschine şi singulare la nivel european în ceea ce priveşte forma şi conţinul acestora. În condiţiile în care în toate ţările europene se investeşte cu încredere în calea ferată, iar în România acest sector economic este pus şi astăzi, în secolul XXI, între paranteze, având în vedere că noi, ceferiştii, suntem din nou ignoraţi şi sacrificaţi în baza unor abordări şi decizii cel puţin discutabile şi cinice din punct de vedere social şi ţinând seama că noul Guvern şi-a formulat deja abordarea generală şi specifică faţă de întreaga problematică de la calea ferată, ne-am asumat protestul de miercuri, 17 fabruarie 2021, ca un prim semnal sindical foarte serios pe care dorim să-l comunicăm public”, se mai arată în comunicat. (A.B.)

Alte Articole

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole